Правила здорового харчування дитини: що необхідно пам'ятати

Наталія Ударцева, 15 січня 2018
Безсумнівно, грудне молоко – довершений продукт, створений природою спеціального для вашого малюка. Не дарма вік до року називають грудним. А от питання введення до дитячого раціону відчутнішої їжі неодмінно викликає безліч розбіжностей та суперечок. Про що необхідно знати, аби дати дитині найкраще, не зашкодивши?
Правила здорового харчування дитини

Грудне молоко & Co або Коли вводити прикорм

Бачачи, наскільки швидко росте немовля, кожна мама навертається до думки про те, чи гарно маля харчується, чи вистачає йому молока. А раптом вже час ввести до його меню щось більш тривке? Взяти хоча б фруктовий сік – зовсім грамину. Адже вітаміни корисні всім…

Це дійсно так, вітаміни потрібні всім – і дорослим, і малюкам. Саме тому природа потурбувалась, аби все корисне, що з'їла мама, потрапило до малюка разом з грудним молоком. Відповідно, гарне харчування жінки, котра годує грудьми, дозволяє вбити (а вірніше – нагодувати) відразу двох зайців – маму й малюка. Доки дитині не виповниться шість місяців, питання підгодовування залишається вирішеним.

До шести місяців нічого, окрім:

  1. материнського молока (природне вигодовування);
  2. адаптованої молочної суміші (штучне вигодовування);
  3. материнського молока та адаптованої молочної суміші (змішане вигодовування). (Є.О. Комаровський)

Якщо молока у мами недостатньо для насичення дитини, то єдиним правильним рішенням буде догодовування малюка адаптованими дитячими сумішами, і аж ніяк не введення до раціону інших продуктів.

Зрозуміти, що дитині бракує молока, вам допоможе… сама дитина:

  • малюк непокоїться, часто плаче й погано спить, попри те, що повністю здоровим (за висновком педіатра);
  • він повільно набирає вагу;
  • випорожнюється зрідка й малими порціями.

В довгостроковій перспективі додавання у вазі – найкращий показник того, що дитині вистачає молока. (Джек Ньюмен)

Молочні кризи, які інколи трапляються у всіх мам, що годують груддю, й тривають не більше за тиждень – не рахуються. Ці проблеми можна подолати й вони в жодному разі не є причиною припиняти грудне вигодовування.

І все ж – коли вводити прикорм?

Отже, довгоочікуваний сьомий місяць почався й задоволена сім'я вже планує, чим годуватиме дорослішу дитину. Перш ніж вводити нові продукти до раціону малюка, поміркуйте: чи варто робити це саме зараз? Якщо дитина наїдається досхочу, добре почувається й не проявляє активного інтересу до іншої їжі, крім молока чи суміші, з підгодовуванням поспішати не варто.

Грудне молоко,  штучна дитяча суміш із вмістом заліза або ж поєднання цих двох харчових продуктів містить всі головні поживні речовини, потрібні вашій дитині в перші шість-дев'ять місяців. Сприймайте тверду їжу, як доповнення до грудного молока чи суміші, а не заміну їм. (доктор Сірс)

Якщо фінансові можливості сім'ї не дозволяють мамі постійно вживати різноманітні й корисні продукти (фрукти, м'ясо, молочні продукти), то підгодовування після шести місяців буде цілком виправданим.

Не існує чітко визначених строків для початку підгодовування дитини. Цей момент радше залежить від біологічного віку, аніж від календарного. Одним з важливих показників готовності малюка до твердої їжі (наприклад, грудочок в пюре) вважається наявність перших зубів.

…до появи у дитини зубів – лише молочні продукти… (Є.О. Комаровський)

Також сигналом можна вважати пригнічення рефлексу, що змушує дитину виштовхувати язичком все, що потрапляє їй до рота. В перші місяці життя дитини цей рефлекс виконує захисну функцію, запобігаючи потраплянню сторонніх часточок до стравоходу та дихальних шляхів, а ближче до другого півріччя – помітно слабшає.

Разом з тим малюк виявляє неймовірну зацікавленість тим, як їдять дорослі. Він може уважно слідкувати за ложкою, котру підносять до рота, й також відкривати свого – сподіваючись, що цього разу вона не пройде повз.

Меню для карапуза

Позиції стосовно складу першого прикорму розбігаються так само, як і щодо строків його введення. Хтось дає овочеве пюре, хтось – сирок чи молочну кашу. Деякі мами з невідомих причин починають підгодовування з екзотичних фруктів – для прикладу, бананів.

Педіатри, хоча й не сходяться в думках щодо складу першого прикорму, все ж рекомендують починати його за одним з наведених прикладів:

  • пюре з овочів;
  • кисломолочні продукти;
  • варене м'ясо чи риба, яєчний жовток;
  • зернові кашки на молоці.

Незвична їжа може призвести до розладу чи алергічної реакції у малюка, тому кожен новий продукт слід вводити не раніше, аніж за п'ять-шість днів після попереднього.

Цього ми не проходили, цього нам не задавали

Трапляється, що відмова малюка пробувати нову їжу заводить батьків в глухий кут. Підозріле ставлення до незвичних продуктів – звична річ для малят річного віку й навіть доросліших дітей. Інколи доводиться пропонувати дитині нову страву з десяток разів, перш вона погодиться її з'їсти. Якщо вам не пощастило з першого разу – не падайте духом й повторіть спробу пізніше.

