Іграшки для малюка від півтора до двох років: вибираємо з розумом

Наталія Ударцева, 8 травня 2019
Вибираючи подарунок для дитини, більшість батьків і родичів вагаються з вибором. Як подарувати те, що буде цікаво й корисно маляті? Чи має значення бренд? Чи існують принципові відмінності в іграшках для хлопчиків та дівчаток? У цій статті, що зібрала досвід багатьох мам, ви знайдете відповіді на ці та інші питання.
Іграшки для малюка від півтора до двох років

Особливості дитячої гри на другому році життя

Вік від 18 до 24 місяців ― важливий період у сенсорному й емоційному розвитку дитини. В цей час відбувається формування другої сигнальної системи, тобто навичок мовлення, вміння узагальнювати. Всі ці вміння складають основу для становлення в майбутньому абстрактного мислення. Таким чином, дуже актуальні в цей період іграшки, що стимулюють мовленнєвий розвиток, слухові навички, дрібну моторику й сенсорні здібності.

І, звичайно ж, прийшов час дати волю уяві, тому будь-які ігри, які сприяють її розвитку, гаряче вітаються.

Те, що дбайливо зберігаємо

Багато які з іграшок, що були дуже актуальні для малюка раніше, все ще залишаються потрібними й корисними. Якщо якоїсь із цих іграшок немає в вашому домашньому наборі, ближче до двох років буде зовсім не пізно її придбати:

  • Прості пазли та вкладки Монтессорі;
  • Бізіборд.
  • Усілякі м'ячі й м'ячики.
  • Кубики будь-яких розмірів і конструкцій ― від навчальних, із завданнями на розвиток дрібної моторики, до будівельних дерев'яних.
  • Матрьошка.
  • Толокар і качалка.
  • Музичні іграшки й книжки-піаніно.
  • Машинки.
  • Іграшки для піску й води.
  • Книги з короткими казками або віршами та яскравими ілюстраціями.

Конструктор

Малюк дорослішає, і діапазон конструкторів, що йому підійдуть, стає значно ширшим у порівнянні з тим, який був доступний лише півроку тому. З «новинок», які тепер можна сміливо купувати малюкові, попитом користуються набори Lego Duplo ― їх зручно поєднувати з сюжетними іграми.

Гарні в цьому віці й магнітні конструктори від Better Builders. З'єднання деталей у них здійснюється простіше, ніж в лего-наборах, а простір для фантазії досить широкий. З метою безпеки необхідно регулярно перевіряти цілісність деталей, щоб не дозволити дитині вийняти з них магніти й проковтнути їх.

Магнітний конструктор

Набори для рольових ігор

Сюжетно-рольова гра займає все більше місце в житті малюка й представляє одну з найважливіших складових його розвитку. Її елементи можуть бути присутніми в будь-яких розвагах і режимних моментах. Карапуз годує ляльку під час обіду, катає в машині іграшкових звірів і перевозить у кузові вантажі, він показує, як летить літак або скаче конячка ― все це сюжетні ігри, що розвивають уяву, творче мислення, мовлення. Вони навчають малюка речей, які в майбутньому йому дуже знадобляться.

У віці від півтора до двох років дитині вже можна пропонувати для гри набір лікаря, комплекти «Магазин» і «Майстерня», іграшковий посуд, ляльку з ліжечком або візочком, машинки, іграшкове кермо, фігурки тварин, пластикові муляжі овочів та фруктів, іграшкову побутову техніку ― праску, пилосос, піч.

Ролеві ігри

Ляльковий театр

Одним із різновидів сюжетної гри виступає в цьому віці гра з елементами лялькового театру. Малюкові дуже подобається дивитися міні-вистави, які показує мама. Він із задоволенням бере участь у «показі», якщо завдання йому під силу. За допомоги театральних прийомів можна урізноманітнити побут малюка, спілкуючись із ним від імені казкового героя. Хто, як не улюблений персонаж, умовить його доїсти свій обід або гарненько вмитися?

У продажу є безліч різновидів настільного й пальчикового театру, іграшки на руку. Персонажі можуть бути виготовлені з дерева, тканини, картону, ґуми й пластику, театр може являти собою магнітні фігурки або фланелеграф ― будь-який матеріал підійде за умови, що він безпечний для дитячого здоров'я.

Пальчиковий театр

Ляльок для театру можна зробити й самостійно, використавши старі рукавиці та шкарпетки.

Матеріали для творчості

Заняття творчістю вкрай важливі й потрібні дитині раннього віку, тому, граючись із нею, слід використовувати всі доступні матеріали.

Крім тих матеріалів, які були перераховані в попередній статті, присвяченій малюкам від 12 до 18 місяців, до творчого набору можна додати фломастери для найменших художників на водній основі й аквакилимок.

Багато мам купують малюкам цього віку кульковий пластилін ― чудовий засіб для розвитку дрібної моторики. Звичайно, в півтора року не доводиться говорити про будь-яку творчість з пінопластової маси, але навіть просто розминати шматочок такого пластиліну в пальчиках надзвичайно корисно для дитини. Під час заняття потрібно уважно стежити, щоб «скульптор» не наївся цього чудо-пластиліну.

