Розвиток дитини: 4-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 10 січня 2018
Розвиток дитини у четвертий місяць, перший тиждень

Пильнуймо обома або бінокулярний зір

Формування бінокулярного зору – найбільше досягнення цього періоду життя дитини. Тепер вона вміє фокусуватись на об'єкті й це вміння допомагає їй майже безпомилково визначати відстань до потрібного предмета.

Перед малям нині відчиняються невідомі горизонти: він може доволі просто потягнути брязкальце, що висить поруч, й від душі пошуміти. Може схопити кулон на ланцюжку, що прикрашає мамину шию, або дідусеві окуляри – чи не краса?!

Батькам відтепер доведеться бути вдвічі уважнішими, залишаючи предмети там, де їх може дістати малюк.

Спорт для карапуза

Фізичний розвиток дитини першого року життя сприяє розвитку всіх фізичних процесів. Малюк, котрий отримує адекватні віку фізичні навантаження, набагато швидше засвоює інформацію ззовні.

Початок четвертого місяця життя – час для запланованого медичного огляду малюка. До цього слід поставитись серйозно.

Рекомендовані вправи для дітей цього віку:

  • Перевертання зі спинки на животик й назад. Як стимул використовуємо яскраву іграшку, яку мама показує, спонукаючи малюка лягти на бік. А вже з цієї позиції перевернутися на животик – справа проста. Веселим доповненням гри стане вправа «перекочування»: повернувшись на животик, малюк з маминою допомогою продовжує котитися далі й зупиняється, лише зробивши 2-3 повноцінних оберти.
  • «Велосипед» – лежачи на спинці, робимо поступальні рухи ніжками, ніби крутимо педалі.
  • «Полювання» за іграшкою, лежачи на животі. Ця вправа допомагає засвоїти основи повзання.
  • Катання на м'ячі.
  • Сідання з лежачого положення на декілька секунд, тримаючись за мамині пальці – відмінний спосіб зміцнити м'язи спинки без надмірного навантаження на хребет.
Коментарі