Кирпаті носики та їх господарі: все про нюх малюка

Наталія Ударцева, 20 листопада 2017
Хочете дізнатись, яку роль відіграє нюх в житті малюка? Й чому деякі з них раптом починають «вернути носа» від маминих грудей? Чи існують спеціальні «колискові запахи» і яке практичне застосування їм вигадали кмітливі батьки? Всі ці загадки й таємниці відкриються вам в статті про дитячий нюх.
Базовi вiдчуття: нюх дитини

Розвиток нюху: коли і як це відбувається?

Становлення органів нюху у дитини починається вже в першому триместрі вагітності мами – точніше, в кінці першого місяця. За кілька тижнів починають формуватись ніздрі. А ще через 10 тижнів надходить черга формування рецепторів, якими малюк вловлює запах амніотичної рідини.

Слід зазначити, що смак й запах амніотичної рідини не постійний: він змінюється в залежності від маминого раціону й способу життя. Тому не варто зловживати стравами з різким запахом й смаком, а курінням та алкоголем – тим паче. Уявіть себе на місці малюка, якому доведеться в прямому розуміння слова плавати в часниковій чи пивній купелі, якщо матуся посмакує чимось пікантним. Про шкоду такого раціону для здоров'я мешканця животика й говорити не доводиться – вона очевидна.

Найперші в житті аромати

У перший час після народження нюх дає маленькій людині значно більше інформації про навколишній простір, ніж зір, який буде поступово розвиватися ще протягом декількох місяців. Запах маминого тіла має багато спільного з ароматами, присутніми в амніотичній рідині. В поєднанні зі звичним ритмом материнського серцебиття ці запахи заспокоюють дитинча, даруючи йому відчуття безпеки й затишку. Завдяки цьому можна успішно використовувати для заспокоєння дитини одяг, що ввібрав запах мами, навіть коли її немає поруч.

Для мами також надзвичайно важливий запах рідної дитини, який сприяє синтезу дивовижного гормону – окситоцину, котрий зміцнює зв'язок між двома найближчими в світі людьми.

Як не потрібно пахнути

Нюх новонародженого малюка розвинений досить добре, щоб виокремити мамин запах серед багатьох інших. Однак незвичні та неприємні аромати можуть відштовхнути його, викликаючи невдоволення. Грудне молоко має властивість вбирати запахи страв, з яких складається раціон жінки. І якщо меню не влаштує маленького вередуна, він взагалі може відмовитись від грудей.

Малюк здатен відчути запах нових маминих парфумів, який надходить до нього через залози, розташовані навколо сосків (горбки Монтгомері) – немає гарантій, що аромат дитині сподобається. Саме тому лікарі-неонатологи наполегливо рекомендують мамам утриматись від експериментів з парфумами й новими стравами.

Розвиток нюху малюка до року

В момент народження малюка його органи нюху вже сформовані, але, як й інші навички, поки що здатність розрізняти запахи продовжує розвиватись в процесі його дорослішання.

Перше півріччя життя малюка

В цьому віці малюк безпомилково впізнає маму за запахом. Він заспокоюється в її присутності або поруч з її одягом, тим паче, якщо він пахне грудним молоком. Використання парфумів з різким запахом може стати причиною відмови від грудей.

Підростаючи, крихітка може за запахом відрізнити знайомих та незнайомих людей. Вона може здійняти страшний скандал, «відчувши» поряд із собою чужинця.

В цей період тато має чудову нагоду зробити свій запах настільки ж важливим, як і мамин. Завдяки частому спілкуванню з малюком й тісному тактильному контакту, запах батька починає асоціюватися у сина чи доньки з безпекою та спокоєм, віднині стаючи запахом одного з найближчих людей на землі. Не втратьте влучної нагоди налагодити контакт з малюком.

Друге півріччя життя малюка

Відповідальний момент в житті дитяти – час першого підгодовування. З появою нових видів їжі в його меню дитина вивчає кожен шматочок, ретельно його нюхаючи. Не сумнівайтесь: якщо маленький гурман не оцінить запах, ви про це обов'язково дізнаєтесь.

Цікаво, що з найбільшим задоволенням малюки вживають ті продукти, яких було багато в раціоні мами під час вагітності. Запах цієї їжі наперед знайомий дитині, не видається новим та незнайомим. Тому найпростіший спосіб привчити маля до здорового харчування – вживати якомога більше корисних продуктів в період вагітності.

В однорічному віці кожна дитина вже має свій особистий рейтинг в плані запахів. Серед рідних та улюблених ароматів на першому місці стоять запах мами й домашніх речей. Через це малюк може бути проти прання засмальцьованого, але такого рідного та знайомого плюшевого ведмежати.

Як з цим впоратися? Дуже просто! Надайте іграшкам та дитячим речам особливого аромату, використовуючи ароматичні масла. Можете після прання крапнути таким маслом на річ й вона не стане менш цінною в очах малюка. Нехай це стане візитівкою вашої оселі – легкий аромат лаванди чи евкаліпту. Крім того, ці запахи дуже корисні для здоров'я - як дитячого, так і дорослого.

