Соціально-емоційний розвиток дітей віком 24-36 місяців

Катерина Єльшова, 13 січня 2019
У цій статті розповімо про особливості розвитку соціально-емоційних навичок дітей у віці 24-26 місяців.
Соціально-емоційний розвиток дітей віком 24-36 місяців

Прикінцева стаття з серії про соціально-емоційний розвиток дітей з народження до 3 років. Про розвиток у віці 0-12 і 12-24 місяці можна прочитати тут і тут.

Прояв соціально-емоційних навичок віком 24-36 місяців

Основна характеристика цього періоду - швидкий розвиток мови, підвищена активність малюка і його активний інтерес до всього, що його оточує. Дитина буквально «вбирає», як губка, все, що бачить і чує навколо. Він з ще більшим інтересом і радістю втягується у «дорослі» справи, наслідуючи цим діям.

Такий інтерес до дорослого життя також формує і схильність до сюжетно-рольових ігор. Дітки в цьому віці люблять грати в «дочки-матері», «магазин», «готують», «стирають» і «роблять прибирання». У них активно розвивається уява, тому в іграх в магазин або кафе «роль» продуктів і страв можуть грати кубики та інші іграшки. У грі стає більш важливим сам процес, а не деталі.

Процес навчання різним навичкам у дітей цього віку відбувається при постійному повторенні однакових дій. Малюк вчиться тому, що у кожного його дії є результат. І, щоб отримати бажаний результат, який вдається не з першого разу, можна і потрібно повторювати ті ж самі дії кілька разів.

Починаючи з 2 років, відбувається суттєвий ривок в соціальному розвитку. Діти усвідомлено прагнуть до ігор з однолітками. Якщо раніше «потрібна» ваша допомога для початку спільної гри, то зараз крихітка може підійти до групи інших дітей і включиться в гру вже сам.

Ще одна важлива характеристика цього віку - поява почуття провини і сорому. Дитина дуже активний в спілкуванні, але ще не знає «норми» і «кордону» інших людей. Тому часто його активність може бути не прийнята іншими або навіть відкинута. Як тільки малюк розуміє, що схвалюється, а що ні, то у нього з'являється впевненість у своїх діях. Якщо ж ніяк не обмежувати його активність і не встановлювати жодних кордонів і заборон, то у дитини розвивається почуття провини і страх. Він просто не знає, посварять його за подальші дії або ж вони «хороші», тому докладає найменше ініціативи в спілкуванні.

2-3-річні діти, як і раніше люблять говорити «ні», але вже легше погоджуються з чимось і приймають чужу точку зору. Також у них продовжує розвиватися емпатія і співпереживання. Вони вже краще розуміють почуття інших людей і виявляють співчуття до своїх однолітків. Якщо вони бачать дитину, що плаче, то можуть підійти, обійняти і почати його втішати.

Як батьки можуть допомогти у розвитку навичок

Ваша допомога як і раніше повинна бути спрямована на підтримку і допомогу в кращому розумінні дитиною його здібностей і можливостей.

1. Допоможіть дитині розуміти його почуття

Дитина вже усвідомлює себе, як окрему особистість, і відчуває більш складні почуття, ніж раніше. Допоможіть йому зрозуміти ці почуття і навчитися їх висловлювати. Наприклад, ви можете сказати: «Я розумію, що ти зараз відчуваєш. Тобі прикро і сумно, що Маші «попався» кульку з метеликом, адже ти теж його хотіла. На жаль, більше таких кульок не залишилося, але в наступний раз ми обов'язково його купимо. А зараз нумо виберімо з тих, які ще є ».

Щоб поступово розвивати у крихти емпатію і краще розуміння своїх почуттів, використовуйте гру. Наприклад, показуйте, що зараз малюк почуває, за допомогою ляльки. Розігруйте сценки, схожі на ситуації з життя, коли ваша дитина відчуває сильні емоції. Це може бути сценка походу в дитячий сад або знайомства з новою нянею, ситуація, коли потрібно чимось поділитися, а лялька «не хоче». Використовуйте свою фантазію і в ігровій формі розповідайте малюкові, які можуть бути емоції і як з ними справлятися.

Також в грі ви можете зрозуміти, що відчуває ваша дитина і про що він не розповідає або не вказує вам. Наприклад, ваша дочка зображує маму і пояснює ведмежаті, що їй потрібно йти на роботу, тому він не повинен плакати. Звертайте увагу, які слова або міміку використовує при цьому ваш малюк. Можливо, він копіює їх з вас.

Обов'язково вчіть дитину тому, як справлятися з сильними емоціями, не доводячи ситуацію до конфлікту. Наприклад, що можна штовхати м'ячик, коли він злиться, або висловити свою смуток в малюнку. Покажіть дитині, що є багато способів «безпечного» вираження своїх почуттів.

2. Заохочуйте ранню дружбу

Чим більше малюк на практиці бачить, як треба ділитися, грати по черзі, вирішувати конфлікти, тим краще у нього це виходить. Рання дружба і спільні ігри допомагають діткам розвивати ці навички. Якщо ви допомагаєте дітям знаходити різні варіанти цікавих ігор та занять, трохи керуєте їх діями і пояснюєте, як краще взаємодіяти, то вони отримають радість і задоволення від дружби.

