Розвиток дитини: 6-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 23 лютого 2018
Розвиток дитини у шостий місяць, третій тиждень

Зуби – як берегти їх змолоду?

Цей період у багатьох дітей пов'язаний з важливою подією – появою першого зуба. І якщо ви поки не ощасливлені спогляданням крихітної білої смужки, що з'явилася над яснами, то це може статись найближчим часом. Однак період прорізування зубів – справа індивідуальна, й може статися так, що перший зубчик з'явиться набагато пізніше – можливо, ближче до року.

Так чи інакше, не завадить вже зараз потурбуватись про здоров'я молочних зубів. Ось головні правила, що допомагають молочним зубчикам рости рівними й міцними:

  • не дозволяйте дитині засинати з пляшечкою суміші чи молока – їжа формує липкий наліт на зубах, провокуючи появу карієсу;
  • годуйте грудьми – це позитивно впливає на формування ротового апарату;
  • чистити зубки потрібно шматочком марлі, намотаним на палець, чи спеціальною зубною щіткою для немовлят.

Якщо ви зробите процедуру догляду за зубами звичною зараз, то надалі чищення зубів справжньою щіткою не викличе у малюка негативної реакції.

Життєві дрібниці й розвиток дитини

Спритність пальчиків вашого малюка зростає з кожним днем, й це чудова новина, враховуючи безпосередній зв'язок дрібної моторики рук з розвитком мови.

Він може довго перебирати дрібні предмети, беручи їх двома пальчиками й уважно розглядаючи. Дозволяючи гратись з такими предметами, не варто забувати, що дитина досліджує світ не лише очима, а й ротом. Тому подбайте про безпеку під час гри: не залишайте її грати без нагляду з намистом, мотузками, шматками матерії, папером, поліетиленовими пакетами й мотками пряжі (відмінні речі для розвитку моторики). Слід виключити з гри предмети з гострими краями та дрібними деталями, пофарбовані токсичною фарбою.

Пропонуючи малюку погратись предметом, уявіть собі, що ви пропонуєте йому це погризти (саме це він і спробує зробити). І якщо цей факт не викликає у вас побоювань, то можете сміливо давати річ дитині.

Для розвитку моторики пальців добре підійдуть також морські камінці й мушлі (без гострих країв), жменя бобів або квасолі, насипаних в мисочку (стежимо, щоб учень не заштовхав посібника до носа). Навіть якщо малюк буде просто набирати все це добро пригоршнями й розсипати, така вправа принесе багато користі.

Експериментатор

На шостому місяці життя малюк продовжує вчитись проводити паралелі між причиною та наслідком. Він трясе брязкальцем, радіючи шуму, який виробляє сам. В захваті стукає кубиком по кубику. Він захоплено кидає іграшки й речі на підлогу, спостерігаючи за їхнім падінням. Іноді це страшенно дратує маму, котра розцінює такі дії як шкідництво. Але насправді це не так. Така поведінка – неодмінна умова розвитку вашого малюка; тому наберіться терпіння й на час прогулянки прив'яжіть іграшки стрічкою до візочка.

Коментарі