Вчимо дитину малювати й писати: рекомендації й поради

Наталія Ударцева, 4 лютого 2018
Малювання – один із найпростіших та найзрозуміліших засобів, що допомагають дитині висловлювати свої думки та емоції. Воно ж стає чудовим інструментом, який можна використовувати для всебічного розвитку малюка. Як це відбувається і яка роль належить батькам? – відповіді на ці та інші питання ви знайдете в нашій статті.
Вчимось малювати й писати

Навіщо маляті малювання

Малювати люблять всі діти раннього віку. Для них відбиток пензлика/фломастера/брудної долоні на папері подібний до чаклунства, яким можна насолоджуватись й милуватися так довго, наскільки вистачить терпіння. Пізніше, коли дітям виповнюється 5 або 6 років, багато з них втрачають інтерес до образотворчої діяльності, якщо батьки не беруть активної участі в її підтримці.

Думки психологів і педагогів щодо пристрасті малюків до малювання різняться. Одні фахівці стверджують, що малювання – не що інше як наслідування дорослих, повторення їхніх дій. Інші вважають образотворчу діяльність певним продовженням фізичних вправ, необхідних дитині для позбавлення від зайвої енергії. Існує також думка, що дитина намагається зобразити в малюнку свої враження від навколишнього світу.

Кожне з припущень цілком обгрунтоване й, найпевніше, причина, що змушує малюка займатись «мистецтвом» в такому юному віці, є комплексною. І чим більше складових вона має, тим більше приводів у батьків приділити особливу увагу цій цікавій діяльності свого малюка.

Отже, чому малювання має неабияке значення в ранньому віці? Розвиток яких процесів пов'язаний з освоєнням образотворчих навичок?

  • Психоемоційний розвиток – будь-яка спільна діяльність з мамою чи татом, що викликає позитивні емоції, надзвичайно важлива для малюка.
  • Становлення дрібної моторики й, відповідно, навичок мовлення – як усного, так і письмового.
  • Сприйняття кольору й форми – дитина знайомиться з ними під час захопливого заняття й мимоволі запам'ятовує.
  • Сенсорний розвиток – використання різноманітних матеріалів та інструментів (твердих, м'яких, різних за формою і розміром) значно розширює знання карапуза про властивості навколишніх предметів.
  • Розвиток творчих здібностей дитини.

Специфіка розвитку малюків під час різних періодів вимагає варіативності в підході до занять, використання різних прийомів й технік, які відповідають віку дитини.

Перші перемоги в образотворчій діяльності

Переконані, що малювання стає по-справжньому доступним для дитини лише тоді, коли вона в змозі сидіти за столом, тримаючи олівця за всіма правилами? Ви дуже помиляєтесь! Образотворча діяльність вашого малюка починається тоді… коли ви її розпочнете! А це можна робити, починаючи із моменту досягнення дитиною шестимісячного віку.

Чому з шести місяців? – поцікавитесь ви. Все дуже просто: саме в цьому віці дитя вже досить впевнено сидить й тримає предмет однією рукою. В даному випадку це буде інструмент для малювання.

Та можна обійтися без інструментів, замінивши їх власними пальчиками, долоньками й навіть босими ступнями – справжній художник всьому знайде застосування в мистецтві!

Малювання з немовлям

Отже, важливість й потреба малювання з малюком не викликає сумніву. Залишилося лише спланувати процес так, щоб ця подія відбулась з найменшими втратами для ремонту в домі, а також дитячого та батьківського гардероба. Щоб уроки принесли радість й задоволення обом сторонам, слід підготуватись до них заздалегідь. Для занять вам знадобляться наступні предмети:

  • фартушок для юного художника та велика клейонка, на якій він зможе розташуватись разом із майбутнім шедевром;
  • фарби (бажано пальчикові, оскільки вони безпечні для здоров'я дитини навіть після проковтування);
  • пензлики та ватні палички, як інструменти (можна обійтись й без них);
  • аркуш паперу різних розмірів, від А4 до А2.

Замість фарб можна використовувати маркери й фломастери на водній основі, воскову й звичайну крейду, яскраві олівці.

Малювання пальчиковою фарбою
Малювання пальчиковою фарбою

Варіантів малювання з малюком існує безліч, тим більше що наразі ви не маєте на меті отримати певний результат. Ваше з малюком головне завдання – гарно провести час. Наприклад, майстернею художника може стати ванна кімната. Погодьтеся, що, сидячи у ванні, наповненій водою, дуже весело розвозити фарби по її бортикам!

На роль аркушів згодяться старі календарі та плакати, зворотний бік шпалер.

Особливості розвитку образотворчої діяльності у дітей до трьох років

Психологи виділяють дві основні стадії розвитку образотворчих здібностей кожної дитини – дозображальну та образотворчу. Періоду від 6 місяців до 3 років відповідає саме дозображальна стадія. А це означає, що не варто намагатись віднайти в рисочках та закарлюках, залишених на папері маленьким художником, схожість з чимось реальним.

Вашому малюку зараз надзвичайно важливий сам процес малювання, а результати його цікавлять найменше. Дитина запам'ятовує рух власної руки, що тримає олівець, й він приводить її в захват.

Дозображальна стадія протікає не одноманітно й в свою чергу поділяється на кілька важливих етапів. Спостерігаючи за змінами в манері малювання вашого дитяти, ви зможете відстежити ступені його розвитку, які він переживає в той чи інший період.

