Розвиваючі іграшки для малюка від 12 до 18 місяців

Наталія Ударцева, 9 лютого 2019
Малюк відсвяткував свій перший день народження, і багато що змінилося в його житті й житті батьків. Емоційне спілкування з дорослими перестає бути провідною діяльністю, хоча й залишається важливою частиною життя дитини. На передній план виходить предметно-маніпулятивна діяльність. Чи означає це, що прийшла пора переглянути й оновити іграшковий запас, чи старі іграшки, як старі друзі, залишаються з маленьким господарем, продовжуючи служити пліч-о-пліч з новими? Про це та інше ― на нашій сторінці, присвяченій іграшкам для дітвори від одного до півтора років.
Каталка для малюка

Як граємося, з чим граємося?

Як і на попередньому етапі, що триває від 9 до 12 місяців, ігрові інтереси дитини тісно пов'язані з її вміннями й навичками.

Ваш карапуз уже впевнено ходить? Чудовий привід купити нову каталку або м'яч! Розглядаючи предмети, цікавиться дрібними деталями? Прийшла пора звернути увагу на шнурівки й інші іграшки, що розвивають дрібну моторику.

У цьому віці активно розвиваються мовленнєві навички, й дуже корисно буде придбати кілька хороших дитячих книжок.

Більшість іграшок, що були популярні наприкінці першого року життя, залишаються затребуваними й зараз. У нашій статті ми розглянемо їх у першу чергу, після чого перейдемо до «новачків» у іграшковому царстві вашого карапуза.

Каталки й машинки

З засвоєнням навичок ходіння особливим успіхом у дитини починають користуватися всілякі каталки. Якщо раніше це були здебільшого ходунки-штовхачі, за які можна триматися, то тепер це просто предмети, які урізноманітнюють прогулянки ― фігурки тваринок на спеціальній ручці-тримачі або іграшковий транспорт, оснащений шнурком, за який його можна возити.

Відмінно підійде для цього й ляльковий візок, однаково затребуваний, між іншим, серед хлопчиків і дівчаток ― як би дивно це не було. Гарні в цьому віці й іграшкові візочки для гри в супермаркет, усілякі тачки, валізки на колесах і лялькові санчата, каталка-колесо на ручці-тримачі. Словом, все, що можна легко пересувати по землі або підлозі, тут буде доречним.

Серед машин особливо популярні вантажівки, в кузові яких можна щось перевозити.

Добре стимулюють фізичний розвиток і м'ячі всіх кольорів і розмірів ― про них теж не забуваємо, вибираючи іграшку для прогулянок на вулиці.

Конструктор

Найбільш придатними для тоддлерів є конструктори, в яких поєднання окремих частин не вимагає особливих зусиль. Відмінно себе зарекомендували будівельні блоки з пластика й дерева, а також конструктори з великими деталями від компаній «Полісся», «Wader», «Fisher Price» (бренд «Mega Bloks»). З наборами Lego Duplo краще зачекати, бо їх елементи з'єднуються більш туго. Такий конструктор більше підійде дитині від 2 років.

Конструктори для малюка 1 року

Сортер

Різноманітність відповідних сортерів у цей віковий період малюка продовжує тішити його батьків. Як і раніше, палко вітаються сортери в формі коробочок і скриньок з кришкою, що легко відкривається. За їх допомогою можна не лише сортувати фігурки, а й складати в них дитячі скарби.

Відмінним варіантом є сортери в формі будиночків, у які можна «поселити» іграшкових чоловічків та звірів ― ази сюжетної гри.

Якщо вашій дитині більше року, а на дворі літо, не варто купувати сортер у вигляді каталки. Такі іграшки призначені для ігор у приміщенні, а дитині неодмінно знадобиться особистий іграшковий транспорт для активних прогулянок. Вибираючи сортер, краще віддати перевагу варіантам, які поєднують декілька видів іграшок. Наприклад, в окремі моделі вбудовані музичні іграшки, лабіринти, шнурівки і т.д. А для ігор на вулиці краще вибрати каталку більш просту й надійну, в якій не буде нічого, що можна легко зламати й загубити.

