Ігри для стимуляції дотику у дитини

Катерина Єльшова, 16 грудня 2017
За допомогою тактильних відчуттів дітки досліджують навколишній світ, вчаться розрізняти предмети, вивчають їхні характеристики й роблять багато інших корисних речей. Для розвитку дотику можна використовувати практично все, що знаходиться поруч. Як це правильно робити в ігровій формі?
Ігри для стимуляції дотику

0-3 місяці

Розвивати тактильне сприйняття потрібно з перших днів життя дитини. Погладжуйте її обличчя під час годування, робіть легкий масаж пальчиків рук та ніг, проводьте рукою по спинці.

  1. «Лоскотанки». Перевдягаючи малюка, полоскочіть його, розповідаючи кумедного віршика або забавлянку. Спершу він не реагуватиме на такі ігри, але вже дуже скоро відповість вам посмішкою та сміхом. Немовля можна лоскотати не лише пальцями, а й пензликами, пір'їнками або гладкими стрічками.
  2. «Кошенятко». Покладіть роздягненого малюка на бічок. Однією рукою притримуйте його за ніжки, а пальцями іншої проведіть уздовж хребта від куприка до шиї. У відповідь на ці погладжування дитина вигне спинку, як кошеня. Така гра не лише розвиває тактильні відчуття, а й зміцнює м'язи спини.
  3. «Дай погладжу!». Приготуйте декілька видів тканин – гладеньку, пухнасту, трохи шорстку. По черзі гладьте кожною з них долоньки, п'яти, спинку, ніжки малюка. Це допомагає «розбудити» тактильні клітини на поверхні шкіри.

3-6 місяців

  1. «Тактильна торбинка». Покладіть в торбинку або коробку предмети з різними фактурами – гладенький м'ячик, дерев'яний кубик, губку тощо. Поясніть дитині, що потрібно запхнути туди ручку й помацати предмети.
  2. Малювання пальчиками. Для цього підійдуть пальчикові фарби або їстівні продукти – фруктові та овочеві пюре, рідка каша, борошно, манка. Малюк може занурювати долоньки або п'яти у «фарбу» й ставити відбитки на папері. Або ж тонким шаром накладати обраний матеріал на тацю й покопирсатися в ньому, залишаючи пальчиками різні візерунки.

6-12 місяців

  1. «Помацай це». Для наведеної гри не потрібна спеціальна підготовка. Заохочуйте дитину мацати все, що її оточує. Розповідайте при цьому про властивості предмета – м'який, теплий, колючий, жорсткий, гладенький, слизький, гарячий, холодний. Не обмежуйтесь домашньою обстановкою, торкайтесь різних предметів під час прогулянки.
  2. Масажна доріжка. Вона знадобиться приблизно з 4-5-ти місяців й годитиметься до 3-4-х років. Спочатку дітки можуть по ній повзати, потім крокувати з підтримкою дорослих, потім ходити й бігати самостійно. Найзручніше її робити з фрагментів, наповнених різними матеріалами – крупою, камінчиками, шурхотливими пакетиками, кульками з пінопласту й іншими матеріалами. На основі між ними можна закріпити господарчі губки, гудзики, олівці, пробки. Ходити по доріжці слід лише босоніж, щоб стимулювати нервові закінчення на ступнях.

Доросліші від року

  1. Тактильне лото. Підготуйте маленькі шматочки з різних матеріалів – кількох тканин (шерсть, шовк, шкіра, замша, хутро), картону, фактурного паперу, фотопаперу, фольги. Кожного виду повинно бути по 2 примірники. Спочатку дайте малюкові помацати кожен шматочок, потримати в руках, пом'яти, погладьте його шкіру цим матеріалом. Доросліші дітки можуть підбирати парні шматочки навпомацки.
  2. Торбинки з наповнювачами. Ця гра схожа на попередню, але знайомить дитину з матеріалами, котрі мають більш виражену фактуру – крупою, цукром, сіллю, піском, намистинами. Насипте кожен наповнювач в окрему торбинку з тканини, ретельно зашийте шви, щоб вони не порвались й нічого не висипалось. Давайте дитині помацати торбинки й розповідайте, що всередині – який саме наповнювач і які у нього властивості (дрібний, великий, гладенький, колючий).
  3. «Відгадай мене». Попрохайте дитину заплющити очі й торкнутися до руки чи іншої частини тіла всіх членів сім'ї та відгадати, хто саме це був. Обов'язково обмінюйтесь ролями, дозволяючи малюкові також бути в ролі «об'єкта».

Відчуття дотику можна розвивати ще й під час купання. Використовуйте губки з різною фактурою, змінюйте температуру води й прохайте дитину підставляти п'яточку або ручку під прохолодний/теплий струмінь. Все це істотно покращить її тактильне сприйняття.

Коментарі