Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: обираємо найкращі для розвитку

Наталія Ударцева, 9 січня 2019
У шестимісячному віці інтереси й смаки дитини докорінно змінюються, й настає час поповнити запас іграшок. Як вибрати найкращі варіанти, що розширюють кругозір малюка, сприяють його гармонійному розвитку? Пропонуємо вам огляд найбільш популярних іграшок, що добре зарекомендували себе серед дитячої аудиторії всього світу.
Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: музичні іграшки

Що цікаво малюку в цьому віці

Дітки, які переступили межу першого півріччя, з задоволенням вивчають властивості предметів і уважно придивляються до них, повертаючи так і сяк. Вигляд одного й того ж предмету з різних ракурсів теж буде різним, і це приводить карапуза в захват. Кольорові великі кубики з простими барвистими зображеннями на гранях, м'які книжки з малюнками з нервучкого матеріалу, машинки й тварини — все це підлягає уважному огляду й вивченню.

У цьому віці особливим успіхом користуються іграшки з рухомими деталями й ті, які можна розібрати на кілька частин. Сюди входять пірамідки та ємності різної величини, які можна вкладати одну в одну, інтерактивні ігрові центри з бігунками, зав'язками, поворотними механізмами й кнопками, розвиваючі килимки.

Стрімко розвивається велика моторика, й малюкові стають цікаві дитячі спортивні снаряди, які дозволяють активно рухатися — м'ячики, фітболи, кільця, за які можна підтягуватися в ліжечку, м'які валики, які можна катати — з тканини й надувні. Словом, затребуваним виявляється все, що допомагає непосиді виплеснути енергію.

Розвиваючий килимок

Використання розвиваючого килимка в цьому віці принципово відрізняється від того, для чого він був потрібен тримісячному малюкові. Якщо раніше дитина більше приділяла увагу дугам з підвішеними на них іграшками, то тепер, навчившись сидіти, вона активно цікавиться наповненням самого килимка — деталями, що рухаються, такими дорогими для дитячого серця в піврічному віці.

 Малюкові цікаві всі гримучо-шелесткі штукенції, кишеньки, шнурівки й намистини, прикріплені до поверхні килимка. Як правило, саморобні килимки набагато більш різноманітні в цьому плані, ніж покупні. Готові моделі зазвичай бувають біднувато оснащені, але їхній плюс полягає в наявності дуг, на яких можна розвішувати іграшки, міняючи їх у міру необхідності. Коли малюк уже сидить, необхідність у дугах відпадає. Тому, якщо килимок не був придбаний раніше, вже не варто купувати модель із дугами. Найкращим варіантом буде змайструвати його своїми руками або ж доповнити кумедними дрібницями найпростішу модель, куплену в магазині.

Пірамідка

Чудовий варіант іграшки, яку можна розібрати на частини й зібрати заново. Для малюків цього віку підійдуть найпростіші зразки з кільцями й верхівками, які легко надягати — без різьблення, що вимагає закручування, й без гострих кутів.

Не варто брати й дерев'яну пірамідку з тонким стрижнем, на який надягають деталі — він може бути небезпечний. Карапузам подобаються пірамідки, в яких кільця виконані у вигляді брязкалець, що видають різні звуки. Як правило, вони зшиті з тканини або зроблені з напівпрозорого пластику, і всередині перекочуються різнокольорові кульки-намистини. Обидва варіанти підходять для немовляти. А ось пірамідку з кільцями, що діляться на сегменти за принципом пазлів, купувати поки що не варто — зарано. Така іграшка буде цікава карапузові ближче до трьох років.

На ринку присутні й пірамідки у вигляді персонажів, з верхівками-головами (качки, зайці, клоуни). Цих моделей краще також уникати, тому що маленька дитина може злякатися такого «головастика». Інша справа, якщо в іграшці присутнє повне зображення мультгероя, що сидить на вершині піраміди, як у продукції компанії «Дісней» — такий варіант цілком прийнятний.

Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: пірамідка

Стаканчики-формочки для піску й води

Ці стаканчики — справжня знахідка для мами й малюка, універсальна іграшка. Що можна з ними робити?

  • будувати вежу на манер пірамідки;
  • поміщати один в один;
  • ставити один на інший, вивчаючи властивості предметів;
  • просівати крізь отвори пісок, а у ванній — проливати воду.

Якщо ви не розгубите цей набір скарбів до того, як малюк підросте, в майбутньому він послужить вам як наочний посібник для вивчення назв кольорів і знайомства з розмірами (великий-маленький, більший-менший).

Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: cтаканчики-формочки

Сортери

Класичні сортери з безліччю фігур поки недоступні розумінню малюків цього віку. Але найпростіші — у вигляді коробочки, в яку потрібно помістити 2 або 3 фігури, відмінно підійдуть. Звичайно, без допомоги дорослого семимісячний малюк не зможе правильно вирішити поставлене завдання, але в 9 місяців у деяких дітлахів уже потроху виходить.

Карапузи 7 — 9 місяців дуже люблять наповнювати ємності усілякими дрібницями й витрушувати їх назад. Добре, якщо сортер легко відкривається, й туди можна покласти все, що завгодно, щоб потім легко витягти. Така іграшка обов'язково буде затребувана.

Найпростіший сортер можна зробити й своїми руками з коробки з-під взуття, обклеєної кольоровим папером. Отвір у кришці може бути один або кілька, однієї форми або різних — це вже справа смаку. Найпростіший варіант сортеру — перевернутий догори дном друшляк і пачка спагетті, які слід у нього встромляти. Можете бути впевнені: такий комплект надовго займе вашого непосиду.

Прорізувачі

Прорізувачів на ринку сьогодні — безліч. Вибирати таку іграшку слід, керуючись, у першу чергу, міркуваннями безпеки й гігієни. Вважаючи, що часто виробники поєднують прорізувачі з брязкальцями й м'якими іграшками, необхідно звернути увагу на 2 важливі особливості:

  • відсутність дрібних деталей, які легко відірвати або відкусити;
  • можливість миття та знезараження.

Одним із різновидів таких іграшок є кольорові кільця з різною текстурою, які можна з'єднувати в ланцюжки й розділяти.

Не забувайте, що малюк буде мусолити цю іграшку, жувати й кидати на підлогу. Якщо прорізувач є частиною м'якої іграшки, то прокип'ятити його буде проблематично. Прати такий виріб порошком теж не можна. Залишається ручне прання миючим засобом для посуду — теж сумнівне заняття, враховуючи, що робити це бажано щодня.

Існують прорізувачі у вигляді пустушок, де звичайний сосок замінений щільною насадкою для кусання — не дуже вдала модель. Тримаючи довго такий прорізувач у роті, малюк може звикнути до нього, як до звичайної пустушки, що не дуже добре відобразиться на формуванні прикусу.

Відмінно себе показали гризунки, цілком зроблені з харчового силікону або з поєднання силікону й пластику. Деякі прорізувачі оснащені невеликими силіконовими щетинками, що очищують зубки під час гри — наприклад, «Банан» компанії «Nuby». Схожі іграшки випускають і інші виробники, але, купуючи їх, знову ж-таки слід зважити, чи достатньо короткі на них щетинки, щоб малюк не відкусив їх і не проковтнув.

Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: прорізувач

М'ячики

До м'ячиків карапузи ставляться з особливим теплом. Адже їх можна не лише катати, а й кидати, крутити в руках і навіть обіймати. Якщо ви роздумуєте, чим порадувати малюка, купіть йому новий м'яч — їх ніколи не буває забагато.

Не варто купувати занадто великий м'яч. Доки дитина не навчиться ходити, він їй не знадобиться. Які ж м'ячі найбільш підходять для цього віку? Ось приблизний перелік:

  1. М'які м'ячики-брязкальця. Серед них зустрічаються сенсорні варіанти з пришитими стрічками, шнурівками і намистинами. Такі моделі теж хороші, але вже не як м'ячики, а просто іграшки.
  2. М'ячики-брязкальця, зроблені з пластику з бубонцем або колбою з гримлячим наповнювачем, що перекочується всередині. Поверхня м'ячика не суцільна, вона являє собою ажурну решітку, яку дитина із задоволенням обмацує й погладжує — відмінне тренування дрібної моторики. За таким м'ячиком цікаво повзати, його зручно брати однією рукою.
  3. Масажні м'ячики (голчасті). Їх краще купувати одразу кілька штук, щоб у грі знайомити малюка з основними кольорами — червоним, синім, зеленим і жовтим. Діти обожнюють їх кидати, а кумедні «колючки» відмінно масажують долоні.
  4. Пластикові кульки для сухого басейну.

І, звичайно ж, якщо ви досі не придбали фітбол, саме час задуматися про це!

Серед дитячих м'ячів можна ще виділити м'яч для купання компанії Playgro. Його великою перевагою є те, що він відмінно плаває. При цьому вода, що потрапила всередину, легко виливається через отвори в поверхні, попереджаючи появу цвілі. Недолік м'яча полягає в тому, що вода потрапляє всередину з великими труднощами, але ж він для цього й призначений, якщо вірити виробникові — для проливання води. Катати м'яч по підлозі незручно завдяки його неправильній формі.

Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: м'ячик

Музичні іграшки

Музичні іграшки в цьому віці користуються попитом незалежно від того, електронна це іграшка або просто яскраво розфарбований маракас — головне, щоб вона видавала звуки якомога голосніше. Звичайно, це не найкращі придбання з точки зору комфорту батьків, але вони так само необхідні малюкові, як і інші розвиваючі іграшки. Шумові музичні інструменти розвивають почуття ритму, електронні — розширюють знання про причинно-наслідкові зв'язки.

Кубики

Малюки, що досягли піврічного віку, люблять маніпулювати з предметами, поміщаючи один на інший. Саме час звернути увагу на кубики. Особливо гарні для цього віку кубики з м'якого пластику з округленими краями, м'які поролонові або зроблені з силікону — це найбільш безпечні варіанти.

Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: кубики

Іграшки для ванни

У цьому віці іграшки для купання повинні бути зрозумілі й безпечні. Малюкові не потрібні водяні млини, великі кораблі та інші чудеса техніки. Дуже гарними виявляються такі варіанти:

  • Ґумові іграшки-пищалки.
  • Ємності всіх форм і розмірів, в які можна набирати воду й виливати її.
  • Дитяча садова лійка — чарівна річ. З неї можна лити воду на іграшки, а можна — на себе, відчуваючи себе всесильним приборкувачем дощу.
  • Клейончасті книжки з картинками, спеціально призначені для використання в воді.

Перші машинки й каталки

Саме в цей період, коли повзання вже освоєне, а деякі малюки навіть намагаються робити перші кроки, машинки й каталки користуються особливою прихильністю. Коліщатка, що крутяться, й можливість пересувати іграшку кімнатою, слідуючи за нею, приваблює як хлопчиків, так і дівчаток. Вибираючи машинку, краще віддавати перевагу моделям, що містять мінімум деталей, які можна відірвати й відламати, в ідеалі — взагалі без них, як в іграшках компанії Kid О (серія «Перший автомобіль»).

Відмінно себе зарекомендували прогумовані машинки, які випускають компанії Battat і Tonka. Вони приваблюють відсутністю твердих кутів і тих самих дрібних деталей, які є абсолютно зайвими в іграшках для малюків. Машинки Battat до того ж інерційні, а Tonka не бояться води, з ними можна купатися.

Іграшки-лабіринти

Лабіринти — чудові тренажери для розвитку дрібної моторики. Як це не дивно, незважаючи на свою непосидючість, малюки готові подовгу перекочувати намистини на закрученому стрижні, даючи мамі можливість приділити трохи часу домашнім справам або собі.

До речі, лабіринти теж можуть бути суміщені з каталкою, і це відмінний варіант іграшки 2 в 1.

Іграшки «роби й дивись, що буде»

Крім музичних іграшок, знайомити малюка з причинно-наслідковими зв'язками продовжують і механічні іграшки, що пропонують виконати якусь дію. Як правило, за старання малюк отримує у винагороду який-небудь цікавий бонус: смикни шнурок — і дзенькне дзвіночок, натисни кнопку — і з коробки вистрибне смішний звір. Найпростішим прикладом такої іграшки служить дзига: натисни на важіль — і все закрутиться й зашумить.

«Роби й дивись, що буде» — на цьому принципі побудовано багато елементів розвиваючих центрів — електронних та механічних.

Часто іграшки поєднують у собі особливості декількох з перерахованих різновидів. Наприклад, електронна музична іграшка може бути поєднана з лабіринтом, шумовий інструмент (барабан або металофон) — виконаний у вигляді каталки.

Іграшки для дитини від 6 до 9 місяців: робот

Які іграшки не варто дарувати дитині 6 — 9 місяців

У цьому віці недоречними, а часом і небезпечними, будуть такі іграшки:

  • М'які іграшки великого розміру або з хутра, а також ті, які не підлягають пранню, чищенню або протиранню дезинфікуючим розчином.
  • Ті, що містять дрібні деталі, особливо — магніти.
  • Електронні іграшки, в яких осередок для батарейок не фіксується шурупами; батарейка, яку проковтнула дитина, може привести до справжньої трагедії.
  • Зображення незрозумілих істот — іграшки та ілюстрації для дітей цього віку повинні бути правдоподібними.
  • Олівці та фломастери. Якщо ви бажаєте розвивати творчі здібності малюка, подаруйте йому пальчикові фарби для найменших.
  • Іграшки «на виріст». Немає нічого гіршого за подарунок, який замкнуть у шафі до того часу, доки отримувач не підросте, щоб гідно його оцінити.

Вибираючи іграшку на подарунок, слід враховувати не лише її безпеку, а й вплив на емоційний стан малюка. Якщо ви точно знаєте, що гра з нею не зашкодить дитині й принесе радість, значить ви попали в ціль.

Відео по темі
Коментарі