Згідно відгуків багатьох мам, найбільшою популярністю серед них та малечі користуються сортери, вироблені компаніями «Полісся» й «Smoby».

Сортер

Бізіборд та бізікуб

Кожна мама знає, як приваблюють карапузів іграшки, які зовсім не іграшки. Розетки, дверні ручки й ключі, застібки-блискавки, вимикачі й багато-багато усіляких дрібниць, які іноді можуть бути просто небезпечними.

Задовольнити тягу малюка до заборонених штучок допоможе бізі-борд або бізі-куб. Таку іграшку можна змайструвати самому, замовити або придбати готову, й робити це можна вже тоді, коли дитині виповнилося 10 ―11 місяців. У цьому випадку найбільш вдалим варіантом буде найпростіша модель, що більше нагадує ігрову панель зі стандартними шнурівками й лабіринтами.

Але якщо малюку виповнився рік, ця іграшка має  більш складну форму й одночасно особливу цінність у очах непосиди. Він із величезним задоволенням відкриває для себе секрети прикріплених на дошку шпінгалетів, вимикачів, вентилів від кранів, пультів від телевізора й безліч інших скарбів, таких дорогих для дитячого серця.

Різниця між бізібордом і бізікубом не принципова. Вона полягає лише в формі іграшки та зручності зберігання.

Музичні іграшки

Ця категорія іграшок після року просто-таки злітає на пік своєї популярності. Одночасно зі стрімким мовленнєвим розвитком малюк намагається співати, його приваблюють ритмічні рухи ― він із задоволенням танцює під музику. У хід ідуть усі види шумових і просто іграшкових музичних інструментів ― металофон, електронне піаніно, барабан, бубон, маракаси й дзвіночки всіх мастей. Навіть старі знайомі брязкальця знову знадобляться, якщо мама навчить карапуза «підігравати» ними під час прослуховування дитячих пісеньок.

Музичні іграшки можуть бути двох різновидів: ті, на яких потрібно грати самому (наприклад, іграшкове піаніно) і ті, які відтворюють мелодії дитячих пісеньок при натисканні на кнопку. І ті, й інші потрібні й затребувані в цьому віці.

Ксілофон міні-оркестр

Чудовим прикладом такої іграшки служить книга-піаніно, оснащена перемикачем з режиму «клавіші» на режим «улюблені пісеньки». Існує безліч варіантів таких книг, і вони залишаються цікавими навіть для п'ятирічних дітей, якщо не виявляються до цього часу зламаними ― за їх допомогою можна знайомитися з нотною грамотою.

Іграшки для сюжетних ігор

Освоєння сюжетної гри на початку другого року життя ― важливий етап розвитку малюка. Тому дуже бажано всіляко підтримувати й заохочувати його прагнення розігрувати за допомогою іграшок прості сценки з життя: машина їде, корівка мукає, лялечка танцює, ведмедик їсть.

Чудово для цього підходять невеликі фігурки, що зображують тварин, предмети, транспорт, овочі, фрукти ― реалістичні й стилізовані.

Насправді в сюжетних іграх можуть бути використані практично будь-які іграшки. Наприклад, ви вб'єте двох зайців, якщо придбаєте дерев'яні фігурки тваринок із спеціальними отворами, які можна нанизувати на шнурок, або без отворів, але що відповідають одній загальній темі. Такі тематичні набори («Ферма», «Місто», «Казка») виробляють компанії «Томик», «Viga Toys», «Hape» та багато інших. З ними зручно розігрувати невеличкі вистави для маленького глядача, запрошуючи його взяти участь.

Дерев'яні фігурки для сюжетних ігор

Для сюжетних ігор підійдуть і дерев'яні деталі вкладок Монтессорі, якщо вони досить об'ємні, а також невеликі м'які іграшки, ляльки, машинки, набори іграшкової посуду.

