Топ-9 авторів книг по вихованню та розвитку дитини, які варто прочитати

Наталія Ударцева, 1 грудня 2019
Більшість проблем, перед якими губляться батьки, виявляються не такими вже й складними, якщо поглянути на них з іншого боку. Багатьох труднощів можна було б уникнути, знаючи, від чого вони виникають. Ми підготували для вас відмінну добірку книг відомих дитячих психологів, педіатрів і просто досвідчених батьків. Ці книги допоможуть вам зберегти емоційну рівновагу й не наламати дров у відносинах із дітьми.
Книги по вихованню та розвитку дитини

Людмила Петрановська

Відомий психолог дає батькам прості відповіді на найболючіші питання у своїх книгах та  інтерв’ю. Більшість її статей вже давно розтягнуто на цитати. Це варто почитати!

Велика книга про вас і вашу дитину

Прихильність, почуття дитини, її поведінка й батьківський спокій — це складне й тонке сплетіння Людмила Петрановська розкладає перед читачем по ниточках. Книга написана легкою мовою, містить багато яскравих прикладів із життя, і тому читається на одному диханні, як художній твір. У місцях, що особливо зачіпають, де написано «нібито про нас», іноді хочеться розплакатися.

Якщо ви коли-небудь чули про книгу цього ж автора «Таємна опора: емоційний зв'язок у житті дитини», не шукайте її. Тому що це вона і є. У «Велику книгу» ввійшли дві частини — та сама знаменита «Таємна опора» й «Якщо з дитиною важко».

Перша з них присвячена малюкам від народження до дитсадкового віку, друга — про школярів. Але прочитати їх обидві безумовно варто кожному з батьків. Дуже багато старих помилок стають настільки явними, що проблема раптом перестає існувати. Просто стає зрозуміло, чого не слід було чинити й що з цим робити далі. І звичайно ж, нікому з батьків малечі не завадить заздалегідь підготуватися до «підліткових» проблем, щоб пізніше зустріти їх у всеозброєнні.

#Selfmama. Лайфхак для працюючої мами

Як виростити щасливу дитину й самій залишатися задоволеною життям? Як встигнути все й не впасти з ніг? І чи буває так — щоб усе встигалося? І чи потрібно це вам?

Ціла лавина питань і прості практичні рекомендації у відповідь у невеликій книзі. Ви не витратите на неї багато часу і вже точно збережете набагато більше, скориставшись порадами автора.

Вільям і Марта Сірс

Педіатр і дитяча медсестра — блискучий тандем, коли мова йде про здоров'я дитини. Додайте сюди ще манеру легко та зрозуміло викладати думки й ділитися досвідом — ви отримаєте бестселери від подружжя Сірс, які виховали вісьмох дітей.

В очікуванні малюка

Ця книга допоможе впоратися зі страхами, що переслідують майбутніх батьків (норми розвитку малюка, ризики, пов'язані з його здоров'ям, самопочуття мами). Тут у легкій формі викладені поради з усіх питань, починаючи від цікавих ідей «як поділитися радісною новиною з чоловіком» і закінчуючи адаптацією до нового життя після пологового будинку. Рекомендовані дати відвідування лікаря, вплив постави на розвиток дитини, можливі емоції, тривоги й фізичні відчуття на кожному етапі довгого шляху — про все стисло й лаконічно вам розповість доктор Білл і його дружина, багатодітні батьки.

Ваш малюк від народження до двох років

Книга є логічним продовженням попередньої публікації. Як у житті після повернення з пологового будинку перед батьками постають мільйони нових питань, так і в книзі — поради для вагітних плавно перетікають у керівництво для новоспечених батьків.

Один із дітей в сім'ї Сірс народився з синдромом Дауна, тому для батьків особливих діток книга буде дуже корисною. Таким малюкам у ній присвячена окрема глава.

Євген Комаровський

Авторству відомого українського педіатра належать кілька книг, які стали настільними для тисяч сучасних сімей. Читати їх настільки легко й захопливо, що складається відчуття живої розмови з сімейним лікарем, яким Євген Олегович, по суті, і є.

