Розвиваючі ігри та іграшки своїми руками від народження до року

Наталія Ударцева, 25 червня 2018
Як відомо, найкращі і улюблені іграшки - це ті, які мама змайструвала сама, вклавши в них все тепло люблячого серця. Ігри-саморобки хороші також і тим, що вони максимально відповідають потребам конкретної дитини. Адже хто ж краще мами може знати, що цікаво її дитині сьогодні? Запропоновані варіанти іграшок - це всього лише ідеї, які можна змінювати, доповнювати і покращувати на свій розсуд. Вони допоможуть вам створити своїми руками оригінальні посібники для розвитку улюбленого малюка.
Розвиваючі ігри та іграшки своїми руками

Мобіль

Це перша іграшка новонародженого. Зроблена своїми руками, вона виявляється нітрохи не гірше будь-якої покупної. Крім того, будь-який мобіль швидко приїдається; якщо ви хочете, щоб він як і раніше «заворожував» дитини і розвивав, підвіски на ньому потрібно періодично міняти. Хочеш-не хочеш, а доведеться порукодельнічать - не вішати ж над головою малюка звичайні різномасті брязкальця? Вже краще з самого початку створити кілька наборів підвісок (кожну в своєму стилі) і разом з малюком насолоджуватися їх естетичним виглядом!

Основою для створення мобіля може бути одне або пара кілець (найчастіше використовують п'яльця для вишивання) або хрестовина. Хрестовину будь-який тато в п'ять хвилин змайструє з пари дерев'яних планочек. У тата немає часу? Зв'яжіть два нових олівця міцно-міцно міцною ниткою, обмотайте зверху пряжею - і можете собою пишатися!
Кріплення можна взяти від старого поламаного мобіля, завалявся у подруг, або купити найдешевший зразок і просто міняти на ньому підвіски на свій смак. Однак найчастіше саморобні мобілі просто кріпляться до стелі без жодних затискачів на ліжечку.

Мобіль
© emmakiss

Що ж повісити на «карусельку»? Ось кілька ідей для виготовлення комплектів підвісок:

  • чорно-білі геометричні фігури (в перші місяці життя дитина найкраще розрізняє контрастні кольори);
  • фігурки, тематично пов'язані з природними явищами, погодою, часом доби (сонечко і хмари, місяць і зірки, хмаринки і дождинки, сніжинки всіх сортів і розмірів);
  • іграшки-тваринки, яких об'єднує спільна середовище проживання (домашні тварини, африканські звірі, морські мешканці і т.д.);
  • фрукти, ягоди або овочі;
  • фігурки, пов'язані з польотами і повітроплаванням (пташки і метелики, літачки, ракети і повітряні кулі).

Самі зображення можуть бути виготовлені з чого завгодно, лише б матеріал не був небезпечний для здоров'я і виглядав привабливо. Найбільш милими і затишними виходять фігурки, зшиті зі шматочків фетру або плюшу, а також в'язані.

Мобіль
© Amigurumi Aşkına

Пам'ятайте про правила безпеки: всі деталі мобіля повинні міцно кріпитися один до одного; не слід залишати малюка без нагляду з іграшкою, у виготовленні якої використовуються нитки і мотузка.

Cлінгобуси

Придумана спочатку для мам, які практикують носіння малюків в слінгу, ця чарівна річ останнім часом перетворилася на універсальну іграшку. Зробити слінгобуси нескладно; головною умовою є досить великий розмір намистин, щоб малюкові було зручно їх хапати і гризти.

Друга умова - ніякої фарби. Дерев'яні намистини або просто ретельно шліфуються, або (якщо мова йде про маму-майстрині) обв'язуються бавовняною пряжею за допомогою гачка.

Завдяки тій же пряжі і маминим вмілим рукам дерев'яні намистинки перетворюються в квіти, птахів і звірів і навіть мультяшних героїв.

Слінгобуси
© silischeva

Брязкальця з коробочок з-під кіндер-сюрпризу

З цих коробочок виходять відмінні брязкальця. Потрібно просто покласти всередину що-небудь сипуча, а зверху обв'язати штучку пряжею, надавши їй форму когось симпатичного - рибки, бджілки, квіточки. Такі брязкальця також прекрасно виглядають як деталей слінгобуси або підвісок на коляску. Можна зробити в пластиці отвір і, вставивши в нього олівець, обв'язати іграшку разом з ним - вийде брязкальце з рукояткою.

