Розвиваючі ігри та іграшки своїми руками для дітей від 1 до 2 років

Наталія Ударцева, 22 листопада 2018
Розвиток малюків другого року життя нерозривно пов'язане з вивченням навколишнього світу. Як виглядають предмети, які вони на дотик, як пахнуть? Що буде, якщо покласти один на інший? Подібні речі надзвичайно займають маленьких дослідників. Це відмінний привід для дорослих стати справжньою командою з малюком, щоб разом зробити мільйон неймовірних відкриттів. Чи готові? Тоді вперед, до нових ігор і захопливих ідей!
Розвиваючі ігри та іграшки своїми руками для дітей від 1 до 2 років

Скриня з казками

Ця гра буде цікава і однорічному карапузові, і хлопцям трохи старше. Картонна коробка обклеюється барвистим папером і картинками. Кришка закріплюється скотчем так, щоб її неможливо було відкрити. У центрі кришки вирізається отвір такого розміру, щоб туди вільно збожеволіла ручка малюка. Все, чудова скриня готова! Тепер залишилося покласти в нього невеликі цікаві предмети, які так цікаво намацувати, не дивлячись, і вивуджувати через отвір.

Особливий захват викликає у дітвори гірлянда пов'язаних між собою строкатих носових хустинок - як у справжнього фокусника.
Як і багато ігор, це розвага здатне «рости» разом з малюком. Коли він підросте, просто запропонуйте йому вгадувати, що саме він намацав в коробочці, а вже після - витягувати знахідку.

Підбери кришечку

Для гри знову знадобиться святкове картонна коробка і кілька пластикових баночок і пляшечок з-під йогуртів. Кожна місткість розрізається впоперек, розділяючись на дно і шийку. «Дно» можна викинути - воно нам не знадобиться. Для кожного «горлечка» вирізаємо в кришці коробки отвір відповідного розміру. Вставляємо «горлечка» і закріплюємо їх знизу скотчем.

Підбери кришечку
© chigri

Пропонуємо малюкові підібрати до кожного шийки відповідну кришку. Добре, якщо баночки будуть різними не тільки за розміром, але і за кольором, за формою. Сюди підійдуть баночки з-під косметичних засобів, аптечні контейнери для аналізів, пляшки з-під напоїв. Зовсім не обов'язково всі місткості повинні бути маленькими - адже ви будете використовувати лише верхню частину. Тому згодяться навіть пластикові відерця з кришками.

Щоб кришки й пробки не губилися, можна прикріпити їх до країв коробки стрічками.

Закінчи картинку

Закінчи картинку

Пластикові пляшки - воістину справжній скарб для креативно налаштованих батьків. Ще одна гра, яку можна спорудити самостійно, схожа на попередню. Однак тут малюк прикручує однакові за розміром пробки до горлечка, розташованим не випадково, а в певному порядку. На цей раз шийки є частиною картинки, тобто її круглими елементами - сонечком, серединкою квітки й т.д. Що буде зображено на іграшці, вирішувати мамі. При необхідності пробки можна розфарбувати або обклеїти кольоровим папером.

Дуже голодна гусениця

Гра існує в різних варіаціях, і знайти її в продажу не складе труднощів. Однак, зроблена своїми руками, вона виглядає просто чарівно.

Дуже голодна гусениця
© natkaol

За основу іграшки береться стрічка, на одному кінці якої пришивається симпатична гусениця з фетру, на другому - метелик.

До комах додається набір таких же, зшитих з фетру, овочів і фруктів, з отвором посередині. Завдання дитини полягає в тому, щоб нанизати все вкусняшки на стрічку, користуючись гусеницею, як голкою. Така своєрідна шнурівка не тільки познайомить малюка з овочами і фруктами, а й розповість йому, що гусениці зрештою перетворюються в метеликів.

Хто там сховався

Відмінна гра, що розвиває логіку. Наклейте на половинки прищіпки зображення, яке при натисканні на прищіпку розділиться навпіл. Це можуть бути половинки яйця, щелепи крокодила або коробка з кришкою що піднімається. Головне, щоб в грі малюка очікував сюрприз: в роті у величезної риби причаїлася крихітна рибка, з яйця вилупився курча, а в матрьошці виявилася ще одна, трохи менше.

Коли малюк освоїться з грою, запропонуйте йому вгадувати, хто сховався в іграшці.

Хто там сховався
© Брусника

Нагодуй звірят

Ще одна гра, матеріалом для виготовлення якої служать прищіпки. На цей раз на прищіпки наклеюються мордочки тварин. Окремо з паперу слід вирізати ласощі для цих тварин і запропонувати малюкові «нагодувати» звіряток, тобто підібрати зображення продуктів до зображень тварин, Прищепа ними «ласощі».