Вкладки Монтессорі

Одна з рідкісних іграшок, яких забагато не буває. Навіть якщо у вас уже є кілька, ще одна дощечка зі вкладками не буде зайвою. Мінус цих іграшок полягає в тому, що вони, як правило, швидко набридають. Плюс ― у тому, що вони довговічні, ними зручно обмінюватися з іншими малюками, знову отримуючи  їх назад через пару місяців як нові.

Для цього віку добре підійдуть вкладки з простими зображеннями у вигляді геометричних фігур або декількох однакових фігурок, що відрізняються лише розміром.

Пазл-вкладиш для малюка

Дитячі книги

Більшість книг для цього віку містить мінімум тексту й максимум ілюстрацій, але повністю відмовлятися від читання все ж не варто. Для малюка важливі не лише барвисті картинки, а й прослуховування невеликих казок, віршів, коментарів до малюнків.

Важливо для малюка й учитися самому перегортати сторінки книги, відмінним придбанням для нього буде тактильна або розвиваюча книга, де на кожній сторінці його чекають сюрпризи та цікаві завдання. Такі книги багато хто з мам-рукодільниць готує самостійно або переробляє звичайні картонні книжки, наклеюючи на зображення елементи з різних матеріалів.

Розвиваюча книга

Дуже бажано давати дитині в ручки лише ті книги, які зроблені з міцних матеріалів, здатних витримати натиск дитячих емоцій. Але навіть якщо малюк зіпсував книгу, не варто лаяти його за це. Пам'ятайте, діти ламають речі не на зло дорослим, а ретельно досліджуючи їх і знайомлячись із причинно-наслідковими зв'язками.

Предмети для розвитку дрібної моторики

 Здавалося б ― дрібниця, а приємно! ― ці слова якнайкраще характеризують дану категорію іграшок. Їх можна розглядати й перебирати пальчиками, вклеювати в пластилін і вантажити в кабіну та кузов іграшкової машини, полоскати у ванні й «годувати» ними плюшевого ведмедя. Сюди відносяться будь-які дрібні предмети без гострих кутів ― морські й декоративні камінчики, великі ґудзики й намистини, дрібні геометричні фігури з пінкових матеріалів, фарбовані макаронні вироби. Різноманітність варіантів велика, головне ― стежити, щоб малюк використовував їх за призначенням, а не заштовхував до рота й носа.

Незважаючи на простоту цих іграшок, їх дуже полюбляють дітлахи раннього віку, та й старша дітвора теж знаходить, як їх застосувати.

Шнурівки

Не кожна шнурівка по силам малюкові цього віку, тому краще віддавати перевагу найпростішим варіантам. Це може бути нанизування дуже великих намистин або зображень тварин на шнурок, шнурівка об'ємних фігурок овочів або фруктів. Така іграшка дуже добре впливає на розвиток дрібної моторики пальчиків.

Шнуровка для дитини

Пазли

Здивовані? І тим не менш, на другому році життя малюкові вже буде цікаво збирати з маминою допомогою прості зображення з 2 ― 4 частин. Звичайно ж, до пазлів у класичному варіанті йому доведеться ще підрости, але набір нехитрих карток або дерев'яних дощечок стане чудовим подарунком для нього.

Такі пазли можуть бути зроблені з фетру, картону або дерева, причому будь-який з видів можна легко виготовити самостійно.

Сенсорна коробка

Цей винахід ― чарівна річ, що розвиває сенсорні навички малюка, позитивно впливає на емоційний стан і дозволяє придумати тисячу й одну сюжетну гру. Така коробка підійде й дитині до року, тому її опис уже є на сторінці, присвяченій саморобним іграшкам для цього віку.

Сенсорна коробка

Та зараз заповітна коробочка має особливе значення. У ній можна не лише із задоволенням копатися, а й улаштувати город, встромивши кілька пластикових овочів, можна виростити цілий ліс, «посадивши» в коробці гілочки й травинки. Та хіба мало чого можна придумати, коли тобі вже цілий рік із хвостиком, і поруч з тобою ― спритна мама-чарівниця!