Брязкальця
© shevchenko.nalasha

Чорно-білі картки Домана

Виготовити чорно-білі зображення нескладно, а користь від занять з такими посібниками величезна. Самі картинки можна завантажити з інтернету, роздрукувати і наклеїти на картонну основу. Картинки роблять у вигляді окремих карток, книжечок, кубиків або інших об'ємних фігурок. Такі фігурки прекрасно поєднуються з тим же мобилем як підвісок.

Якщо майструвати кубики нема коли, можна купити готові і наклеїти на них роздруковані на комп'ютері картинки.

Мобіль з карток Домана

Розвиваючий килимок

Про розвиваючому килимку можна говорити годинами - стільки можливостей він відкриває перед мамою і малюком.

По-перше, дуги: вже з двотижневого віку малюк із задоволенням спостерігає за іграшками, підвішеними на них. Ви можете по черзі кріпити сюди брязкальця, яскраві стрічки, нитки бус, блискучі і шарудять предмети і навіть маленькі повітряні кульки.

Увага! Якщо дитина вже досить підріс, щоб дотягнутися до висять на дугах предметів, слід ретельніше підходити до їх вибору. Виключіть гострі предмети, довгі стрічки, іграшки з дрібними деталями. Лопнув в руках дитини повітряну кульку також може налякати його.

Поки малюк зайнятий дугами, у мами є час підготувати сам килимок до того моменту, коли малюк буде готовий пограти з ним.

Ушийте в поверхню килимка шарудять шматочки поліетилену, сипучі матеріали, сховавши їх під барвистими картинками. Наприклад, під зображенням мішечка, який несе мишка, можуть перекочуватися горошинки - відмінний спосіб розвитку дрібної моторики.

Ось ще кілька ідей для оформлення килимка:

  • Кишенька, куди потрібно заправляти стрічку, пришитий тут же, поруч. Кишеньку можна оформити у вигляді яблучка з отвором, з якого визирає стрічка-черв'ячок. Його-то і потрібно буде сховати назад в яблучко.
  • Сонечко з промінчиками-стрічками, які малюк може перебирати і обмацувати;
  • Дерево, озеро або галявина, нашиті на килимок і відповідні деталі (яблука, пташки, рибки або лісові звірятка), виконані у вигляді плоских м'яких іграшок. Іграшки кріпляться до поверхні озера або галявини за допомогою липучок.
  • Пуговки, які цікаво обмацувати і шнурівки, які приємно смикати.

Для виготовлення килимка не обов'язково мати швейну машинку, хоча, зізнатися, вона значно полегшила б мамин працю. Можна обмітати іграшки руками або навіть зробити їх в'язаними - вищий пілотаж в маминому мистецтві!

Чим більше на килимку буде виступаючих деталей, з якими можна пограти, тим краще. Якщо у вас немає часу зробити таку іграшку прямо зараз, не впадайте у відчай. Килимок тим і хороший, що його можна покращувати і змінювати поступово, протягом багатьох місяців, у міру дорослішання малюка.

Шумові пляшечки

Ця гра доступна малюкам вже з 4 - 5 місяців. В пляшечки з-під йогуртів, кефіру і шампунів поміщаємо сипучі матеріали. Дуже добре виглядають флакончики з прозорого пластика, наповнені фарбованими крупами або різнокольоровими намистинками. Для краси туди можна також кинути бісер, паєтки та обрізки фольги. Вся ця пишнота буде шуміти і переливатися, чим невимовно порадує крихітку.

Дозволяючи дитині грати з шумовими пляшечками, неодмінно переконайтеся, що кришки щільно закриваються і малюк не зможе їх самостійно відкрити.

Сортери для самих маленьких

Малюкові першого року життя рано грати з справжнім сортером, але місяців з 8 можна запропонувати йому спрощений варіант, зроблений своїми руками. Малишових сортери бувають різні, однак основний принцип один: потрібно проштовхнути в отвір, зроблене в кришці коробки або відерця, простий предмет - лічильну паличку, обрізок трубочки для пиття, пробку від пляшки або картонний кружечок. Отвори в кришці робляться строго за розміром предмета. Вони можуть бути однаковими або відрізнятися розмірами, як і самі предмети. Тут маленькому досліднику доведеться подумати, перш ніж опустити черговий предмет в ємність: великий предмет не пролізе в маленьку щілину. Розташування отворів також може різнитися (горизонтальна щілину і вертикальна), що ще більше ускладнює завдання.

Ви також можете внести різноманітність в гру, наклеївши на кришку відерця мордочку тварини. Закидати в ротик кішечці картонні «колечка ковбаски» - набагато більш цікаве заняття, ніж просто проштовхувати в щілину картонні кружечки або кришки від йогуртів.

Розвиваюча книга або куб

Книга і куб є більш компактними варіантами розвиваючого килимка. Виконуються вони, як легко здогадатися, в формі книги або куба.