Початок життя вашої дитини

Все добре в міру й не потрібно йти наперекір природі — так вважає автор цієї книги. Досвідчений дитячий лікар, він не тільки цікаво й доступно доносить до батьків, як слід чинити в тій чи іншій ситуації. Він ще й наводить вагомі аргументи, чому саме ТАК учинити буде правильно.

Здоров'я дитини і здоровий глузд її родичів

Напевно, це найзнаменитіша книга доктора Комаровського. Багато звичайних речей, описаних у ній, для більшості батьків стають одкровенням.

Що можна й чого не можна робити вагітним? Як не застудити й не перегріти дитину? У чому її купати й чому вона плаче? Книга являє собою путівник не тільки для молодих батьків, а й для досвідчених, відкриваючи перед ними секрети здорового життя — як дитячого, так і дорослого.

Величезний плюс книг доктора Комаровського полягає в тому, що для виконання його рекомендацій вам не доведеться діставати зірку з неба. Як не доведеться складати купу графіків, розписувати день по хвилинах, відкладати своє особисте життя в довгий ящик на благо дитяти й так далі, так далі.

Ця книга не про небожителів із басейнами на даху й ротою прислуги. Все викладено максимально просто й адаптовано під умови життя середньостатистичного жителя пострадянського простору, з його вічною нестачею часу, тісним метражем і переповненими дитсадками. Як при цьому ростити здорову дитину — запитайте у Комаровського!

Перу Євгена Олеговича належать ще кілька публікацій для дорослих і малечі. Назви його книг для батьків говорять самі за себе: «Одноразові підгузки», «Невідкладна допомога. Довідник для батьків. Завжди під рукою», «Книга від кашлю», «Книга від нежиті». «Маленькі казки про їжачків» присвячені наймолодшим читачам — це простенькі пізнавальні казки.

Адель Фабер і Елейн Мазліш

Іноді одна єдина зустріч повністю змінює життя. Так сталося і з цими авторами. Потрапивши на заняття дитячого психолога доктора Хаїма Гінотта, дві молоді мами не тільки зуміли відновити взаємини зі власними дітьми, але й допомогти тисячам інших родин.

Вільні батьки, вільні діти

Як обійтися без покарань і отримати слухняну дитину? Якщо ви втомилися від дитячих сварок і примх, якщо інколи складно підібрати відповідні слова для втіхи чи переконання, а спроби стримувати своє роздратування закінчуються вибухами емоцій і почуттям провини — ви знайшли «свою» книгу.

Текст написаний несподівано захоплююче. Яскраві історії з життя і легкий гумор роблять його легким і сприяють запам’ятовуванню.

Як говорити, щоб діти слухали, і як слухати, щоб діти говорили

Книга дає читачеві прості та ясні відповіді на питання, що стосуються спілкування та взаєморозуміння між батьками й дітьми. Що робити, якщо ви говорите з дитиною фактично різними мовами? Чому вона не чує й не слухається вас? Чи дійсно ваші вчинки по відношенню до дітей виглядають так, якими ви їх бачите?

У книзі ви знайдете відповіді на ці та безліч інших питань, а також практичні вправи, приклади їх застосування з життя та відгуки батьків, які досягли завдяки роботі авторів помітних успіхів у відносинах із дітьми. Словом, якщо у вихованні щось не клеїться, цю книгу точно варто почитати!

Джон Готтман, Джоан Деклер

Американський психолог із багаторічним практичним досвідом і батько маленької дочки — ось ким був автор на момент написання цієї книги Джон Готтман. Спираючись на свій професійний і батьківський досвід, він розкриває перед читачами значення емоційного інтелекту в житті людини й розповідає про способи його розвитку.

Емоційний інтелект дитини. Практичний посібник для батьків

У цій книзі вам відкриються секрети вирощування емоційно розвиненої особистості. Видання містить не тільки поради для батьків, але й тести, за результатами яких вам буде запропонована та чи інша стратегія роботи з дитиною. Тут же ви знайдете список рекомендованих книг для читання дітям різного віку.

Юлія Гіппенрейтер

Відомий російський психолог, Юлія Борисівна присвятила цілу серію книг темі виховання й налагодження стосунків між батьками й дітьми.

