Розвивальні ігри для дітей від народження до 6 місяців

Наталія Ударцева, 14 квітня 2018
В перші місяці життя ваш малюк розвивається настільки стрімко, що втратити хоча б хвилинку цього дорогоцінного часу було б неприпустимим марнотратством. Вже вигадали, що робитимете разом з опецьком сьогодні? Ми підготували для вас серію ігор, спрямованих на розвиток фізичних здібностей, емоційних та сенсорних навичок малюка. Щодня обирайте щось веселе з кожної категорії й зробіть ваш спільний день насиченим та цікавим!
Розвивальні ігри для немовлят

Фізичний розвиток: зарядка для хвоста

Вправні ніжки

Знадобиться: стрічки та різні предмети, які можна до них підвісити.

Підвісьте в ліжечку предмети, різні на дотик і за звучанням – іграшки, шурхітливі пакети, повітряну кульку. Розташуйте предмети так, щоб малюк міг доп'ястися до них ніжкою (потім можна й ручкою, але ніжкою –  обов'язково). Зрозуміло, краще цю вправу виконувати босоніж.

Навіщо? Штовхаючи предмети, дитина знайомитиметься з їхніми властивостями. Активні рухи ніжками також сприятливо впливають на розвиток опорно-рухового апарату малюка.

Перше повзання

Знадобиться: рівна тверда поверхня та ковдрочка.

Гра призначена для малят на 2-3 місяці життя. Покладіть малюка на животик й поблизу розташуйте яскраву іграшку. Допоможіть йому дістатися «призу», підставивши під ступні долоню або гладеньку дощечку. Відчувши під ніжками опору, малюк відштовхнеться від неї й просунеться вперед, наче черв'ячок.

Навіщо? Вправа сприяє розвитку м'язів спинки й ніжок, готуючи дитину до повзання.

Що там зверху?

Знадобиться: рівна поверхня, килимок, симпатична галаслива іграшка.

Викладіть малюка на животик й подзвеніть-пошуміть іграшкою над ним, спонукаючи підняти голівку та поглянути догори.

Ви можете урізноманітнити вправу, поклавши дитину не на килимок, а собі на живіт. Покличте малюка на ім'я, спонукаючи його підняти голівку й поглянути на вас.

Навіщо? Гра сприяє розвитку слуху крихітки й зміцнює м'язи ручок, спини та шиї.

Катаннячка

Знадобиться: Фітбол, м'який валик або ковдра, згорнута в рулон.

Дітвора обожнює качатися на всьому підряд – починаючи татовим коліном й закінчуючи м'ячем. Покладіть малюка животиком на округлу поверхню, що перекочується, та покатайте назад-вперед.

Навіщо? Гра зміцнює кістково-м'язову систему, тренує вестибулярний апарат та координацію рухів. Ще варіант з валиком – це відмінний спосіб навчити дитину повзати.

Колобок

Знадобиться: рівна поверхня, ковдрочка.

Перекочуватися з боку на бік невимовно весело, особливо якщо мама готова в будь-який момент прийти на допомогу.

Покладіть малюка на ковдрочку так, щоб справа й зліва утворився великий запас тканини. Почергово піднімаючи кути ковдри, допомагайте дитині перевертатися то на один, то на інший бік.

Навіщо? Тренування навички перевертання, підготовка до повзання.

Чарівний вітер

Знадобиться: легка хустка чи шарф, рівна поверхня, килимок.

Покладіть дитину животиком донизу на килимку й підкиньте в повітря хустинку так, щоб вона, падаючи, накрила дитину. Скажіть малюкові: вітерець повіяв!

Потягніть хустку, стягуючи її з малюка. Намагайтесь зробити так, щоб він проводив хустинку поглядом.

Навіщо: зміцнення м'язів спини та шиї, розвиток бінокулярного зору.

Посиденьки з кільцями

Знадобиться: двійко великих пластикових або гумових кілець.

Покладіть малюка на спинку й, взявши по кілечку в кожну руку, дозвольте йому вхопитися за них. Обережно тягніть за кільця до тих пір, доки дитина не прийме положення напівсидячи. Потім обережно опускайте. На випадок, якщо ручки малюка втомляться й він відпусте кільця, підкладіть позаду нього подушечку. Падаючи, він не злякається й не заб'ється.

Навіщо? Тренування м'язів спини та рук перед оволодінням навичкою повзання.

Емоційний розвиток: ти та я – одна компанія

Чарівні китиці

Знадобиться: різнокольорові китиці.

Розважте крихітку підкиданням кольорових китиць. Нехай падаючи, вони зачіпають маля так, щоб воно відчувало м'який дотик. З кожним підкиданням попереджайте малюка: «Китиця летить!» - й незабаром він, зачувши ці слова, буде з нетерпінням шукати очима китиці.

