Розвиток дитини: 2-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 6 грудня 2017
Розвиток дитини у другий місяць, другий тиждень

Ростемо, наче із води: лактаційна криза

Під час другого місяця життя малюк значно додає у вазі, й разом з ним збільшується його апетит. Мама в цей період може спостерігати зменшення кількості грудного молока, а точніше – тимчасову нестачу. Найчастіше так трапляється на четвертому та шостому тижні життя немовляти. Це – лактаційна криза. В майбутньому вам доведеться зазнати кількох подібних криз – зокрема, в 3 та 6 місяців, коли процес зростання малюка коливатиметься й груди не встигатимуть збільшувати «порції». Але перші складнощі з виділенням молока буквально вибивають грунт з-під ніг молодих батьків. Саме в цей час більшість мам розгублюються й починають розмірковувати про припинення грудного вигодовування, адже в них «не вистачає молока».

В поодиноких випадках це рішення цілком обґрунтоване, однак не варто приймати поспішних рішень. Лактаційна криза – цілком природне явище, триває вона в середньому 3 - 4 дні, щонайбільше – тиждень.

Оцінювати ситість дитини ви можете за кількістю сечовипускань: якщо вона помочилась за добу не менше 12 разів, то причин для занепокоєння немає – маленькими порціями карапуз отримує належну кількість молочка й поспішати з догодовування не варто. За задумом природи кількість виробленого молока безпосередньо залежить від інтенсивності, з якою дитина смокче груди. Догодовування малюка дитячими сумішами неодмінно призведе до зменшення лактації й повернутись до грудного вигодовування буде ще складніше.

Декілька порад, які допоможуть скоріше впоратись з нестачею молока

  • Прикладайте малюка до грудей якомога частіше – смокчучи, він спровокує появу молочка. Навіть якщо вам здається, що груди порожні, крихітка висмокче кілька крапель, на зміну яким прийде трохи більша кількість молока. Так відновлюється лактація.
  • Пийте більше рідини.
  • Обов'язково годуйте малюка вночі – нічні годування найважливіші в цій ситуації. Гормон пролактин, який відповідає за появу молока, вночі виробляється набагато інтенсивніше, ніж вдень.
  • Частіше беріть дитину на руки, тісно притиснувши до себе – це стимулює появу молока. Забезпечте безперервний контакт з нею, навіть якщо для цього доведеться відкласти всі домашні справи й навіть прогулянки.
  • В жодному разі не нервуйте й налаштуйтеся на перемогу: цей складний період потрібно просто пережити, він не триватиме довго.

Чому варто боротись за збереження грудного вигодовування?

По-перше, годування грудьми стимулює розвиток розумових здібностей дитини – це науково доведений факт. Жирні кислоти ДГК (докозагексаїнова кислота), АХК (арахідонова кислота) й холестерин, що містяться в грудному молоці, є важливими матеріалами для формування клітин головного мозку. Ці елементи містяться і в дитячих сумішах теж, проте там вони не настільки поживні, як в материнському молоці, ідеально адаптованому для потреб дитини.

По-друге, материнське молоко сприяє формуванню імунітету й створює міцний бар'єр, що захищає крихітку від вірусів та інфекцій.

По-третє, сам процес грудного вигодовування створює тісний психологічний зв'язок між мамою й малюком, що сприяє його стрімкому психоемоційному розвитку.

Маленький співрозмовник

Спілкування з дорослими – провідна діяльність вашого малюка в цьому віці. Вона стає тим самим двигуном повноцінного розвитку, роль якого в житті старших дітей виконує гра. Тому не втрачайте жодної можливості поспілкуватися з дитям, використовуйте будь-який привід, й результат не забариться. Навіть якщо мама зайнята своїми справами й малюк не проти тимчасової самотності, йому буде надзвичайно приємно чути рідний голос з віддаленого кінця кімнати. Не соромтеся спілкуватися й співати для улюбленого маляти, перебуваючи на відстані. Ось побачите, дуже скоро він відповість вам гуканням або щасливим вереском – що є новим стрибком у розвитку соціальних навичок.

Коментарі