Довільні закарлючки (від 15 місяців до 2,5 років)

В цей період малюк лише знайомиться з причинно-наслідковими зв'язками й для нього є справжнім відкриттям, що він може залишати барвисті відбитки на папері. Тим часом, діти дуже швидко засвоюють, що яскраві сліди можна залишати не тільки на папері. Тому всі інструменти та матеріали краще тримати поза зоною доступу карапуза.

Малювання в межах паперу
Малювання в межах паперу

Чудовим показником розвитку зображувальних навичок в цей період є вміння малюка наносити малюнок в межах аркуша паперу, не перетинаючи його країв.

Контрольовані закарлючки (від 2 до 3 років)

Починаючи приблизно з 2 років дитині стає нудно просто брати участь в нанесенні мазків й рисочок на папір. Він припиняє малювати, просто щоб малювати абищо. Він прагне НАМАЛЮВАТИ щось. Дитина цілком усвідомлено робить кругові рухи рукою, в якій тримає олівець, й залишається задоволеною результатом: чудові вийшли кальки!

Сонечко (2 роки 9 місяців)
Сонечко (2 роки 9 місяців)
Повітряна кулька (2 роки 10 місяців)
Повітряна кулька (2 роки 10 місяців)

Частенько трапляється так, що під час малювання дитина забуває, що саме хотіла зобразити, й шедевр, названий спочатку котиком, виявляється машиною... чи дідусем. Та це не має значення. Зацікавленість самим процесом все ще залишається на першому місці.

Лінії та візерунки (від 2,5 до 3,5 років)

Цей ступінь розвитку художніх навичок дитини досягається за умови безпосередньої допомоги дорослого. Малюк здатен повторити за маминим прикладом прості візерунки – наприклад, прикрасити вирізаний з паперу силует склянки кольоровими горошинками (пальчикове малювання) чи смужками.

Пальчиковий малюнок з візерунком
Пальчиковий малюнок з візерунком

Малювання в 3 роки й далі

В цьому віці деякі діти вже можуть цілком впізнавано зображати на папері знайомі предмети й людей. Малюк навіть готовий почати знайомство з літерами й, починаючи з 3 років, із задоволенням копіює їх з дитячих абеток або наслідуючи мамині зразки.

Котик (3 роки)
Котик (3 роки)

Це чудовий час, щоб в ігровій формі познайомити його не лише з таємницями малювання, а й рахування й письма – адже цифри теж відмінно змальовуються.

Як допомогти дитині засвоїти навички малювання й письма

Розвиток дитини, в якому б напрямку він не відбувався, завжди буде успішнішим за умови комплексного підходу. Як це розуміти? Що вміння малювати проявиться набагато швидше та яскравіше, якщо батьки приділять увагу одночасному розвитку інших навичок.

Поради мамам маленьких митців

  • Грайте з дитиною в творчі ігри. Пропонуйте несподівані рішення звичних ситуацій, вчіть мислити креативно. Творіть з малюком всюди, де це безпечно: готуючи сніданок на кухні, граючи в піску на березі річки, прибираючи кімнату.
  • Розвивайте дрібну моторику. Пальчикова гімнастика позитивно впливає не тільки на становлення мовлення, а й сприяє оволодінню азами образотворчої діяльності.
  • Читайте малюкові, використовуючи образи зі знайомих творів на заняттях з малювання. Не забувайте, що легше й приємніше малювати те, що добре знайоме й ще не стерлося з пам'яті художника.
  • Обов'язково показуйте дитині ілюстрації в книгах, яскраві малюнки дорослих художників та інших дітей.
  • Використовуйте різні техніки зображення. Аплікація та ліплення розвивають художні навички гірше за малювання. Крім того, запам'ятати нову літеру дитині буде простіше, якщо вона спершу зліпить її з пластиліну, викладе з паличок на столі, а вже після – візьметься за створення плаского зображення.
  • Не обмежуйте площу робочої поверхні під час малювання одним лиш альбомом: нехай малюк вчиться творити на невеликих листочках й величезних аркушах, не лякаючись масштабів майбутнього малюнка.
  • Максимально урізноманітніть інструменти й матеріали. Малювати можна на папері, тканині, дерев'яних дощечках, картоні, пластику, бетонній стіні, на тротуарній плитці, шибці й одязі. Інструментами можуть служити, окрім спеціального канцелярського приладдя, ватяні палички, зубні щітки, шматочки кухонних губок, фігурні штампи (куповані та саморобні), власне пальці, долоні й ступні ніг, листя, трубочки для пиття й багато інших несподіваних предметів.
  • Навчайте дитину спостережливості. Навіть на прогулянці звертайте її увагу на те, що небо буває не лише синім, а й сірим, білим, а на заході сонця – навіть рожевим; що листя на осінньому дереві жовте, а голки на ялині – зелені, як й раніше.

Розвиваючи навички малювання та письма у малюка, не забувайте, що в ранньому віці одне невіддільне від іншого. Таким чином, навчання малюванню неодмінно дасть свої плоди в освоєнні писемності, навіть якщо зараз в це насилу віриться.

Крім того, обидва вміння базуються значною мірою на наслідуванні, а саме: щоб малюк досяг успіху в царині образотворчого мистецтва, батькам доведеться на якийсь час самим стати художниками й вчителями для свого маленького учня.

Коментарі