Розвиток дитини: 6-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 28 лютого 2018
Розвиток дитини у шестий місяць, четвертий тиждень

Сильний та вмілий

Деякі діти у віці п'яти-шести місяців вже досить вміло повзають, інші – тільки роблять несміливі спроби. Навіть якщо ваш малюк виявить готовність повзти самостійно лише за декілька місяців, це не означає, що він відстає в розвитку. Є діти, які зовсім не бажають повзати, а у відведений термін стають на ніжки й спрямовують всі свої зусилля на освоєння ходьби.

Проте можливість пересуватися самостійно (в тому числі й повзати) приносить малечі величезне задоволення –  вона дає йому певну свободу дій. Крім того, повзання готує м'язи спинки малюка до навантажень, пов'язаних з ходьбою – це відмінне тренування для немовляти.

Тому все ж варто спробувати навчити його цій захопливій справі:

  • Покладіть перед лежачим на животі дитям іграшку, до якої йому доведеться підповзти, щоб взяти; підставте долоню під його п'яти, створюючи таким чином точку опори.
  • Підвісьте над ліжечком кілька кілець, за які дитина могла б ухопитись, щоб піднятися – це допоможе зміцнити м'язи спини. Не залишайте її наодинці з цією справою.
  • Пограйте в літачка – покладіть малюка на рівну поверхню й допоможіть йому розвести ручки на зразок крил літака. Вигнувшись, він буде погойдуватися й намагатися відірватися від поверхні, стаючи дійсно схожим на маленький літак. Така гра приносить карапузам величезну радість.

Чим активнішим та рухливішим стає ваш малюк, тим більше уваги слід приділяти його безпеці. Діти цього віку можуть бути непередбачуваними – ще вчора маля, здавалося б, ледь сидить в своєму кріслі, а вже сьогодні може спробувати встати й випаде з нього.

Слідкуйте, щоб малюк був зафіксований у візочку та стільчику для годування, підійміть бортик ліжечка до потрібної висоти.

А ось використовувати манеж вкрай небажано: будь-яке обмеження свободи пересування неминуче перешкоджає знайомству дитини із зовнішнім світом та гальмує її фізичний розвиток.

Я тебе не знаю!

Здатність розрізняти близьких та незнайомих людей у віці п'яти-шести місяців вдосконалюється. Ваш карапуз віднині не лише бурхливо радіє вашій присутності, але й може затіяти скандал, якщо хтось сторонній спробує взяти його до рук. Нехай навіть з цим стороннім малюк знайомий. Якщо так сталось, не наполягайте на спілкуванні. Візьміть дитину до рук й спробуйте ще раз через деякий час, попрохавши гостя рухатись плавно та спокійно, щоб не злякати дитину.

Знайомство з малюком краще організувати таким чином, щоб не дорослий наближався до дитини, а навпаки – мама чи тато підносили маля до незнайомої людини, використовуючи елементи гри («Ух! Зараз впіймаємо дядечка Івана за ніс!»

Надійшов час приділити особливу увагу соціалізації. Знайомте малюка з різними людьми, й дітьми в тому числі. Використовуйте під час прогулянки такі засоби пересування, які найкращим чином сприятимуть вивченню малюком навколишнього світу – відкритий візочок, слінг чи ерго-рюкзак.

Коментарі