Як заспокоїти дитину за допомогою запахів

Запахи можуть відбиватись на настрої навіть дорослої людини, не кажучи вже про маля грудного віку.

Згадайте, наскільки сильні асоціації викликають аромати, з якими пов'язані значні події у вашому житті. Уявіть, в житті малюка, менш насичену емоціями, запахам відведена значно важливіша роль.

Цілющий запах дому

Малята від року до трьох років мають звичку брати з собою іграшки в будь-яку подорож, навіть якщо вона триває лише півгодини – до найближчого магазину й назад. В чому причина такої поведінки? Річ у тім, що підсвідомо маленька дитина переживає емоційний дискомфорт, покидаючи дім. Їй вкрай важливо тримати в руках шматочок цього дому, хай зовсім крихітну частинку – м'яку іграшку чи стару рукавичку.

Цією особливістю дитини можна скористатись, вирушаючи в подорож. Присутність знайомих речей (наприклад, улюбленого пледа та іграшки-подушки) допоможе малюку розслабитися, а батькам – уникнути проблем з тим, щоб вкласти його спати в незвичних умовах.

Під час подорожі чи походу до лікаря, в присутності чужих людей знайомий запах дасть маленькій дитині таке необхідне відчуття безпеки та впевненості в собі. Вночі він допоможе скоріше заснути, вдень – покращить настрій.

Ковдра безпеки для крихітки

Вміння малюка впізнавати запах мами серед десятків інших ароматів може стати в нагоді батькам чи няні – це безсумнівно. Але дитина, яка всюди бере з собою мамин халат – не зовсім те, про що мріють батьки. Естетичний бік питання змусив практичних британців шукати рішення, і результатом пошуків стала іграшка, названа «комфортером». Втім, у різних народів вона має різну назву. Американці називають її «security blanket» (ковдра безпеки), французи ― «doudou» (дуду). Ізраїльтяни називають рятівний предмет «хефец маавар».

Зовні іграшки можуть злегка відрізнятись, але основна характеристика залишається незмінною: це шматочок м'якого полотна з пришитим до нього іграшковим писочком тварини. Доповнюють картину лапки- вузлики в кутах ковдри.

Під час годування малюка грудьми мама кладе комфортер ближче, щоб він просочився її запахом. Трохи пізніше його можна використовувати для заспокоєння крихти під час її відсутності.

В дитячих садочках Франції подібна іграшка – неодмінний атрибут всіх новачків. На думку педагогів й психологів, вона допомагає діткам швидше призвичаїтись й легше пережити розлуку з мамою. Однак не варто захоплюватися й повністю перекладати відповідальність за спокій малюка на шматочок бездушної матерії, хай навіть той і має запах мами. Погодьтесь, що батькам варто почати непокоїтись, якщо присутність ковдри викликає у дитини сильніші емоції, аніж спілкування з мамою.

Чарівні аромати

Сторожкий нюх малюків дає можливість успішно використовувати ароматерапію в процесі виховання та догляду за дитиною.

Наприклад, крапля ефірної олії лаванди, якщо її додати до вечірньої купелі, забезпечить міцний та спокійний сон маляти, а застуда відступить швидше, якщо крапнути на ковдру трохи евкаліптового чи цитрусового масла.

Використовувати ароматичні масла та суміші слід з обережністю: чимало різких запахів можуть викликати алергічну реакцію у дитини. А деякі види ароматичних масел взагалі заборонено наносити на шкіру малюка.

Нюхаємо і розвиваємось

Хоча здатність відчувати запахи вважається не настільки важливим вмінням, ніж, наприклад, зір або слух, не варто недооцінювати цей подарунок природи.

Нюх у поєднанні з іншими органами чуття дозволяє маляті скласти повну картину світу, що його оточує. Тому залучення запахів в процес щоденних ігор й занять може бути дуже доречним в будь-якому віці.

Знайомити немовля з запахами можна, починаючи з 6 місяців, коли дитина вже достатньо впевнено сидить. Це можна робити навіть на кухні під час приготування їжі. Наприклад, дати малюку вдихнути запах чаю та кави, сушених трав, фруктів, цитрусових та деяких спецій (але не перцю!).

Ванна кімната – просто скарбниця різноманітних запахів. Татові парфуми й мамин крем, шампунь, мило, зубна паста – це все може стати чудовим посібником для малюка. Обов'язково називайте предмети чи описуйте словами їхні аромати, щоб малий учень розумів, в чім справа.

Під час прогулянки не лінуйтесь нахилитись й понюхати рослину, що розквітла на галявині. Маля безсумнівно зробить так само, і запас його знань про довколишній світ збагатиться.

Нюх і здоров'я

Стимулюючи розвиток нюху, не можна забувати про вплив цього чуття на загальний стан здоров'я дитини. Під час нежитю апетит малюка погіршується здебільшого через те, що він не відчуває запаху їжі. Й навпаки – погіршення нюху може свідчити про захворювання верхніх дихальних шляхів. Тому батькам варто звернути увагу на те, як їхнє чадо реагує на запахи – це допоможе виявити можливу хворобу в самому зародку й вилікувати до того, як вона ускладниться.

Коментарі