Також можна запропонувати дитині спершу понюхати шматочок й облизати його, щоб вона змогла оцінити новий смак.

Прості способи зробити нову страву привабливішою

Готуючи обід для маленького вередуна, не забувайте, що в першу чергу дітей приваблює зовнішній вигляд їжі й лише потім – її смак. А тому, щоб зробити нову страву улюбленою, добряче пофантазуйте, коли годуватимете й подаватимете її.

«Маскування» під знайому страву

Відмінний спосіб познайомити дитя з новою їжею – зробити її схожою на вже знайому. Наприклад, якщо ви вже ввели в меню омлет й він мав успіх, таким же чином приготуйте сирковий пудинг (до сиру додають яйце, трохи цукру, все старанно перемішується блендером й запікається в мікрохвильовій печі).

Якщо дитина полюбляє котлети, ви маєте чудову можливість нагодувати її різними сортами риби та м'яса, подаючи їх у вигляді котлет.

Веселі обіди

Головна умова здорового травлення – їсти із задоволенням. Дозволяйте дитині гратись з їжею – в цьому немає нічого страшного для малюка цього віку. Розваги зі шматочками їжі й розвиток мілкої моторики стоять обіруч.

Величезною перевагою вашої батьківської практики будуть цікаві їстівні вироби, зроблені власними руками. Хочете нагодувати дитину вареним яйцем? Перетворіть його в їжачка за допомогою тоненьких шматочків моркви, встромлених зверху. Очі можна зробити зі шматочків оливи. Таким же чином ви можете зробити колобка з сиру, крокодила з огірка, сонечко з помідора й багатьох інших кумедних персонажів. А тоненькі брусочки сиру – це взагалі необмежений простір для творчості. З них можна вирізати будь-які пласкі фігурки – сердечка, зірки, геометричні фігури (ось і маєте основи навчання математиці).

Обчищений й нарізаний впоперек скибочок мандарин перетворюється в цілий набір квіточок різних розмірів. До того ж їх малюку буде легше пережувати, аніж окремі скибочки.

Великий успіх у малят мають канапе. Наріжте кубиками все, що хотіли б запропонувати дитині, нанизуйте на палички для цукерок (зубочистки й гості шпажки виключені) – маєте чудовий делікатес!

Смачного!

Відсутність апетиту у дитини – проблема багатьох сімей. Й всі батьки долають цю проблему по-своєму. Хтось витанцьовує навколо дитини з ложкою, хтось обіцяє гори шоколаду за з'їдений суп. Але найправильнішим та найдієвішим способом є активна прогулянка на свіжому повітрі.

Дитина, яка досхочу набігалась й добряче втомилась, гарно їстиме й міцно спатиме. А якщо вона відмовилась від їжі – в жодному разі не змушуйте. Краще відкладіть годування до наступного прийому їжі.

Апетит – потреба у вживанні їжі – є еквівалентом енергії, котру витратила дитина…Наявність апетиту – свідчення готовності організму засвоїти за призначенням прийняту їжу, а відповідно – їжа понад силу не має жодного змісту. (Є.О. Комаровський)

Пригощання печивом та іншими смаколиками між їжею чи замість них варто просто виключити. Звичка постійно жувати, не даючи перепочинку шлунку й ротовій порожнині, може закінчитись хронічним тонзилітом.

Вегетаріанство та батьківський обов'язок

Буває так, що особисті переконання батьків спонукають їх корегувати раціон дитини у відповідності з власним способом харчування. Й не завжди це корисно малюку. Наприклад, захоплення мами вегетаріанством чи сироїдством можна тільки похвалити, якщо при цьому її дитина харчується повноцінно. 

Будь-які експерименти з харчуванням слід проводити на собі. Використовувати власних дітей, як піддослідних тваринок – жорстоко й неетично. (Є.О. Комаровський)

Виключення з дитячого раціону будь-якого продукту, рекомендованого в цьому віці, потрібно неодмінно обговорювати з педіатром.

Режим харчування дитини

Чимало мам практикують годування дитини по годинах, вважаючи, що режим гарно впливає на її апетит. Насправді ж головною умовою появи апетиту, як ми вже знаємо, є втрата достатньої кількості енергії. А режим харчування, розпланований з точністю до хвилини, не несе особливої користі. Втім, шкоди від нього теж не буде – окрім додаткових складнощів для мами.

Певна річ, дотримання режиму дня передбачає й певний графік харчування, але не всі батьки мають змогу годувати дитину в певний час. Тому якщо час обіду буде коливатись на годину чи півтори, катастрофи не станеться. Також нічого страшного не буде, якщо ви не маєте змоги нагодувати дитину за першої потреби – через деякий час її апетит тільки посилиться.

Здорове харчування дитини має в першу чергу враховувати її інтереси й прислухатись до її думки. Право вирішувати, скільки їсти – одна з перших спроб малюка виявити самостійність. Спробуйте віддати це питання на розсуд своїй дитині, щоб надалі вона могла навчитись самостійно приймати серйозніші рішення.

Додатковi посилання
Коментарі