Сторінки в книзі робляться з тканини з шаром синтепону всередині або з фетру без наповнювача. На кожній сторінці розташовані розвиваючі картинки або завдання - так само, як на килимку.

Розвиваюча книга
© Екатерина Винничек

Куб теж шиється з тканини за принципом м'якої іграшки, і на кожній з його граней малюка чекають відкриття.

Розвиваючий куб
© Julia Dholakia

Тактильні мішечки-тваринки

Звичайно, ви можете спростити собі задачу і зробити для малюка просто маленькі подушечки, на кшталт игольниц, наповнені сипучими матеріалами різного розміру - горохом, гречкою, пшоном, піском і т.д. Карапуз з користю проведе час, обмацуючи і розглядаючи їх.

Але якщо мішечки знайдуть риси веселих звіряток, вони стануть набагато привабливіше, а гра - цікавіше. І для цього не обов'язково витрачати час на шиття - можна змайструвати іграшки з дитячих шкарпеток або повітряних куль, наповнивши їх крупою. А якщо взяти довгий мамин носок і перетягнути його гумками в декількох місцях, то можна зробити цілу тактильну гусеницю, наповнивши її частини різними видами круп.

Тактильні мішечки

У ролі тактильних мішечків можуть виступати і м'ячики, пов'язані з бавовняної пряжі.

Такі іграшки підійдуть для хлопців будь-якого віку, починаючи з 4 місяців.

Тактильні мішечки

Сенсорна коробка

Ось вже чого ви точно не купите в магазині - це сенсорну коробку. Тому що таку коробку кожна мама робить для малюка сама.

Грати нею можна місяців з 7 або 8 і до самої школи ... або навіть довше. Потрібно лише час від часу міняти ігрові завдання і додаткові матеріали, а коробка з наповнювачем завжди залишається затребуваною і гаряче улюбленої багатоцільовий іграшкою.

Щоб зробити коробку, потрібно взяти пластиковий контейнер, таз або ящик і наповнити його сипучим матеріалом. Це може бути пісок, крупа, морські камінці або дрібний гравій (попередньо ретельно вимитий). Наповнювачі можна змінювати, доповнювати, змішувати між собою. Разом з ними слід помістити в коробку пару ложок, совочок, невеликі ємності на кшталт іграшкових тарілок і чашок. Можна розділити коробку на секції і насипати в них різні види наповнювача.

У кожному віці дітвора використовує цю іграшку по-своєму. Малюки із задоволенням перебирають крупинки, пересипають з однієї ручки в іншу і просто занурюють пальчики в сипучий наповнювач, вивчаючи його.

У більш старшому віці сенсорна коробка може стати помічницею в тематичних іграх. «Сипучку» можна використовувати для приготування каші ляльці або перевозити її як вантаж у кузові автомобіля.

За великим рахунком, сенсорна коробка - це міні-пісочниця, розташована прямо в будинку. Малюк може грати в ній, якщо погода на вулиці не радує, а після гри її можна накрити кришкою і засунути до пори під ліжко.

Поки малюку немає року, ви можете зробити кілька таких коробок, розмістивши їх в різних куточках будинку. Карапузові буде цікаво, діставшись до них, знаходити там що-небудь нове і незвичайне - наприклад, пофарбований в яскравий колір рис замість піску.

Сенсорна коробка

Гоночний трек для м'ячика

Ця гра розрахована на «гравців» від 10 місяців. Звичайна коробка і пара картонних перекладин допоможуть познайомити малюка з причинно-наслідковими зв'язками. Вклейте в коробку кілька жолобків або «доріжок», за якими м'ячик, кинутий на верхню з них, буде скочуватися вниз. Малюкові буде цікаво спостерігати за цим чарами і неодмінно захочеться спробувати самому запустити м'ячик. Як м'ячика підійде кульку для пінг-понгу або пластикове яйце з-під кіндер-сюрпризу. Роль доріжок можуть виконати розрізані вздовж втулки від паперових рушників.

Гоночний трек для м'ячика
© Nata-Lada

Іграшки, зроблені вручну, в більшості своїй є багатофункціональними. А це значить, що вони здатні «рости» разом з малюком. У міру того, як змінюються інтереси маленького дослідника, ви можете ускладнювати ігрові завдання, доповнювати свою колекцію чудес і урізноманітнити її. Це зовсім не складно зробити - адже матеріали та ідеї для нових ігор в буквальному сенсі лежать у вас під рукою. Залишається лише взяти їх і використовувати, в черговий раз здивувавши і обрадувавши малюка.

Відео по темі
Коментарі