Колискові пісні: роль та вплив на розвиток малюка

Наталія Ударцева, 20 січня 2018
Вважаєте, що колискові пісні – то минувшина і їм немає місця в сучасному житті? Що їх давно замінили розвивальні пісеньки та хіти сучасної естради? Й дарма! Ви будете здивовані, дізнавшись про дивовижні властивості цих простеньких наспівів.
Колискова пісня для малюка

Звідки взялась колискова

Перші пісні, котрі мами використовували для заспокоєння своїх невгамовних чад, співались задовго до появи у людей базового розуміння музики й ритму – можливо, навіть за первіснообщинного ладу. Все, що потрібно було від тогочасної колискової – мати лагідно-колисальну мелодію, котру кожна нянька наспівувала по-своєму, за власним бажанням змінюючи мотив та слова. Також колискова мала бути достатньо ритмічною, аби під неї було зручно гойдати люльку з немовлям.

Злі колискові

А от вимоги до тексту пісень були суворішими: перші колискові були чимось на кшталт оберегу для малюка. Щоб захистити дитину від злих духів, колискові нерідко віщували немовляті страшні небезпеки, що чатують в нічній пітьмі. Вважалось, що віщування біди в поетичній, вигаданій формі захищає дитину від справжньої небезпеки. Що всі ті жахіття, що стались з нею в пісні, ніколи не повторяться в реальному житті.

Бувало, що мати великого сімейства без достатку виражала в колисковій свою роздратованість й втому. Для розніженого слуху сучасної людини подібні пісні звучать не просто дивно, а й зовсім дико.

Приклад 1
Поломилася колисонька новая,
Розбилася дитинонька малая.
Не так жаль мені колисоньки нової,
Ой як жаль мені дитиноньки малої.
Бо колисонька з білого деревця,
А дитинонька з-під мого серця.
Бо колисонька з білої берізоньки,
А дитинонька з кервавої слізоньки.
Бо колисоньку за годину зготую,
А дитиноньку за рочок не згодую.

Та все ж більшість колискових пісень сповнені материнської любові й ніжності. Співають їх ласкаво, закликаючи в життя маляти все найкраще, що може статись з дитиною: довге й сите життя, залізне здоров'я, любов оточення, статки, процвітання, міцну сім'ю.

Приклад 2
Ой ходить сон коло вікон,
А дрімота коло плота.
Питається сон дрімоти:
— Де ми будем ночувати?
— Де хатинка тепленькая,
Де дитинка маленькая,
 
Там ми будем ночувати,
Мале дитя присипляти.
Щоб виросло, не змарніло,
Щоб тяженько не хворіло,
Сили й розуму набралось,
Своїх батьків потішало.

 «Сонна пісенька»

Звісно, головне завдання колискової пісні – заколисати малюка й зробити його сон спокійним, солодким. Здавна, не знаючи нотної грамоти, жінки, співаючи колискові, інтуїтивно уникали різких переходів від високих нот до низьких. Тому нотний діапазон колискових невеликий – в середньому 4-5 нот. Такий спів заспокійливо впливає на маля, заколисує його.

Аби посилити «сонний» ефект колискової, зверніть увагу на наступні правила:

  • Пісня, яку виконують перед тим, як вкласти малюка спати, повинна бути йому знайома. Якщо у вашому репертуарі з'явилась нова колискова, заспівайте її декілька разів впродовж дня, щоб малюк до неї звик.
  • Зробіть спів незмінним ритуалом, що супроводжує вкладання малюка до ліжечка, а не винятком з правил. Звичний порядок дій надзвичайно важливий для малюка. Якщо ви співатимете час від часу, колискова матиме повністю протилежний ефект: маленький слухач розцінить ваш спів, як запрошення до гри.
  • Якщо співаєте на власний лад, нехай це буде монотонна, нудна мелодія. Багаторазове повторення короткого тексту теж вітається.

«Моя дитина плаче, коли я співаю…»

Подібні зітхання часто трапляються на форумах молодих мамусь, які розгублено питають: «Чому так? Адже колискова – незамінний, універсальний засіб налагодження зв'язку між мною та дитиною. Чому ж всім вдається, а мені – ні?».

