Грудне вигодовування: корисна інформація

Наталія Ударцева, 28 грудня 2017
Годування грудьми – найдавніше з мистецтв, відомих людству. І все одно, навіть сьогодні молоді мами знову відкривають його для себе, знайомлячись з тонкощами та секретами грудного вигодовування. Кожна така історія – справжнє диво. А що зробити, щоб воно відбулося – про це варто розповісти докладніше…
Грудне вигодовування

Перше прикладання

Новонароджений малюк знайомиться з маминими грудьми ще в пологовому залі. Його прикладають до грудей з метою створення найважливішого в житті обох зв'язку. Прикладання може тривати лише 1 – 2 хвилини, але його тривалість не настільки важлива. Головне завдання полягає не в тому, щоб нагодувати дитя, а в тому, щоб запустити процес, який ви разом з малям будете вдосконалювати протягом найближчих декількох місяців.

Якщо якомога раніше прикласти новонародженого до грудей, тим краще (оптимально – прямо в пологовому залі) – цей факт переконливо доведений фізіологами й лікарями. (Є.О. Комаровський)

Перше прикладання формує імунний бар'єр, котрий захищає дитину від негативних впливів незвичного світу, та стимулює виділення у мами окситоцину – гормону, що сприяє скороченню матки. Ось чому жінкам, що годують грудьми, в пологовому будинку не прописують курс окситоцину – ви самі разом з малюком його виробляєте!

Після кесаревого розтину маму з новонародженим розлучають на декілька днів, однак це не вважається перешкодою для налагодження грудного вигодовування після.

Ще окситоцин називають гормоном щастя, який дарує відчуття довіри та ніжної прихильності. Тому надзвичайно важливо якомога раніше прикласти малюка до грудей.

На жаль, в багатьох пологових будинках мамі не дозволяють годувати дитину в перші години, ба – й навіть дні після пологів, пояснюючи це необхідністю відпочинку для обох. Але користі від такої розлуки немає нікому з них.

А ще ми маємо звичку заводити Природу в глухий кут, не підпускаючи дитину до материнських грудей по два-три дні після народження. (Є.О. Комаровський)

Навіть фізіологічна жовтяниця, якщо здоров'я дитини в нормі – не привід для розлуки з новонародженим малюком й заборони прикладання до грудей. Неодмінно обговоріть це питання з вашим лікарем до пологів й заручіться його підтримкою.

А що далі?

Молозиво – жовтава рідина з антитоксинами для захисту дитини від інфекцій – може почати виділятися із сосків вже за кілька днів до пологів чи й раніше. Однак молозиво – це ще не молоко. Воно містить багато білків, ферментів та вітамінів, але за жирністю значно поступається молоку, появи якого інколи доводиться чекати декілька днів.

До цього часу молозиво встигає виконати своє призначення – зміцнити імунітет новонародженого й звільнити кишківник від меконію – першого калу. М'яко діючи на шлунок малюка, воно готує його до відчутнішої їжі.

Найчастіше молозива дуже мало, та навіть ті краплі, що малюк зміг отримати, неймовірно важливі для нього. Найімовірніше, тих крапель буде достатньо, щоб дитина наситилась й дочекалась появи справжнього молока на третій – п'ятий день після пологів.

Якщо ж дитина репетує від голоду, хапає та кидає груди, якщо їй очевидно не вистачає молозива – не варто прирікати себе і її на триденне мучеництво. Дайте малюкові суміш після чергового прикладання, а налагоджувати годування грудьми краще починати тоді, коли вам буде що запропонувати маляті.

Підводне каміння

Не чекайте, що вам буде легко годувати груддю. Не повторюйте помилку багатьох мам, які розраховували, що візьмуть малюка до рук, він вдячно подивиться їм в очі й годування почнеться; й буде воно веселим та безхмарним, а припиниться саме по собі у визначений термін.

Звісно, грудне годування буває й таким – без халеп й труднощів. Приблизно в одному випадку на мільйон. А в реальності з появою дитини (неважливо, першої чи п'ятої) в житті мами виникає стільки складнощів і турбот, що найчастіше ще одну, пов'язану з годуванням грудьми, їй витримати вже не сила. І рука мимоволі тягнеться до заповітної коробки з дитячою сумішшю, схованою «про всяк випадок», щоб більше не повертатись до цього питання.

І дуже шкода. Тому що ці проблеми тимчасові, а безцінний дар, яки ви піднесете малюку у вигляді свого молока, ще довго залишатиметься разом з ним.

Певні складнощі, котрі збивають зпантелику молодих мам, певною мірою переживає кожна жінка, що народила дитину.

Нестача молока відразу після пологів

Це завдання можна вирішити, якомога частіше прикладаючи дитину до грудей. Навіть якщо вам здається, що груди порожні, неодмінно прикладайте малюка, щоб він висмоктав хоча б ковток. На зміну цьому ковтку прийде два й лактація поступово нормалізується.

