Мистецтво вкладання дитини спати: поради для батьків

Наталія Ударцева, 24 грудня 2017
Міцний нічний сон дитини – це справжній подарунок її батькам. Адже обіцяє їм гарне самопочуття й працездатність протягом наступного дня. Однак забезпечити собі такий відпочинок вдається далеко не всім. Найчастіше малюк недвозначно натякає дорослим, що в нього зовсім інші плани на цю ніч...
Вкладання дитини спати

Причини порушення сну у дитини

Причини нічних пробуджень можуть бути різними й відрізняються в різні періоди розвитку дитини.

Щоб дитина спала спокійно, необхідно усунути причини, що заважають її сну.

Знайомство з основними причинами стане чудовим початком вашої самовідданої боротьби за спокійні ночі для всієї родини:

  • фізичне нездужання (кольки, прорізування зубів, нежить й таке інше);
  • дитині спекотно або вона змерзла;
  • повітря в кімнаті надто сухе;
  • незручний одяг чи білизна;
  • брудний підгузок;
  • емоційне перезбудження від пережитого вдень;
  • голод або надмірна ситість.

Якщо джерелом проблем з нічним сном є погане самопочуття, про це свідчать наступні ознаки:

  • малюк раптово прокидається серед ночі;
  • він погано спить від народження;
  • прокинувшись, дитина плаче, її важко заспокоїти;
  • присутні інші симптоми нездужання;
  • дитина добре спала, але раптово її сон погіршився;
  • інших очевидних причин немає.

Якщо підозрюєте, що малюку заважає спати саме фізична недуга, саме час звернутись до педіатра.

Розвиток малюка та порушення сну – де зв'язок?

Дуже часто період «нічних пробуджень» маляти збігається за часом з певними етапами його розвитку. Ось малюк навчився сидіти, потім – самостійно спинатись на ніжки, зробив перші кроки... Саме в ці періоди нічний сон може погіршитись. Радіючи своїм денним перемогам, дитина продовжує переживати пов'язані з ними позитивні емоції вночі, уві сні. Окрилене черговим успіхом, маля схоплюється, щоб продемонструвати свою майстерність вдячній публіці, та так і залишається розгублено сидіти на ліжку. Якщо так сталося, краще тихенько вкласти його в ліжко, не вмикаючи світла.

Від народження до шестимісячного віку діти зазвичай прокидаються двічі-тричі за ніч, від шести місяців до року – один раз або двічі за ніч, від року до двох можуть прокидатись лише раз за ніч. (Сірс)

Лякатись цього не варто, сновидіння – важлива складова розвитку малюка. Уві сні він бачить образи, що сприятливо впливають на його розумовий розвиток.

Чому він не засинає?

Якій з молодих матусь не доводилось по декілька разів вкладати малюка в ліжечко й спостерігати, які він від цього прокидається? Якій з них не знайоме відчуття безпорадності, коли ви в соте не можете вкласти «майже сплячу» дитину?

Щоб зрозуміти, чому так складно вкласти спати маля до року, доведеться злегка зануритись в теорію сну та сновидінь.

Фази сну дорослого

Нічний сон людини не є непробудним. Засинаючи, вона поринає в глибокий сон, який називають повільним. Інакше – повністю вимикається від зовнішнього світу. Приблизно за півтори години надходить черга швидкого, поверхневого сну. Ми бачимо сни, крутимось в ліжку й готові в будь-який момент прокинутися. Ця фаза триває близько півгодини й знову замінюється глибоким сном. Так і минає вся ніч – в почерговому зануренні в глибокий чи поверхневий сон.

Фази сну маляти

Фази сну немовляти виглядають інакше, ніж в дорослих. Вони коротші й мають інакшу послідовність. Спочатку маля впадає в поверхневий сон й тільки після цього – в глибокий.

Вам може видатися, що малюк, якого ви заколисуєте на руках, вже заснув й можна присвятити хоч півгодинки собі, але не так сталося, як гадалося. Як тільки ви намагаєтеся перекласти невгамовне дитя до ліжечка, воно широко розплющує очі й гучно повідомляє, що категорично не погоджується з теперішнім станом речей.

Так відбувається, коли мама, не дочекавшись настання фази глибокого сну, намагається вкласти дитину. Як Іван-Цісаревич, що зносив три пари чобіт, допускається прикрої помилки в останній момент, так молоді мами після довгої підготовки до сну не можуть почекати якихось п'яти хвилин до повного занурення малюка в сон.

На те, що дитина досі не заснула й знаходиться лише в стадії поверхневого сну, вам вкажуть наступні ознаки:

  • очі дитини заплющені, але повіки тремтять;
  • кулачки міцно стиснуті;
  • ручки й ніжки зігнуті;
  • на обличчі раз по раз з'являється посмішка, малюк спросонку кривляється;
  • час від часу дитина щось смокче.

В такому стані дитина буде знаходитись близько двадцяти хвилин. Потім її кінцівки розслабляться, дихання вирівняється – вона занурилась в глибокий сон. На цьому етапі ви можете не лише вкласти дитину в ліжко, але й роздягнути її, якщо не зробили цього раніше. Спляче глибоким сном немовля можна перекладати з візочка в люльку й навпаки, не потривоживши його.