Можна зробити й простіше: наклеїти зображення продуктів на картонний круг, розділений на частини. Тепер тварин можна прикріплювати за відповідними частинами кола.

Нагодуй звірят
© Евгенія

Звіряток можна зробити з паперу, а можна попрацювати та зшити їх з фетру. В цьому випадку іграшки будуть більш довговічними й послужать вам, коли малюк підросте і почне освоювати ази читання. Просто замість картинок з частуванням на колі потрібно буде розмістити напис з назвами тварин: ведмідь, лисиця, собака. Можна буде зробити кілька змінних кіл, вказуючи на них місце проживання тварин, улюблені ласощі, назви дитинчат і звуки, які вони видають (мяу, ав-ав і т.д.).

Ферма на столі

Ближче познайомити малюка з тваринами вам допоможе настільна ферма. Для її створення не потрібно багато - всього лише кілька сірникових коробок і зображень тварин, наклеєних на них. Картинки можна намалювати самостійно або звантажити з інтернету і роздрукувати. Щоб коробочки не губилися, прикріпіть їх на лист картону. Відкриваючи коробочки, малюк зможе розкладати в них різні види круп, які гратимуть роль частування для звірів. Це допоможе розвинути дрібну моторику пальчиків.

А можна «пригостити» тварин вкусняшками, намальованими, як і вони самі, на шматочках паперу. Так дитина познайомиться з раціоном домашніх і диких тварин.

Ферма на столе
© nata_tursha

Тук-тук

Відмінна гра для розвитку координації рухів, дрібної моторики й взагалі чудова розвага, особливо для хлопчиків.

У коробці з-під взуття робляться маленькі отвори, в які можна протиснути хіба що олівець. Саме олівці й ручки і належить нам вставляти в пророблені отвори. Далі їх слід «забити» в коробку на кшталт цвяхів.
Покажіть цей фокус малюкові кілька разів і неодмінно дайте йому самому спробувати свої сили.

Щоб зробити коробку більш привабливою, наклейте на неї барвисті картинки. Можна наклеїти зображення інструментів - пилки, гайкового ключа, дрилі й т.д. В ході гри малюк запам'ятає їх зображення і вивчить назви, якщо ви йому допоможете.

Різнобарвний сортер

Ця гра сприяє розвитку дрібної моторики та знайомить малюка з квітами.

Для виготовлення посібники знадобиться невелике пластикове відерце з кришкою (приблизно 1 л) і кольорові олівці, якими доведеться пожертвувати. Краще, якщо це буде новий набір. З нього ми беремо 4 олівця - червоний, жовтий, синій і зелений - і акуратно розрізаємо кожен на 3 частини. Кришку ділимо на 4 рівні частини й кожну з них офарблюємо в ті ж кольори. Найпростіше буде наклеїти на кришку паперове коло, поділений на 4 частини. У кожній частині робимо невеликий отвір по товщині олівця.

Закриваємо кришкою відерце, і іграшка готова!

Завдання маляти - проштовхувати шматочки олівців до відповідних за кольором отвори. Іграшка робиться дуже просто, а задоволення дітлахам приносить - ціле море.

Простіше простого

Цю гру можна змайструвати за 5 хвилин. Знадобиться 2 листочки фетру. Один з них залишаємо цілим, з другого - вирізаємо геометричні фігурки.

Тепер малюємо крейдою на останньому аркуші такі ж фігурки, які вирізали з першого - і можна грати! Запропонуйте малюкові розкласти фігурки на аркуші по місцях. Нехай він прикладає їх до контурів і порівнює, відшукуючи потрібний силует.

Бізіборд

Для створення цієї іграшки бажано участь не тільки жіночої половини населення квартири, але також і тата з дідусем.

Візьміть дерев'яну дошку розміром приблизно 1 квадратний метр (можна і більше) і гарненько її відшліфуйте, пам'ятаючи про скалку.

Бізіборд
© jl44iik

Прикріпіть на дошку за допомогою клею і шуруповерта цікаві для дитини штуки - дитячі рахунки, пару ланцюжків, скріплених замочком, який слід відкрити, старий будильник без скла - його стрілочки так цікаво вертіти!

Підійдуть сюди всілякі простенькі механізми - коліщатка, дверні ручки та ланцюжки, клаптики тканини, з'єднані за прикладом половинок одягу кнопками, гудзиками, липучками або пластиковими фастексами.

Різнокольорові прищіпки

Ще одна цікава гра з прищіпками, яка допоможе малюкові у вивченні кольорів. Просто візьміть аркуш картону і розкресліть його на різнокольорові квадратики, розташовані у два ряди на кшталт коробки з фарбами.