Раптова нестача молока після налагодження грудного вигодовування

Таке явище називаються молочними чи лактаційними кризами, які виникають в певні періоди життя малюка: в 3 тижні, 6 тижнів, в 3-4 місяці та в 10-11 місяців.

Періодичність збігається з відчутними стрибками в зростанні дитини й наборі нею ваги, тому у різних мам строки виникнення криз можуть відрізнятись.

Нерідко молочна криза стає причиною відмови від грудного вигодовування, що пояснюється небажанням «мучити себе й дитину». Однак цей складний період рідко триває понад тиждень, а малюк не залишається голодним, часто і потроху прикладаючись до грудей.

Якщо ви серйозно налаштовані боротись за грудне молоко для свого маляти, ці поради стануть в пригоді:

  • якомога частіше давайте дитині груди;
  • не пропускайте нічні годування – вони надзвичайно важливі в ситуації, що склалась;
  • пийте багато рідини та вживайте рідку їжу;
  • якщо в малюка немає алергії, придбайте трав'яний збір для посилення лактації;
  • спіть за кожної вдалої нагоди чи просто відпочивайте;
  • не підгодовуйте дитину сумішшю, якщо плануєте зберегти лактацію;
  • не давайте дитині пустушку, під час кризи замінивши її своїми грудьми.

Лактостаз

Застій молока може спіткати будь-яку жінку, що годує груддю, незалежно від віку малюка. Часом трапляється, що лише за другою або третьою дитиною мама дізнається, що це таке.

Відбувається це, коли в певній частині грудей порушується рух молока. Затримуючись, воно перекриває прохід новому молоку, провокує набряк й... самі розумієте, нічого хорошого така «пробка на молочному шляху» вам не принесе.

Найперше, що потрібно зробити в разі застою – звернутись до консультанта з грудного вигодовування, який допоможе вам зцідити груди. Якщо ж застій триває понад дві доби і супроводжується підвищеною температурою – неодмінно зверніться до лікаря.

Попередити лактостаз допоможе його профілактика:

  • не пийте занадто багато рідини, якщо молока вдосталь;
  • не зціджуйте груди після годування – так ви сигналізуєте організму, що вам потрібно більше молока й, не сумнівайтесь, воно споро надійде;
  • міняйте позу – свою та малюка – під час годування, що сприяє спустошенню різних ділянок грудей (сидячи, лежачи на боку, з-під пахви тощо);
  • масажуйте груди, особливо коли знайшли там невеличкі затвердіння;
  • відмовтесь від незручної білизни, що стискає груди й заважає руху молока.

Що повністю заборонено робити при лактостазі – це гріти чи натирати спиртом або камфорою груди, припиняти грудне вигодовування або вдавати, що все добре в надії, що «саме якось минеться».

Тріщини на сосках

Ця проблема з'являється на початку грудного вигодовування й вирішується використанням спеціальних мазей між годуваннями й використанням силіконових наліпок на груди.

Годування груддю – робота для всієї сім'ї

Прочитавши рекомендації зі збереження грудного вигодовування, багато мам обуряться: мовляв, ми й самі не проти більше відпочивати, але як це зробити?

Насправді налагоджене грудне вигодовування та здоровий малюк, який завзято смокче мамине молоко – це заслуга всієї родини. Якщо тато та інші домочадці гарно піклуються про маму, то й вона разом з малям почуватимуться краще. А це значить, що затримок молока не буде, й ночами всі спатимуть спокійно  - прослуховування обурених криків голодного немовляти скасовується!

Немає й не може бути для новонародженого ціннішого (природнішого) продукту за мамине молоко. (Є.О. Комаровський)

Отже, батько сімейства сам має бути зацікавленим  в тому, щоб всіляко берегти та плекати жінку, яка подарувала йому спадкоємця. Інакше доведеться чималу частину своєї заробітної платні (нема де правди діти) витрачати на придбання заморських молочних сумішей для немовлят, які все одно не зрівняються за цінністю з материнським молоком.

Закінчення грудного вигодовування

До якого віку годувати дитину грудьми, має право вирішувати лише мама… ну, і трішечки – сама дитина. Деякі мами поспішають завершити лактацію до першого року життя малюка, інші ж годують до двох, ба й навіть трьох років. Якщо є така можливість й бажання – навіщо відмовлятись?

В окремих випадках дитина самостійно зводить вживання грудного молока нанівець, надаючи перевагу догодовуванню. Фізіологічно потреба в грудному вигодовуванні повністю зникає до першого року життя

Жінка, яка протягом року з моменту народження годувала свою дитину грудьми, виконала свій материнський обов'язок на всі сто відсотків. (Е.О. Комаровський)

Плануючи закінчення грудного вигодовування, варто керуватись не лише потребами малюка, а й самої мами, обираючи варіант, найвигідніший для обох сторін.

Коментарі