У цьому віці дітворі дуже подобається ставити на пластиліні або тісті відбитки різних предметів. Ви можете вручити малюкові покупні штампи або зроблені своїми руками за допомогою пластикових кришок, на які клейовим пістолетом наноситься малюнок.

Пластилін

Граючись, дитина ознайомиться з кольором і властивостями матеріалів. Вона незабаром помітить, як сила, з якою вона тисне на штамп, впливає на чіткість одержуваного зображення.

Для цієї розваги відмінно підійде й набір Плей до (Play-Doh) для найменших.

Пірамідки

Про пірамідки можна говорити нескінченно ― настільки цікава й корисна ця іграшка. Вибираючи пірамідку для малюка від 18 до 24 місяців, можна не зупинятися на найпростіших варіантах: в цьому віці буде доречна й більш складна, багатоцільова модель.

Наприклад, можна вибрати варіант, де сегменти мають незвичайну форму або складаються з двох половинок ― це ускладнить завдання малюка, а пірамідка не втратить своєї привабливості навіть тоді, коли він підросте.

Пірамідка

Гарні для цього віку пірамідки у вигляді веж ― із віконцями й прапорцем на даху. Їх можна використовувати в сюжетних іграх і просто фантазувати й експериментувати з поверхами ― діти дуже люблять будувати вежі.

Можна купити пірамідку-сортер або набір формочок для піску, що складаються в пірамідку.

Іграшки на розвиток дрібної моторики

На другому році життя ігри на становлення дрібної моторики мають не менш важливе значення, ніж фізичний розвиток і навчання мовлення.

Окрім дрібних предметів і сенсорних коробок, які згадувалися в попередніх статтях, тут підійдуть шнурівки, матеріали для лічби (палички, геометричні фігури і т.д.), пальчикове малювання.

Відмінно розвивають спритність пальчиків ігри з конструктором-липучкою, однак тут необхідно стежити, щоб малюк не заштовхав деталі до вуха або не вплутав їх у волосся, що легко зробити і дуже складно виправити.

Конструктор-липучка

У цьому віці багато малюків вперше знайомляться з мозаїкою. Сьогодні у продажу є безліч різновидів, створених для найменших дітей. На виробництві таких мозаїк спеціалізуються компанії Quercetti, Alex. З вітчизняних виробників ― Тигрес, Fun Game.

Чого не слід дарувати малюкові від півтора до двох років

Перше, про що слід подбати, вибираючи подарунок дитині ― це його безпечність. Потенційно небезпечними іграшками є не лишеті, якими можна поранитися, а й ті, які можуть налякати малюка або викликати алергічні реакції.

Таким чином, у першу чергу виключаємо зі списку іграшки з різким запахом, великі м'які іграшки, а також ті, які видають гучні звуки ― хлопки, постріли, дзижчання. Сюди ж віднесемо і іграшки на радіокеруванні, бо діти в цьому віці часто лякаються незрозумілих речей.

Другим фільтром дитячих подарунків є їх вікова відповідність. Не варто дарувати іграшки «на виріст», які будуть малюкові нецікаві або ― що ще гірше ― будуть сховані під замок до того часу, доки їх господар не підросте. Все, що ви даруєте дитині, має бути актуальним, якщо ви дійсно хочете потішити її, а не тата з мамою.

Не найкращим варіантом є іграшки, що вимагають особливих умов для гри. Наприклад, великий надувний басейн буде доречний лише в тому випадку, якщо батьки мають у своєму розпорядженні просторе подвір’я, на якому його можна розмістити. В іншому випадку подарунок залишиться лежати в коробці незатребуваним.

Санчата, подаровані в дощовий новорічний вечір, лише засмутять дитину. Якщо ви не можете з упевненістю сказати, що у малюка буде можливість скористатися вашим подарунком у найближчі дні, краще його не дарувати.

Вибираємо іграшки для хлопчиків і дівчаток ― у чому відмінності?

Насправді виражених відмінностей у іграшках для дітей різної статі в цьому віці не існує. Півторарічні дівчатка з задоволенням катають по дитячому майданчику машини, а хлопчики ― візочки з ляльками. І ті, й інші з захопленням будують вежі з кубиків і годують із ложечки плюшевого ведмедя.

Звичайно ж, сама манера гри може відрізнятися, але тут справа швидше в особливостях поведінки хлопчиків і дівчаток, а не в предметах, з якими вони граються. На цьому етапі не існує «дівчачих» або «хлопчачих» іграшок. Безсумнівно, в магазині вам запропонують більш теплу кольорову гаму, якщо ви вибираєте конструктор для дівчинки, але це вже данина традиції, й до комфорту чи особливостей розвитку дитини певної статі вона ніякого відношення не має.

Купуючи іграшку, в першу чергу слід орієнтуватися на вік малюка та його інтереси, а не на статеву приналежність, і тоді ви точно не прогадаєте з вибором найбільш вдалого подарунка.

Відео по темі
Коментарі