Навіщо? Гра сприяє формуванню слухових навичок та вимови дитини, а також дарує їй позитивні емоції, такі необхідні для повноцінного розвитку.

Обличчя із сюрпризом

Знадобиться: ваше обличчя, кілька невеликих яскравих стікерів.

Покладіть малюка собі на коліна так, щоб йому добре було видно ваше обличчя. Найкраще злегка зігнути коліна, трохи піднявши дитину. Наклейте собі на обличчя наліпку та дозвольте дитині гарненько роздивитися її. Припасіть сюрприз у вигляді наклейки на язиці та продемонструйте його малюкові – від цього він буде у невимовному захваті.

Наклейте стікери на повіки та закрийте очі, щоб ще більше здивувати карапуза. А приклеївши парочку йому на ручки, ви отримаєте можливість поспостерігати, чи буде він порівнювати їх між собою, милуючись яскравими картинками. Таке розглядання свідчить про те, що процес формування самосвідомості вже запущений.

Навіщо? Дитина вчиться фокусувати погляд, координувати рухи ручок й просто веселиться щосили.

Торкання

Знадобиться: клаптики тканини, пензлик, пір'їнка та інші м'які предмети, якими можна торкнутися шкіри малюка.

Торкайтеся до ручок й ніжок малюка шматочками тканини різної текстури, пір'їнкою, м'яким пензликом або папером, згорнутим в трубочку. Такі ніжні дотики дуже йому сподобаються.

Навіщо: різноманітність тактильних відчуттів сприяє розвитку інтелекту, а позитивні враження від гри зміцнюють емоційний зв'язок між дитиною й дорослим.

Вся справа в капелюсі

Знадобиться: якомога більше різноманітних головних уборів й ваш гарний настрій.

Покладіть малюка до візочка або дитячого крісла, щоб йому зручно було спостерігати за вашими перевтіленнями. Надягайте по черзі різні головні убори – капелюхи, бейсболки, панами й хустки, не забуваючи при цьому змінювати вираз обличчя. Коментуйте свої дії фразами на кшталт: «Диви-н ся, бабуся завітала!» або «Я – хоробрий полісмен!» Дозвольте дитині зняти з вас головний убір, якщо їй так заманеться.

Ви можете також запропонувати дитині приміряти будь-який з капелюхів й піднести її до дзеркала, аби помилуватися результатом.

Якщо малюк лякається вас у незвичайному вбранні, надягайте капелюха лише на короткий момент й відразу ж знімайте його. Не припиняйте говорити з малюком, щоб він не сумнівався, що перед ним близька людина, а не незнайомець.

Навіщо? Дитина знайомиться з причиною й наслідком, вчиться долати страх перед незнайомими людьми; емоційний зв'язок між нею та вами зміцнюється завдяки спільній участі в захопливій грі.

Лялькова вистава

Знадобиться: лялька на руку або все, чим можна її замінити: стара рукавичка, шкарпетка й зашитий рукав від старого светра.

Щоб створити свій власний театр, не потрібно бути татком Карло. Зберіть в будинку залишки старих речей й зшийте декілька кумедних ляльок на руку, припасувавши їм смішні пички. Показуйте своїх ганчір'яних «акторів» малюкові, говоріть з ним на різні лади на дозвіллі або під час режимних моментів. Наприклад, перед купанням можна оголосити від імені шкарпетки, що фантастично ожила, що «ванна готова й час поплавати».

Поява «шкарпеткового» вихованця може стати відмінним приводом й для виконання різними голосами колискових, розповідання дитячих віршиків й забавлянок.

Навіщо? Ця гра стимулює розвиток вимови та уяви крихти, а також дарує неймовірні позитивні емоції.

Дзеркало, дзеркало на стіні…

Знадобиться: велике дзеркало, що висить на стіні.

Піднесіть крихту до дзеркала й покажіть ваше загальне відображення. Візьміть дитину за ручку, пощекочіть їй ніжку або животика – так, щоб вона побачила у дзеркалі, як ви торкаєтеся до неї та зіставила свої відчуття з побаченим. Так їй буде простіше здогадатися, чиє відображення вона бачить в дзеркалі.

Не завадить також іноді переодягати малюка перед дзеркалом. Для цього потрібно повісити дзеркало поруч зі сповивальним столиком.

Навіщо? Гра допоможе дитині краще вивчити своє тіло.

Впіймай звук

Знадобиться: цього разу, нічого крім веселого опецька, готового до нової гри.

Діти цього віку дуже люблять прислухатися до звуків голосу дорослого. Допоможіть малюкові встановити зв'язок між звучанням слів та рухами ваших губ. Промовляючи слова забавлянки, прикладіть ручку маленького слухача до своїх губ, до грудей й горла, дайте йому відчути вібрацію.

Навіщо? Таким чином малюк вчиться встановлювати причинно-наслідковий зв'язок між подіями, а вібрації знайомого голосу діють на нього заспокійливо.

