Розвиток дитини: 5-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 7 лютого 2018
Розвиток дитини у п'ятий місяць, третій тиждень

Вертикальний світ

Навчившись впевнено тримати голівку, ваш малюк обожнює використовувати це вміння на ділі. Частіше носіть його на руках чи в переносці, щоб довколишній світ відкривався перед малюком в усьому його розмаїтті.

Увага! Переноска для малюка повинна відповідати всім його віковим особливостям. Обирайте варіанти, котрі дозволяють уникнути навантаження на хребет – слінги, ерго-рюкзаки. Кенгуру – не найкращий варіант.

Відмінно провести час можна у вигляді своєрідних уроків ознайомлення з навколишньою дійсністю, коли дорослий, тримаючи дитину на руках, розповідає їй про все, що можна побачити, а краще – торкнутись.

Вивчаємо причинно-наслідкові зв'язки

Вловити взаємозв'язок між ворушінням брязкальця та шумом, який воно видає, чотиримісячному малюкові вже під силу. Це відкриття викликає у нього невимовний захват, і ви можете сприяти закріпленню та розширенню отриманої інформації через гру:

  • скочування м'ячика з нахиленої дошки (дитина буде зачудовано спостерігати за цим дивом);
  • запускання мильних бульбашок та їх лопання;
  • шарудіння папером чи поліетиленом (тут можна запропонувати малюку взяти безпосередню участь в процесі);
  • ігри із дзвіночками, барабанами, пищалками та іншими «голосними» предметами;
  • маніпуляції з кільцем, прив'язаним яскравою стрічкою до ліжечка – смикаючи за кільце, малюк не перестане дивуватись тому, що разом з ним рухається стрічка.

Відмінною нагодою для пояснення причинно-наслідкових зв'язків стає купання у ванні. Покажіть дитині, як набирається вода в склянку і як виливається звідти; ось іграшка з тьопанням впала у воду – велике відкриття для маленької людини! Не забувайте коментувати всі ваші дії.

Спортивні досягнення

Навички перевертання вже перестали бути новиною для малюка, й він готовий до підкорення нових вершин – повзання. Саме в цей період ви можете спостерігати, як малюк, лежачи на животі, підтягує ніжки під себе й розгойдуючись, знову випрямляє їх, намагаючись повзти.

Щоб допомогти йому, додайте до комплексу гімнастичних вправ ті, що укріплюють м'язи спини та стимулюють повзання:

  • дитині в положенні лежачи на спині дозволяємо вхопитись за мамині пальці й підіймаємо її так, що вона на декілька секунд знаходилась в положенні сидячи;
  • викладаючи малюка на животик, на відстані залишаємо іграшку, до якої можна доповзти. Аналогічну вправу можна застосувати для розвитку навички підтягування. В цьому випадку брязкальце не лежить на відстані, а висить над голівкою маляти, змушуючи його тягнутись за нею, опираючись на ручки;
  • розстеляємо на підлозі килимок й кладемо малюка так, щоб ручки впирались в нього, а ніжки залишались на підлозі. Потихеньку підтягуючи килимок до себе, ви змусите малюка слідувати за ним;
  • кладемо крихітку животиком та грудьми на згорнуту у валик ковдру так, щоб ручки та ніжки  торкались підлоги. Вчимо дитину підіймати з підлоги іграшки, перебуваючи в такому положенні.

Гімнастичні вправи, що виконувались раніше, теж не варто забувати хоча б тому, що виконання знайомих легких завдань тішить дитину та підіймають її самооцінку.

Коментарі