Щоб мінімізувати конфлікти і суперечки через іграшки, пропонуйте дітям такі ігри, в яких у них немає «об'єкта» для боротьби. Малювання на асфальті або будинку на аркушах, гра на «музичних інструментах» (на вулиці це можуть бути підручні засоби - палиці, камінчики), ігри в пісочниці. Також під час ігор звертайте увагу дитини на почуття і емоції інших дітей. «Подивися на Таню. Як ти думаєш, що вона відчуває зараз, коли ти сказала, що не хочеш з нею грати? ». Це розвиває навички співчуття і емоційний інтелект.

3. Давайте дитині свободу вибору в грі

Нехай він вирішує, у що хоче грати, а ви «приєднаєтеся» і допоможете йому розвивати потрібні навички. Наприклад, ваш син любить поїзда і гри, які з ними пов'язані. Ви можете «побудувати» потяг зі стільців, запропонувати йому роль провідника, а самі будете пасажиром. Коментуйте й описувати все, що робите ви та малюк. Підтримуйте його рішення та ідеї. Наприклад, малюк вирішив пограти в пікнік. «Зберіть» кошик для пікніка, запитайте у нього, що ще вам знадобиться, запропонуйте подивитися у вікно і перевірити, чи слушна погода. Коли ви берете участь в грі своєї дитини, то він відчуває себе важливим, коханим і здатним.

4. Будьте стороннім спостерігачем і, якщо потрібно, допомагайте

Найкраще малюка розвивають нові навички, коли домагаються результатів самостійно. Але іноді знадобиться і ваша допомога. Якщо ви бачите, що у дитини щось не виходить, і він вже готовий розплакатися від образи, то трохи підкажіть йому, що можна зробити. Не робіть все за нього, а просто направте його старання в потрібне русло. Наприклад, якщо він ніяк не може побудувати стійку вежу з кубиків, підкажіть, що можна підтримувати й вирівнювати їх рукою, коли він встановлює черговий кубик зверху. Або ж запропонуйте будувати вежу нема на килимі, а на рівній і гладкій підлозі. Не забувайте при цьому хвалити не тільки результат, але і сам процес.

Якщо все ж у дитини не виходить те, що він хоче, то обов'язково поспівчуває йому. Запитайте, як він думає, що може йому заважати в досягненні мети? Наприклад, дитина не може сама надіти рукавички та дуже сердиться через це. «Я розумію, що ти вже втомився намагатися і тобі прикро, що ніяк не виходить. Як ти думаєш, що у тебе не виходить? Точно! Твій великий пальчик заліз не у свій «будиночок», тому рукавичка і не надаватися. Нумо поправмо його, і все вийде! ».

5. Продовжуйте вчити вирішувати конфлікти мирним шляхом

У цьому віці дітки як і раніше дуже наполегливі у своїх бажаннях і поки не володіють самоконтролем. Допоможіть їм в цьому. І запасіться терпінням, адже доведеться не раз знову і знову розповідати, як і що краще робити. Якщо ви стали свідком дитячого конфлікту, то не втрачайте самовладання. Поговоріть з кожним з них спокійно. Попросіть розповісти, що трапилося. «Так, ти штовхнув Ваню, оскільки хотів, щоб він віддав тобі іграшку, так? Після того, як ти його штовхнув, він заплакав. Адже йому було боляче і прикро. Як ти можеш вступити до наступного разу, щоб такого не сталося? ». Якщо дитина сам поки не може запропонувати варіанти вирішення конфлікту, то розкажіть йому про свої пропозиції. Наприклад, попросити у Петі іграшку або покликати дорослих «на допомогу» і пояснити їм ситуацію.

6. Розширюйте словниковий запас малюка, називаючи те, що він відчуває

Дитині поки не вистачає слів для позначення всього спектра його емоцій і почуттів. Тому намагайтеся озвучувати все, що він може відчувати. Під час читання книг і перегляду мультиків обговорюйте емоції героїв, розглядайте картинки з різною мімікою і задавайте дитині питання про них.

7. Пояснюйте причини своїх заборон і обмежень

Ближче до 3 років дітки вже досить терплячі й добре розуміють те, що їм кажуть. Тому ви можете «відмовляти» їм в їх проханнях, але пояснювати причину і говорити, коли ви зможете виконати прохання. «Зараз я не можу тобі почитати, мені потрібно домити посуд. Але ти можеш допомогти мені, розставивши чисті чашки. Тоді я звільнюся швидше, і ми підемо читати ».

Те ж стосується правил і обмежень. Пояснюйте малюкові, чому він повинен щось робити й не повинен. Наприклад: «Ти не повинен бити Колю. Йому буде боляче. Всім боляче, коли їх б'ють. Тобі ж боляче, коли ти ударяєшся? ». Або: «Якщо ти допоможеш мені та швидко одягнешся, то у нас буде більше часу на прогулянку».

Дотримуючись цих порад, ви допоможете своїй дитині розвивати його навички соціального спілкування й емоційного інтелекту. Освоюючи їх, малюк буде відчувати себе більш впевненим і пристосованим до навколишнього світу.

Коментарі