Візьміть не дуже тугі дерев'яні прищіпки за кількістю квадратиків і розфарбуйте їх в ті ж кольори.

Різнокольорові прищіпки
© Ксюша Лекс

Малюкові буде цікаво прикріплювати прищіпки до відповідних за кольором квадратикам.

Малюкові пазли

Зробити гру дуже легко. Потрібно взяти кілька простеньких картинок, розрізати кожну навпіл і запропонувати малюкові зібрати одну з них. Потім ще одну. Не поспішайте, навіть для дворічної дитини це не просте завдання.

Якщо малюк вже легко складає картинки з двох половинок, можна ускладнити гру - розрізати зображення на чотири частини. Однак і тут слід тверезо оцінювати вміння і сили малюка. Для початку запропонуйте йому скласти одну картинку, що лежить окремо від інших. Не змішуйте відразу кілька картинок, поки малюк не навчиться легко їх складати окремо. Рухайтеся від простого до складного.

Картинки можна завантажити з інтернету або намалювати самостійно. Вони повинні бути предметними, тобто на них повинен бути зображений один, по можливості простий предмет: м'ячик, плюшевий ведмедик, фрукт або овоч, квітка, веселка, котик, півник і т.д.

Розклади за кольорами

Простенька гра, виготовлення якої не вимагає ні багато часу, ні особливих навичок.

Візьміть картонний лоток з-під яєць і розфарбуйте його осередки в різні кольори. Кількість осередків (10, 20 або 30), а також порядок розфарбовування буде залежати від віку малюка. Якщо йому лише недавно виповнився рік, візьміть маленький лоток і розфарбуйте один ряд в червоний, а другий - в зелений. Коли дитина перестане плутатися в цих кольорах, ви зможете оснастити гру ще й синьо-жовтим лотком, але поки досить і двох.

Якщо ж вік малюка наблизився до двох років, ви можете взяти великий лоток і розфарбувати всі його осередки в розкид або утворити з них якийсь візерунок - на ваш розсуд.

Запропонуйте малюкові розкласти по осередках різнокольорові невеликі предмети. Це можуть бути гудзики, великі намистини, деталі конструктора або мозаїки, рахункові палички. Кольори предметів, само собою, повинні відповідати осередкам, в які малюк їх помістить.

Геоборд

Відмінний спосіб розвинути моторику пальців рук і освоїти елементарні математичні уявлення. Це ще одне геніальний винахід, яке можна використовувати з року і мало не до шкільного віку.

На дерев'яній або фанерною дошки кріпляться в строгому порядку невеликі стовпчики рядами. Це можуть бути вкручені шурупи, обмотані ізоляційною стрічкою або з надітими на них шматочками трубочок для пиття - в цілях безпеки та естетики.

Геоборд

Можна замінити шурупи різнокольоровими канцелярськими кнопками з пластиковими об'ємними капелюшками. А можна висвердлити отвори та, капнув в кожне столярного клею, вбити справжні дерев'яні кілочки.
Ще один варіант: пропустити крізь висвердлені отвори зі зворотного боку дошки великі болти, а з лицьового боку закріпити їх гайками.

Покажіть малюкові, як можна натягувати на утворилися стовпчики канцелярські кольорові гумки або гумки для волосся. Натягніть гумку так, щоб вийшла геометрична фігура. Дозвольте карапузові пофантазувати самому.
Згодом, коли вивчення фігур набридне, можна перетворити дошку в автотрек-лабіринт. За допомогою гумок прокладете доріжки для іграшкових машинок - їх буде дуже цікаво катати.

Хлопцям старше дуже подобається будувати за допомогою гумок цілі картинки, складаючи їх з геометричних фігур, які вони створили.

Саморобні гри - це далеко не завжди те, що створено самостійно з нуля. Ви можете удосконалювати вже наявні у вас ігри та іграшки, доповнюючи їх або використовуючи наявні деталі в інших іграх.

Окиньте оцінювальним поглядом набір обридлих іграшок, що лежать без діла в дитячій, і подумайте, як можна застосувати їх з користю. Мініатюрні звірятка з кіндер-сюрпризів можуть стати героями настільного театру, самі коробочки - музичними інструментами. Іграшкові овочі познайомлять малюка з поняттям «велике» і «маленьке», якщо розкласти їх за розмірами у дві кошики.

А кубики - це просто універсальна річ: рахунковий матеріал, конструктор і пиріжки «навмисно» в одному флаконі. Такі багатоцільові іграшки немов самі підказують вам нові ігри та розваги для вашого малюка - тільки устигайте реалізовувати!

Відео по темі
Коментарі