Сенсорний розвиток: все бачу, все чую, все всім розповім!

Веселі манжетки

Знадобиться: саморобні яскраві манжети на резиночках для малюка.

Надягніть манжети на ручки або ніжки малюка. Махаючи ними, малюк буде із задоволенням спостерігати, як миготять в повітрі веселі клаптики.

Навіщо? Гра розвиває зорові навички та координацію рухів малюка, знайомить його з багатством існуючих кольорів й відтінків.

Дзвінкі пінетки

Знадобиться: бубонці або дзвіночки, пінетки яскравого кольору.

Ця гра є варіацією попередньої вправи. Пришийте до пінеток дзвіночки, й вони розважатимуть малюка своїм дзвоном.

Навіщо? Прислухаючись до дзвону, який супроводжує кожен рух ніжок, малюк отримує перший досвід знайомства з причинно-наслідковими зв'язками. Одночасно розвиваються й слухові навички.

Скарби-стрибунці

Знадобляться: яскраві іграшки, відрізки резинки.

Підвісьте іграшки над ліжечком й розважайте малюка, примушуючи їх весело підстрибувати – він неодмінно оцінить ваш задум. Особливу цікавість в цій грі викликають брязкальця, що вносять звукове різноманіття до розваги.

Навіщо: гра допомагає розвинути бінокулярний зір й зміцнює очні м'язи.

Настінна дошка

Знадобиться: дошка, наближена за розмірами до формату А3, підвішена на стіну біля ліжечка.

Чіпляйте на дошку картинки відповідно до віку малюка. Нехай спочатку це будуть чорно-білі схематичні зображення, на зразок карток Домана для новонароджених. До трьох місяців їх можуть замінити складніші кольорові малюнки, зрозумілі малюкові: квітка, півник, рибка, котик тощо. Змінюйте зображення кожні кілька днів, а протягом дня звертайте увагу дитини на дошку.

Навіщо? Такий прийом дозволяє розширити світогляд малюка, розвиває зорові навички й знайомить з новими словами – хай навіть він поки не може їх повторити.

Велика прогулянка

Знадобиться: двійко щільних ковдр; поверхня підлоги, вільна від перешкод.

Простеліть ковдри одна поверх іншої на підлозі, а на них покладіть малюка. Обережно тягніть імпровізовану «баржу» за край, пересуваючись кімнатою. Перераховуйте всі предмети, які зустрінуться вам на шляху – це додасть подорожі пізнавального сенсу.

Для зручності можна використовувати в грі невелику подушечку. Якщо малюк лежить на спинці, то кладіть її під голівку, якщо на животі – під груди. Слідкуйте, щоб вам дорогою не трапилася перешкода, яка може травмувати малюка.

Навіщо? Розвиток пізнавальних здібностей малюка, пробудження дослідницького інтересу, розвиток візуальної стимуляції й здатності тримати рівновагу.

Аромати

Знадобиться: ватяні диски або кульки, ароматичні рідини (ароматичні масла, парфуми), продукти з яскраво вираженим запахом.

Пропонуйте малюкові час від часу понюхати ватку з приємним запахом, шматочок лимона або запашне мило. Утримуйтеся від надмірно різких або шкідливих запахів.

Навіщо? Завдяки цій вправі розвивається нюх дитини.

Розмова віч-на-віч

Знадобиться: диктофон.

Запишіть звуки, які видає маля, на диктофон й вмикайте йому час від часу цей запис. Він розважатиметься й розвиватиметься, спілкуючись зі своїм голосом.

Навіщо? Гра стимулює розвиток вимови дитини.

Що ще можна вигадати на кожен день?

Що напевно принесе користь та задоволенням вам з малюком – це заняття-хвилинки, які можна проводити практично бігцем:

  • співання пісень та колискових;
  • танці з опецьком;
  • підкидання й кружляння маленького «космонавта»;
  • забавлянки (неодмінно майте про запас декілька улюблених);
  • імітація голосів тварин;
  • пальчикові ігри й гімнастика;
  • ігровий масаж ручок та стоп;
  • гра в хованки з пелюшкою чи долоньками.

Ігор з малюком не злічити. Їх можна вигадувати бігцем, використовуючи підручні засоби й створювати десятки варіацій для вже готових ігор. Головна умова – за можливості дозволяти малюкові брати участь у всіх ваших заняттях й робити це із задоволенням.

Беріть малюка разом із собою на гостину, прогулянки, до магазину. Показуйте йому світ, грайте, працюйте та розважайтесь разом, як й личить справжнім друзям!

Відео по темі
Додатковi посилання
  • Пенни Уорнер, 160 развивающих игр для детей от рождения до трех лет
  • Мэрилин Сигал. Ребенок играет: от рождения до года
  • Масару Ибука. После трех уже поздно
Коментарі