Пісок та пісочниця

Всупереч розхожій думці, з піском можна гратися не лише на вулиці. Вже в рік малюк цілком успішно впорається з кінетичним піском, який набагато легше приймає потрібну форму, ніж звичайний.

Хорошим придбанням буде планшет для пісочної анімації, в якому, крім звичайного піску, може бути використана манна крупа. Ця річ залишиться затребуваною навіть тоді, коли ваша дитина піде до школи.

Ще один варіант кімнатного обладнання для ігор з піском ― стіл-пісочниця. При бажанні, його можна винести на подвір'я, він може бути також використаний і для ігор із водою.

Стіл-пісочниця

Безперечно, такі іграшки додадуть безладу в будинку, тому дарувати їх дитині, не порадившись із батьками, не варто. Однак користь, яку вони приносять, складно переоцінити.

Толокар

Перший транспорт карапуза, на якому він зможе пересуватися самостійно. Пізніше його замінять біговел і самокат, проте на другому році життя саме така машинка у великому фаворі у всіх малюків без виключення.

Вибираючи іграшку, слід віддавати перевагу моделям із об'ємними колесами, вкритими ґумою. Особливу увагу зверніть на стійкість машинки. Деякі толокари, не оснащені спеціальними обмежувачами, мають властивість завалюватися назад, що дуже небезпечно для дитини. Обов'язково перевірте наявність такого обмежувача перед купівлею.

Віслючок-стрибунець і конячка-качалка

Від такого домашнього улюбленця не відмовиться жоден малюк. Не дивлячись на простоту, ці іграшки позитивно впливають на розвиток великої моторики й завжди доречні в будь-який ігровій кімнаті. Втім, це не обов'язково повинні бути ослик і конячка. На місці кожного з них можуть опинитися, наприклад, іграшкова зебра, собачка або слон.

Віслючок-стрибунець

Матеріали для творчості

Якщо до року матеріали для занять творчістю, доступні малюкові, обмежувалися, в основному, пальчиковими фарбами й солоним тістом, то тепер їх асортимент помітно розширюється.

До послуг маленьких художників воскові олівці (краще брати товсті), гуаш, усілякі різновиди олівців, пластиліну й глини для ліплення, а також фігурки з паперу-самоклейки.

Вибираючи матеріали для дитини цього віку, слід дотримуватися принципу «краще менше, та краще». Наприклад, опинившись перед вибором купити велику коробку звичайних олівців або три добротних воскових товщиною в сантиметр, правильніше буде віддати перевагу другому варіанту. Малюкові поки що не потрібна багата палітра кольорів, достатньо кількох основних, а ось безпека, довговічність і легкість у використанні в даному випадку мають принципове значення.

Те ж саме стосується і фарб: краще купити «малюковий» набір з 4 пальчикових фарб, аніж велику коробку акварелі для школярів.

Пальчикові фарби

Найбільш невдалі приклади іграшок-подарунків дитині від 12 до 18 місяців

Як і до року, список очолюють великі м'які іграшки. Це найменш потрібний подарунок, який може до того ж спровокувати у малюка алергічні реакції.

  • Конструктор, що містить дрібні деталі.
  • Іграшки на батарейках, які легко виймаються з осередку.
  • Іграшки та ігри, що вимагають розвинених моторних навичок, недоступних дітям у цьому віці ― наприклад, відкривання замків ключем або закручування-відкручування гайок.
  • Інтерактивні рухомі іграшки, що видають різкі й гучні звуки, в тому числі й на пульті управління ― вони можуть налякати дитину.
  • Іграшки, що зображують незрозумілих істот ― усі персонажі в цьому віці повинні бути зрозумілі, щоб їх легко було впізнати.

Звичайно ж, інтерес малюка до тієї чи іншої іграшки залежить не лише від його віку, а й від особистих вподобань. Тому, купуючи подарунок дитині, зверніть увагу на те, що їй цікаво, які ігри дарують їй найбільше задоволення, або запитайте про це в батьків.

Відео по темі
Коментарі