Розвиток дитини: 5-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 1 лютого 2018
Розвиток дитини у п'ятий місяць, другий тиждень

Всім привіт!

Ще одна радісна новина п'ятого місяця: малюк виявляє все більшу активність у вивченні навколишнього світу. Якщо раніше він займав позицію радше спостерігача, то відтепер при появі в кімнаті знайомої людини першим вітає її радісним гуканням.

Таке прагнення до спілкування значно розширює ваші можливості в розвитку малюка, особливо в емоційному плані. Спілкування може дати потужний поштовх розвитку його мовної активності.

Налагоджуємо вимову

Зацікавленість маляти словами, які вимовляють батьки, стає особливо помітною на п'ятому місяці життя. Нахиліться до дитини й заговоріть до неї, підвищуючи й стишуючи голос, змінюючи швидкість вимови, й вона виявить всі ознаки зацікавленості, в тому числі зазирання в очі й обмацування вашого носа.

Існують й інші способи впливу на формування мовних навичок в цьому віці.

Читання віршів та казок

Так-так, тут немає ніякої помилки! Ви сміливо можете читати та розповідати малюкові короткі казки й дитячі вірші. Вам здається, що він поки нічого не розуміє й читання для немовляти – безглузда витрата часу? Помиляєтесь. Ваш малюк невтомно працює, накопичуючи знання про навколишній світ й поповнюючи свій словниковий запас. Складно навіть уявити, яку кількість інформації доводиться та вдається засвоїти дитині за перше півріччя життя, яку він використає, коли настане час. Тому знання, здобуті з казки, йому точно не зашкодять, і в майбутньому ви неодмінно побачите результат виконаної роботи.

А в емоційному плані мамине читання взагалі творить дива. Її близькість та звук голосу впливають на дитину так заспокійливо, що вона легко розкривається для подальшого вивчення навколишнього світу. А якщо йдеться про вірші, то їх ритмічність – відмінний інструмент розвитку у дитини музичних та математичних навичок.

Заохочуємо розуміючи

Якщо ви уважніше прислухаєтесь до звуків, які видає ваша дитина, то помітите, що в окремих ситуаціях вони відрізняються. Розмірене «у-у-у» найчастіше означає задоволеність поточним станом речей; дзвінке «а-а-а!» – заклик до дії. Прислухаючись до «вимови» своєї дитини та відповідаючи на «озвучені» прохання, ви підтримаєте цю відмінну ініціативу – використання звуків для повідомлення насущних потреб. Прекрасний стимул для подальшого розвитку вимови – хто ж відмовиться поговорити, коли його розуміють?

Використання наслідування

Пограйте в «повторювання». Нахилившись над малюком, приверніть його увагу й виразно вимовте звук. Наприклад, скажіть «о-о-о», старанно округливши губи. Після кількох «о-о-о» крихітка спробує повторити цей фокус. Далі нехай підуть «у-у-у», «а-а-а» та інші «слівця».

Коментарі