Вкладаємо дитину спати

Проблеми із вкладанням дитини можуть виникнути в будь-якому віці, чи то з новонародженим малюком, чи то з дворічним карапузом. Існує декілька хитрощів, які допомагають зробити майбутню ніч спокійною. І хоча жодна з них не є панацеєю, використання цих прийомів значно підвищить ваші шанси на перемогу.

Дотримуйтесь режиму

Декотрі заперечать: який може бути режим у новонародженого? Звісно, ви не можете змусити крихітку спати чи обідати за розкладом – не про це мова. Прийде час, й малюк вибудує свій власний, найзручніший для нього, режим.

Але поки цього не відбулось, батьки в змозі створити основу для його формування. Зробіть своїм звичаєм йти з дитиною на прогулянку в один і той же час, виділіть певний час для масажу та гімнастики, прийняття ванни та інших процедур. Навіть якщо час їх проведення буде незначною мірою змінюватися, регулярність все одно вплине на становлення дитячого режиму в майбутньому, а значить – і на якість нічного сну. Пам'ятайте: чим точніше малюк дотримується сформованого режиму, тим простіше батькам скорегувати його так, щоб нічний сон не перетворювався на нескінченний нічний кошмар.

Якщо мова про дорослішу дитину, в такому випадку суворе дотримання режиму допоможе вирішити цілу низку проблем, в тому числі порушення сну й апетиту.

Дотримуйтесь ритуалів

Регулярне повторення тих самих дій щодня дивовижним чином впливає на формування звичок малюка. Поміркуйте самі: якщо ви протягом місяця будете перед вкладанням робити дитині масаж, купати її, а потім, закутавши в теплу ковдру, брати на руки й співати колискову, то кінець-кінцем ця прелюдія почне наганяти на дитину сон.

Ви можете, обійнявши малюка якомога міцніше, читати йому чарівну тиху казку; можете вкласти поруч з ним «сонну» іграшку, до якої він звик. Можете показати знайомий мультик чи повісити на дверях табличку «Не турбувати» – все це складові одного дійства, призваного закликати до дитячої кімнати солодкі сни.

Будь-які нововведення, наприклад, зміна місця ночівлі чи непостійне читання казок, вкрай небажані. Діти чутливі до будь-яких змін, й малюк не втратить нагоди нагадати вам про це, коли ви спробуєте вкласти його спати.

Якщо ж зміни в ритуалі неминучі (наприклад, ви зібрались у подорож), візьміть в дорогу особистий плед та інші «сонні» речі малюка, щоб згладити враження від переміни обставин.

Маніпулюйте зі сповиванням

Дозволяючи маляті робити будь-що вдень, ви можете обмежувати його вночі. Це заспокійливо діє на більшість немовлят, яким щільне закутування нагадує затишну тісноту маминого животика

Правила здорового й безпечного сну

Скільки помилкових уявлень та забобонів пов'язано зі сном немовлят – не злічити! За тисячоліття історії різних народів їх накопичилося стільки, що перераховувати та спростовувати їх – справа не однієї години. Тому набагато легше засвоїти правила безпеки сну грудного малюка, актуальні для будь-якого народу в будь-якому куточку земної кулі:

  • матрац повинен бути рівним та твердим;
  • подушка дитині протипоказана до дворічного віку;
  • повітря в кімнаті повинне бути достатньо прохолодним й вологим (35°С й не менше 50% вологості).

Важливою умовою є також поза малюка під час сну. Не дивлячись на всю користь викладання немовлят на животик, залишати дитину спати в такій позі категорично заборонено.

Дитина першого року життя повинна спати лише на спині…Сон на животі є статистично доведеним фактором підвищення вірогідності синдрому раптової смерті малюка. (Є.О. Комаровський)

Сумісний сон – шкодить чи приносить користь?

Насправді на це питання не існує однозначної відповіді. Сон в ліжку батьків заспокоює дитину, даючи мамі дорогоцінні годити відпочинку.

Де всі члени вашої родини сплять краще за все – це найкращий варіант для вас. (Сірс)

Водночас деяким мамам вдається відпочити тільки за умови, що дитина знаходиться в своєму ліжечку й вона сама не проти цього. В такому випадку краще вчинити так, як зручно їм обом.

Третій, проміжний варіант: дитяче ліжечко зі знятим бортиком знаходиться поруч з ліжком батьків. В такому положенні дуже зручно засинати, обійнявшись з малюком, а після – перекладати його в дитяче ліжко. Нічні годування теж стають простішими.

Важлива умова спокійного нічного сну – ваша взаємодія з малюком протягом дня. Дитина, котра відчуває себе любою й захищеною, набагато легше долає будь-які перешкоди, що заважають її нічному відпочинку.

Але не варто занадто непокоїтись, якщо вночі малюк поводиться не так, як хотілося б. «Нічні марафони» часто бувають спровоковані темпераментом дитини, тому батькам найкраще спробувати всі методи, щоб виявити найдієвіші з них.

Відео по темі
Коментарі