Насправді, причин панікувати немає. Багато мам після спроб заспівати колискову стикаються із нерозумінням та неприйняттям такої поведінки з боку малюка, що роздратовано кричить. Вони звертають це на відсутність вокальних даних, замовкають і більше не беруться співати, й дарма. Негативна реакція на колискову може з'явитись з будь-якої причини:

  • дитину турбує щось крім маминого співу (наприклад, дитина змерзла чи в неї прорізаються зубки);
  • малюк не звик до маминого співу й вирішив, що це плач;
  • дитина достатньо доросла, аби зрозуміти, що його намагаються вкласти спати й подібна перспектива не додає йому радісного настрою;
  • йому не сподобалась сама мелодія (таке теж трапляється).

Звісно, було б нерозумно змушувати малюка, що заходиться в плачу, вислуховувати надривний спів матері, яка сама майже в стані істерики. Якщо процес приносить більше негативних емоцій, аніж користі – не потрібно робити цього понад силу. Та після першої невдалої спроби неодмінно пам'ятайте: ви маєте право спробувати вдруге. І втретє теж.

Можете спробувати ще раз, змінивши репертуар чи положення малюка (для прикладу, взявши його до рук чи зручніше вмостивши в слінгу). Можна спробувати співати під час прогулянки, заколисуючи дитину у візочку перед коротким денним сном. А нічний спів відкласти до моменту, коли він звикне до колискової й почне сприймати її, як неодмінну частину ритуалу засинання.

Якщо ж малюк категорично відмовляється слухати колискові, спробуйте замінити їх віршами чи віршованими казками. Ритмічні рядки, що вимовляються на розспів, за ефективністю майже не поступаються співу. Казки, як і пісні, згодяться лише добре знайомі, що не викликають надмірної зацікавленості й не сприяють емоційному піднесенню.

Пам'ятайте, що в подібних питаннях немає й не може бути чітко встановлених правил. Існує лише пошук варіанта, при якому буде однаково комфортно і мамі, і маляті.

Розвиток дитини через колискову

Звуки колискової заспокоюють та розслабляють малюка, а ще сприяють його гармонійному розвитку, формують відповідну психічну налаштованість для засвоєння нових знань та навичок. Попри свою простакуватість, колискова вчить малюків багатьом речам.

Ритмічність та математичні здібності

Розмірений ритм колискової дає малюку елементарні знання про музичний розмір.

Ритм – це порядок в русі. (Платон)

Танцювальні та вокальні здібності діток, котрим мами співають колискові, проявляються набагато раніше і яскравіше, ніж в інших малюків. Так складається платформа для подальшого різностороннього розвитку особистості дитини – наприклад, закладаються базові математичні навички майбутнього школяра. Адже вплив музичної грамотності на успіхи дитини в математичній сфері – науково доведений факт.

Вимова

Які слова вимовляють малята, що тільки-но заговорили? Звісно, це імена близьких та назви знайомих предметів та тварин.

А які слова простіше й швидше запам'ятовуються? Зрозуміло, ті, що співаються чи хоча б вимовляються на розспів. Їх простіше сприймати й відтворювати завдяки повільній та виразній вимові. Багаторазове повторення – теж вдалий прийом. От спробуйте вдвадцяте повторити малюку певний вираз – чи буде він вас слухати? В кращому випадку він просто… почне позіхати.

Колискові, в яких використовуються знайомі й зрозумілі образи (мама, тато, бабуся, котик, зайчик), збагачують словниковий запас маленького, навіть якщо він поки не вимовив жодного слова. Зменшувально-пестливі форми, назви кольорів («котики сірі, а хвостики білі»), порядок створення речень – все це неодмінно відкладеться в пам'яті малюка. Цей арсенал буде використаний на практиці у визначений термін, коли карапуз буде готовий здивувати вас своїм красномовством.

Про спів та вміння – домашнє виконання колискових

Музичні здібності мами мають опосередковане відношення до того, як вона виконує колискові пісні для свого малюка. Мелодійність цього співу в поєднання з рідним голосом обов'язково тільки позитивно впливатиме на емоційний та навіть фізичний розвиток дитини.

Розуміти та цінувати хорошу музику ваш малюк обов'язково навчиться – слухаючи відомі класичні, джазові та рокові твори у виконанні світових зірок. А головне призначення колискової – просто залишатись затишною та ніжною, хоча вона теж сприяє всебічному розвитку маленької людини.

