Розвиток новонародженої дитини: 1-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 2 грудня 2017
Розвиток новонародженої дитини в третій тиждень

Фізкульт-привіт!

Фізичний розвиток в цьому віці пов'язаний не лише з набором ваги й зростанням. Здоровий малюк намагається підняти голівку, якщо покласти його на живіт – відмінна зарядка для м'язів шиї. Крім того, ця поза сприяє природному виходу газів. Саме тому важливо викладати маленького спортсмена на животик перед годуванням (після – в жодному разі!).

Перевіряємо рефлекси

Під час першого місяця життя в поведінці маляти можна виділити сім основних рефлексів, характерних для цього періоду:

  • хапальний – саме він змушує маля якомога міцніше вчепитись в запропонований палець, перед цим торкнувшись долоньки;
  • смоктальний – на торкання до шкіри навколо рота дитина відповідає імітацією смоктальних рухів;
  • пошуковий – передбачає пошук малюком маминих грудей, якщо попестити його щічку пальцем;
  • рефлекс Бабинського – якщо торкнутись зовнішньої частини ступні, дитина розчепірить пальчики, а ступню трохи поверне;
  • рефлекс Бабкіна – натискання на долоню малюка змушує його повернути голівку й відкрити рота;
  • рефлекс Мора – на різкий голосний звук маля реагує розведенням ручок й ніжок та поверненням їх до звичайного положення;
  • плавальний – лежачи на животику, карапуз робить рухи, схожі на рухи плавця;
  • якщо дитину підняти, підтримуючи під пахвами таким чином, щоб ніжки ледве торкались твердої поверхні, ногами вона буде імітувати ходу.

Звісно, насправді рефлексів у новонародженої дитини значно більше, але ці сім характерні виключно для перших тижнів життя – надалі вони поступово згасають, коли дитина дорослішає. Якщо ж реакція малюка на подразники відрізняється від перелічених варіантів, про це варто повідомити педіатру.

Перша посмішка та відверта розмова

Зазвичай, саме в цей період більшість малят підносять мамам найцінніший подарунок – свою першу усвідомлену посмішку. Цю щедру нагороду ви можете наблизити, якщо багато часу приділятимете лагідним розмовам з малюком. Не впадайте у відчай, якщо малюк вперто відмовляється вам посміхатись. Нахиліться до нього ближче й спробуйте ще декілька разів. З першого разу посміхається не кожна дитина – отримати цю нагороду дуже й дуже складно!

Посмішкою не обмежуються можливі реакції малюка на звернення дорослого. Вже в цьому віці він намагається «підтримати розмову», вимовляючи звуки, схожі на гукання. Почуття, які переповнюють дитину від ласкавих, співочих звертань, змушують її хаотично рухати ручками й ніжками.

Дитина з цікавістю прислухається не тільки до мови дорослих – вона завмирає від будь-якого шуму, намагаючись вловити кожен звук. Розвинути слухові навички вам допоможуть одвічні друзі малечі – брязкальця. А ще іграшки-пищалки, «шаруділки», дзвіночки та будь-які предмети, що не занадто різко звучать.

Шуміти потрібно на відстані 40-50 см від дитини – на тій самій відстані, що й розкладати іграшки для розвитку зорових навичок.

Коментарі