Розвиток дитини: 3-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 26 грудня 2017
Розвиток дитини у третій місяць, перший тиждень

«Вертикальний» погляд на світ

Можна без перебільшення сказати, що під час третього місяця життя дитини спостерігаються значні зміни в «розташуванні речей». Завдяки зміцнілим м'язам шиї вона може спостерігати за навколишнім світом не лише лежачи, але й з вертикального положення.

Тримаємо головку, вправа 2

Спираючись голівкою на плече дорослого, який тримає його на руках, малюк здатен зосередитись на обличчі людини, яка стоїть поруч, уважно прислухаючись до її ласкавих звертань. Таку ж цікавість викликає у нього іграшка, розташована на відстані 50 см. Перебуваючи в незвичному положенні, малюк, проте, уважно стежить за нерухомим предметом, який його зацікавив.

До кінця третього місяця багато малюків вже досить впевнено тримають голівку, але це вміння не є обов'язковим для всіх без винятку дітей. Норми розвитку малюків до року можуть суттєво відрізнятись.

Повільний розвиток вкрай рідко пов'язаний з поганим доглядом за дитиною чи спадковими дефектами. (Є.О. Комаровський)

Саме тому не варто бити на сполох, якщо темпи розвитку вашого маляти не збіглися з цифрами в «розумних» книжках – найпевніше, це індивідуальна особливість вашого малюка. Адже швидкість фізичного розвитку немовлят залежить навіть від типу їхньої статури.

Якщо ж відставання спостерігається одночасно в декількох напрямках, не зайвою буде консультація невролога.

Вправи для зміцнення м'язів шиї

На третьому місяці вони такі ж актуальні, як і раніше.

Тримаємо головку, вправа 3

Малюкові, який лежить на животику, пропонується яскрава іграшка, котру дорослий підіймає й опускає на відстані 30-40 см від очей малюка. Коли він зацікавиться, то намагатиметься утримувати голову у вертикальному положенні якомога довше. Одночасно з головою підіймаються груди, адже дитина спирається на передпліччя. В такій позі малюк може залишатися до 2,5 хвилин, але не варто дозволяти робити це довше –  фізичні перевантаження ще нікому не пішли на користь.

Стосовно розвитку дитини найкращою тактикою буде принцип «краще менше, але частіше»

А де наші рученята?

Одне з важливих досягнень цього періоду – зростання цікавості дитини до себе самої та власного тіла. Крихітка раптом виявляє, що не лише затиснуте в жменьці брязкальце може бути цікавим, а ще сама жменька й кожен пальчик окремо. І це не дарма: малюк готується засвоїти навичку хапання предметів, і саме час допомогти йому зробити ще один крок у розвитку.

Початок ігор з руками – найголовніша подія третього місяця, що заслуговує окремого запису. (Сірс)

Заповзятливі мами часто користаються такою зацікавленістю для масажу та гімнастики для пальчиків, що сприяють розвиткові дрібної моторики.

Навіть якщо малюк поки ще не розуміє значення слів «сорока-ворона», йому все одно буде дуже цікаво й приємно взяти участь в новій розвазі, почути мамині слова, вимовлені казково-грайливим голосом.

Заохочуємо до ігор ручками

Найкраще положення для ігор ручками – напіввертикальне. Це вам кожне маля підтвердить. Коли дитина лежить на спині, вона вільно розмахує ручками та ніжками. Тому в такій позі не дуже зручно зосереджено вивчати пальчики, тим паче, що голівка в такому випадку нахилена вбік, а кулачки стиснуті. Опинившись в частково вертикальному положенні, малюк миттєво звертає увагу на дорослого, який його тримає, і з'єднує кисті рук. Маленький співрозмовник готовий їх досліджувати та спілкуватись зі співрозмовником.

Спостереження за підвішеними на відстані іграшками – відтепер не єдина розвага маляти. Він силується зловити брязкальця, що висять дуже близько до нього – над самими грудьми. Й нерідко йому це вдається. Тому яскраві іграшки, підвішені на строкатій стрічці, викликають у нього захват. Коли малюк краще освоїть навички хапання, варто приділити увагу ігровому розмаїттю. А отже питання вибору безпечних іграшок стає ще актуальнішим.

Коментарі