Найважливіша книга для батьків

Це видання являє собою збірник всесвітньо відомих книг Юлії Гіппенрейтер:

  • "Спілкуватися з дитиною. Як?"
  • "Продовжуємо спілкуватися з дитиною. Так?"
  • "Батькам»

Текст сповнений цікавих живих прикладів і фактів, рекомендацій для батьків та застережень щодо всього, що зазвичай хвилює мам і татусів: межа між необхідною турботою й контролем, виховання відповідальності та дисципліни, які б мотивували емоції та «правильна» підтримка.

Єлизавета Філоненко

Цей автор — практикуючий сімейний психолог, що велику увагу приділяє підтримці стосунків між дитиною й батьками.

Виховання дитини від 1 року до 3 років: перезавантаження

Чому «перезавантаження»? Тому що прийшла пора попрощатися зі стереотипами. У книзі автор дає практичні поради, як успішно спілкуватися з дитиною, висвітлює такі теми як емоції та прихильність, приділяє увагу віковим кризам у розвитку дитини.

В цілому, книга написана про те, як буває і як може бути в вихованні малюка, і що робити, щоб було так, як хотілося б. Практичні поради та мінімум складного теоретичного тексту — саме те, що й потрібно зайнятим батькам, які найменше потребують вивчення складних психологічних термінів.

Заряна й Ніна Некрасови

Автори цієї та безлічі інших книг — мати й донька, педагоги як за освітою, так і за покликанням. Їх виразний і яскравий стиль робить будь-яку тему, порушену в творі, неймовірно цікавою. А тему батьківства і поготів — хто ж відмовиться отримати корисні навички граючись, у формі розважального вечірнього чтива?

Перестаньте дітей виховувати. Допоможіть їм рости

Ця перша книга, написана авторами, й принесла їм популярність. У ній вирощування дітей представлене у формі догляду за садом — тут потрібна така ж обережність і уважність, так само неприйнятний та безглуздий будь-який примус. Адже нікому не спаде на думку змушувати квітку рости швидше та цвісти яскравіше?

Поради, приклади з життя, цікаві тести й попередження про можливі небезпеки, що там і сям чекають люблячих татусів і мам, — цей набір покликаний якщо не повністю змінити, то значно полегшити нелегку працю садівника... тобто батька.

Анна Бикова

Анна — професійний психолог і педагог. А ще вона мама, яка відмінно знає, як часто у сучасних батьків не вистачає часу на все, що було заплановано. Серія її книг розрахована саме на вирішення цих двох проблем — «брак часу» плюс «як ростити дитину щасливою». Щастя мами, до слова, теж займає не останнє місце у творчості Анни Бикової.

Серія «Лінива мама»

Добірка включає книги, створені на допомогу сучасній мамі. Як приділити достатньо уваги дитині й не забути про себе? Як дати відчути свою любов і при цьому зберегти емоційну рівновагу?

Книги для ледачих і, слід сказати, щасливих мам дадуть вам відповіді на ці питання. Їх читати легко та приємно, а виразні ілюстрації перетворюють читання на задоволення.

Моя дитина з задоволенням ходить до дитячого садку!

У цій книзі, яка не увійшла в серію про ліниву маму, дитсадкові будні постають перед читачем із зворотного боку — очима вихователя. Напевно вам буде цікава думка психолога про те, як упоратися з небажанням дитини ходити до дитячого садку, й чи потрібно взагалі з цим упоратися.

Багато вчинків вихователів, до цього несподіваних, стануть раптом зрозумілими й логічними. Ви зможете прийняти зважене рішення про те, як, узявши малюка за руку, зробити перший крок в напрямку дитячого садку. А можливо, ви вирішите крокувати зовсім в іншу сторону — все в ваших руках...

Самостійний дитина, або як стати ледачою мамою

Відмінний посібник для мам, які хочуть виховати самостійну дитину. Навчання самостійності починається не з першого самотужки натягнутого светра. І не 1 вересня з букетом квітів. Ми вчимо дитину бути самостійною або залежною від інших з самого народження. Початок того, ким вона стане в дорослому житті, створюється вже сьогодні за допомогою гіперопіки чи шанобливого ставлення до її рішень. Яким виросте ваш малюк — залежить від вас. Книга Анни Бикової розповідає, як уникнути прикрих помилок, яких так часто припускаються мами всіх поколінь.

Коментарі