Повірте, для будь-якого члена вашої сім'ї немає на світі явища прекраснішого,  аніж споглядання того, як улюблений малюк солодко засинає під супровід маминого ласкавого співу.

Все ще не віриться? Спробуйте дотримуватись наступних порад й найближчим часом переконаєтесь: ваша колискова здатна творити дива!

Порада перша: менше замислюйтесь над правильністю нот. Колискова пісня – це народний твір, отже може звучати як завгодно, залежно від уміння та навіть настрою виконавця. В даному випадку в ролі народу виступаєте ви самі, й маєте чудову можливість взяти участь в створенні нового шедевру.

Порада друга: якщо ви поки ще не знаєте жодної колискової, це не привід відступати. Можете просто наспівувати дитині без слів, мугикаючи плавну тиху мелодію. Багато колискових мають лише 2 – 3 рядки. Їх багаторазове повторення допомагає дитині солодко заснути.

Приклад 3
Ой, ой люлі-люлі-люлі-лю
Спатоньки хочу.
Ой люлі-люлі-лю
Спатоньки хочу.

Покладу я голівоньку
На білую постілоньку
Ой люлі-люлі-лю
Засинаю...

Ви можете навіть купити книгу з текстами колискових й читати малюкові їх з наспівом, наче чарівну музичну казку.

Вибір колискової пісні

Обираючи між аудіозаписом та виконанням наживо, колисковій у виконанні рідної людини надається пріоритет. Запис пісні, якою б гарною вона не була, як би професійно не виконувалась, не подарує дитині того відчуття захищеності й спокою, яке дарує розмірене звучання рідного голосу.

Та якщо у вас є гарна колекція аудіозаписів колискових – чому б не вмикати їх під час дитячого сну? Це гарний спосіб приглушити сторонні звуки в домі, що заважають маляті відпочивати – адже мамі буде складно співати без зупинки дві години поспіль.

А щодо вибору колискової, то новонародженим більше підходять народні мотиви з нескладними словами та мелодією. Авторські твори вводьте до репертуару, коли «слухач» підросте – після року.

Зрозуміло, що слова пісні неодмінно повинні бути добрими, викликати у дитини виключно позитивні емоції. «Жахачки», котрі використовувались в старовину в піснях селян, вимучених зграєю голодних дітей, тут зовсім недоречні.

Для співу перед сном згодяться навіть звичайні спокійні пісні з ніжною мелодією. ОДНАК: якщо ви обрали звичайну пісню за колискову, не потрібно співати її, коли малюк грається, задля розваги. Нехай вона так і залишається колисковою – піснею, що навіює солодкі сни.

А що говорять психологи?

Нескладно здогадатися про психологічний ефект колискової. Вона служить додатковою ниточкою, яка продовжує пов'язувати новонародженого малюка з мамою. Здатність ще ненародженої дитини чути всі мамині «внутрішні» звуки й ті, що надходять ззовні, довели вчені з Японії понад 35 років тому. За допомогою гідрофону було виявлено, що всі шуми, які чує малюк, приглушені, і на їхньому фоні найвиразнішими виявляються стукіт серця та вібрації материнського голосу.

Співаючи колискову, жінка підлаштовується під ритм биття свого серця й спів стає своєрідним, природнім продовженням її самої. Чуючи цей спів, малюк заспокоюється. Він почувається затишно й безпечно поряд з мамою, чуючи звуки добре знайомого голосу.

Співання колискової під час годування позитивно впливає на лактацію. Емоційний зв'язок з малюком, що виникає в процесі співу, сприяє виробленню пролактину.

Однак все це не значить, що співання колискових – царина мам, в кращому випадку – бабусь. Чимало татусів та дідусів на «відмінно» справляються з цим приємним завданням, залучаючи всі свої вміння та здібності, включно з грою на музичних інструментах.

Робимо висновки: співати потрібно! Співайте своєму ще ненародженому малюкові й не сумнівайтесь – він відмінно вас чує і цей спів буде корисним вам обом.

Співання колискових допомагає мамі подолати післяродову депресію.

Співайте новонародженому немовляті й дорослішому малюку. Хороша пісня надзвичайно важлива для дитини в будь-якому віці, особливо якщо це ніжна, ласкава, знайома від народження колискова. Вона допомагає забути всі халепи пережитого дня, розслабляє та дарує малюкам спокійні, світлі сни.

Відео по темі
Коментарі