Розвиток дитини: 3-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 5 січня 2018
Розвиток дитини у третій місяць, четвертий тиждень

День та ніч переплутались – як повернути їх на місця?

Така халепа рано чи пізно трапляється в більшості сімей, де є немовля. На перший погляд – нічого страшного не відбувається. Просто не спиться маленькому диктатору ночами, коли всі дорослі від втоми падають з ніг. А от вдень…вдень – навпаки, пречудово спиться!

Гарненько відпочивши за день, до вечора карапуз знову береться розважати себе, а заодно і всю родину. Самій дитині подібний режим особливої шкоди не завдає. Страждають від нього здебільшого дорослі члени родини.

Перевернутий режим – це хвороба. Не тілесне страждання конкретного немовляти, а соціальна хвороба певної родини. (Є.О. Комаровський)

Як же з цим впоратися? Насамперед усуваємо найвірогідніші причини порушення нічного сну – спеку та сухість повітря:

  • робимо вологе прибирання;
  • вимикаємо обігрівачі, знижуючи температуру в кімнаті до 18-20°С;
  • провітрюємо приміщення й доводимо рівень вологості до позначки 50-70%.

Якщо підозрюєте, що порушення сну сталось через погане самопочуття, кличте на допомогу педіатра.

Те, що доведеться зробити далі, може не дуже сподобатися мамам, й гарантовано не сподобається дитяті. Однак пройти через це таки доведеться, якщо ви не бажаєте вести спосіб життя совиного сімейства найближчі кілька місяців. Отже, нині головне завдання мами – категорично не дозволяти дитині відсипатися протягом дня й щосили сприяти її засинанню вночі. В цьому вам допоможуть наступні прийоми:

  • максимальне скорочення тривалості денного сну, навіть якщо дитину доведеться для цього будити;
  • активні ігри та тривалі прогулянки на свіжому повітрі;
  • прохолодна ванна перед сном;
  • вечірні сеанси масажу та гімнастики, що змушують втомлюватись;
  • поживна вечеря на ніч.

Перекроїти режим за один день, звичайно ж, не вдасться. Ніхто не обіцяє, що це буде легко. Але якщо зібрати всю волю в кулак, то за кілька днів все стане на свої місця.

Свіжий погляд

В цей період зорові навички дитини розвиваються особливо активно. Вона вже не оглядає швидким поглядом іграшку, що потрапила до рук. А може довго й пильно вивчати дрібний малюнок на ній або візерунки на маминій сукні. В цей час, як і раніше, застосовуються чорно-білі малюнки, розміщені на окремих картках або кубиках (чорно-білі кубики Домана). Лежачи на спині, маля,  немов зачароване, може протягом п'яти хвилин поспіль уважно стежити за переміщенням в просторі чорно-білого предмета.

Чудовим способом для одночасного розвитку зорових, слухових навичок та пізнавальної активності буде перелічування мамою предметів й тварин, зображених на картках.

Серед кольорових малюнків перевага залишається за великими предметними зображеннями.

Подібні вправи кожна мама може змінювати й доповнювати відповідно до власних можливостей та бажань, адже розвиток дитини – надзвичайно творчий процес.

Коментарі