Коли твій малюк набавився: вивчаємо поведінку і реагуємо

Наталія Ударцева, 26 вересня 2017
З появою дитини в сім'ї дорослі один поперед одного намагаються вгадати й виконати бажання маленької людини, аби створити зручні умови для її життя та розвитку. Абсолютно вірно, та вдається далеко не завжди й не всім: чим меншою є дитина, тим складніше зрозуміти, що її турбує й чи турбує взагалі.
Коли дитина набавилася

Почути дитину, яка ще не почала говорити

- Чому він морщиться? Може, світло занадто яскраве?

- Потрібно загорнути маленького тепліше! Він, певно, змерз – весь вечір капризує.

- Й знову плаче… Мабуть, зголоднів…а може захворів.

Хто з молодих батьків не втрапляв в подібні ситуації, коли вся сім'я дружно намагається вгадати, що ж відбувається з малям і як він почувається? Нерідко дії дорослих мають ефект, протилежний очікуваному. Так трапляється через те, що вони неправильно зрозуміли поведінку малюка, яка свідчить по ту чи іншу проблему.

А між іншим вчасно помітити поданий дитиною сигнал й правильно його розшифрувати – одна з найважливіших умов природного виховання.

«Вловлюйте знаки вашої дитини й реагуйте на них» - пишуть Марта, Вільям, Роберт та Джеймс Сірс у своїй книзі «Ваш малюк від народження до двох років», бажаючи поділитись своїм досвідом з усіма батьками, які цього потребують.

Як зрозуміти, що дитина втомилась

З віком сигнали дитини стають більш промовистими, але й потреби множаться й ускладнюються з плином часу.

В перші місяці життя весь емоційно-соціальний розвиток дитини зводиться переважно до тісного контакту з мамою та іншими дорослими, що беруть його на руки й доглядають. Однак ближче до року маля настільки активно досліджує навколишній світ, що може деякий час самостійно займатись цікавою справою.

Наприклад, розглядати яскраві малюнки чи гратись новою іграшковою автівкою. Через особливості дитячої психіки малюку складно довго концентруватись на одній справі. Яскраві вражання, отримані протягом дня, втомлюють навіть трирічну дитину. А що вже говорити про малюків, яким не виповнилось й року! Час від часу маленькому досліднику потрібен тимчасовий перепочинок – наприклад, денний сон.

Втомлені діти несвідомо подають дорослим досить чіткі сигнали, що змінюються в залежності від віку малечі.

Малюк від народження до року

Здорове немовля зазвичай не має проблем зі сном. Крихітка просто засинає тоді, коли вважає за потрібне. Однак старші діти часто встигають настільки втомитись до моменту вкладання в ліжко, що… не можуть заснути. Так-так, такі випадки часто трапляються з молодими мамами! Якщо прогавити дорогоцінний момент, коли маляті час йти до ліжка, надмірна втома може привести до нервового перезбудження. Вона діє на поведінку дитини, як енергетик – на дорослого: малюк стає роздратованим й тривожним, та від цього не менш втомленим.

Ось головні ознаки того, що дитині варто відпочити:

  • позіхання
  • дратівливість
  • намагання прихилитись головою до дорослого й сильніше до нього притиснутись
  • безпричинне вередування
  • неуважний погляд й відсутність уваги до оточення
  • раптові напади плаксивості
  • сіпання чи почісування вух
  • пошук материнських грудей
  • хапання й кидання запропонованих грудей, ображений плач

Втомлена дитина від року до трьох

Дивовижно, наскільки дитина, якій минув рік, відрізняється від крихітки, всього на кілька місяців молодшої. Знаки, що їх подають втомлені тодлери, загалом схожі на поведінку немовлят в подібній ситуації. Та одночасно з тим вони більш різноманітні та промовисті проти «мови тіла» малюків, що їм ще не виповнився рік:

  • малий втрачає зацікавленість грою, стає пасивним
  • з'являється роздратованість й плаксивість
  • дитина не здатна зосередитись на будь-чому. Вона може по черзі хапати іграшки, не затримуючи уваги на жодній більше, ніж на декілька секунд, й навіть роздратовано їх жбурляючи
  • погіршується координація рухів та мілкої моторики – мала дитина часто падає, наштовхується на предмети й оточуючих; впускає мілкі предмети, намагаючись втримати їх в руці
  • маленький постійно тре вуха, часто розшарпуючи їх до крові
  • дитина може бути неприродно збудженою й веселою – бігає й стрибає, галасує й сміється, однак веселощі видаються трохи істеричними й будь-коли можуть перерости в напад гніву чи плачу
  • якщо дитина все ще на грудному вигодовуванні, вона починає настирливо вимагати дати йому грудь

Це далеко не повний перелік прикладів дитячої поведінки, що свідчать про втому. У кожної окремої дитини є свої власні способи повідомити про те, що її час вкладати спати. Як, наприклад, у дворічної дівчинки, що новорічної ночі не дочекалась традиційного вкладання: спочатку вона весело вовтузилась, а потім демонстративно вклалась спати на підлозі кухні з подушкою в обіймах, загорнувшись в ковдру.

Розуміння й вміння розпізнати ознаки дитячої втоми стане в пригоді також в період переходу дорослішої дитини з дворазового денного сну до одноразового. Вірно обрати момент й перевести дитину з одного режиму до іншого батькам допоможе тільки терпляча й пильна увага до особливостей поведінки сина чи донечки.

Що робити, коли дитина втомилась?

Помітивши перші ознаки втоми, не варто чекати появи всіх інших – вкласти спати роздратованого малюка буде значно складніше. Варто взяти його на руки й почати звичну підготовку до сну. Для когось це – зашторене вікно й тиха музика, для когось – материнські груди й колискова. В подібному випадку всі засоби згодяться, якщо вони звичні й створюють дитині комфортне середовище для відпочинку.

Якщо маленьке дитя втомилось після насиченого дня, але лягати спати ще зарано, можна просто провести з ним деякий час. Декілька простих правил допоможуть заспокоїти й зняти емоційну напруженість дитини:

  • увімкніть тиху спокійну музику (гарно мати окремий збірник для вечірнього прослуховування)
  • візьміть малюка на руки, тихенько з ним поговоріть чи прочитайте знайому казку
  • використовуйте елементи заспокійливого масажу – погладжування спинки, рук, ніжок маляти

Й наостанок одна суттєва порада:

Щоб швидко вкласти дитину спати, починайте готуватись до цього хоча б за годину до наміченого часу. Відмовтесь від рухливих ігор, приймання гостей, голосної музики й мультфільмів. Віддайте перевагу тихим заняттям і теплій ванні.

Успіхів вам, друзі!

Відео по темі
Додатковi посилання
Коментарі