Розвиток дитини: 3-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 3 січня 2018
Розвиток дитини у третій місяць, третій тиждень

Підготовка до перевертання

Момент, коли дитина почне самостійно перевертатися зі спинки на живіт, трапиться ще не скоро. Однак вже зараз малюк намагається перекотитись на бік без сторонньої допомоги. Тепер його в жодному разі не можна залишати без нагляду на дивані – дивовижно, як спритно він примудряється переміщуватись, навіть не вміючи повзати.

А ось давати малюкові волю на розстеленій долі ковдрі, серед іграшок – відмінна ідея. Для цього буде доречно зробити розвивальний килимок або придбати готовий.

Режим харчування малюка

Кількість годувань в цьому періоді помітно скорочується в порівнянні з першим та другим місяцем життя. Малюк прикладається до грудей рідше, але тривалість кожного годування зростає. Він також рідше прокидається вночі, щоб під'їсти. В цьому періоді спостерігається усталений режим харчування та сну, який малюк обрав для себе, і мама може м'яко його коригувати, якщо виникне така необхідність.

Хоча лактаційна криза характерна для середини другого місяця життя малюка, на третьому місяці вона також може проявлятися. Причина криється в стрибкоподібному темпі набору ваги малюком. Не варто панікувати через тимчасове зменшення кількості молока – краще зробити все можливе для збільшення його кількості.

Випорожнення у тримісячного маляти, якщо він знаходиться на грудному вигодовуванні, можуть мати різну періодичність. Трапляються навіть перерви в один-два дні. Якщо при цьому кал залишається кашоподібним, а малюк почуває себе добре, то турбуватись нема про що – такий режим цілком нормальний для немовлят.

У діток, які знаходяться на штучному вигодовуванні, випорожнення бувають частіше – не менше двох разів на день.

Познайомимось?

Тримісячний малюк вже досить добре відрізняє близьких людей від чужих, тож починає турбуватися, якщо його візьме до рук незнайома людина. Якщо ви плануєте найближчим часом залишати дитину з нянею або кимось із рідних, саме час їх познайомити. Знайомство дозволить уникнути труднощів пізніше, коли малюк подорослішає й насторожено реагуватиме на присутність незнайомих людей.

Відмінним засобом соціалізації дитини стають прогулянки на свіжому повітрі. Зовсім необов'язково всім охочим дозволяти потримати малюка на руках – його імунітет ще недостатньо міцний. Але знайомити його з людьми довкола на відстані, частіше виймаючи з візочка, життєво необхідно. Для такої цілі чудово використовувати слінг, який значно розширює огляд дитини.

Ось так прогулянка зі звичайного нудного перебування на свіжому повітрі перетвориться в змістовне розвивальне заняття.

Коментарі