Гарно сміється той, хто сміється… з дитинства!

Наталія Ударцева, 13 жовтня 2017
Певно, кожному доводилось чути, що сміх подовжує вік. Та мало хто знає, що веселість й почуття гумору – чудовий інструмент виховання, який дозволяє встановити довірливі й теплі стосунки з дитиною в будь-якому віці. А починати таку роботу можна з найперших місяців життя дитини.
Веселий малюк

Чарівна сила сміху

Сміх – частина людської сутності, що закладена в нас на генетичному рівні. Тому перша посмішка на обличчі новонародженої крихітки з'являється вже за декілька тижнів після народження. Звісно ж, її не можна назвати усвідомленим проявом емоцій – це скоріше рефлекторна реакція, ознака того, що маленька людина всім задоволена.

А от усвідомлену посмішку, адресовану мамі, варто очікувати на другому місяці життя. Ця перша спроба спілкування малюка створює тісний психологічний зв'язок між ним й дорослим. Саме тому інколи корисно полоскотати малюка чи поговорити з ним несерйозним, пестливим тоном, викликавши захопливий сміх.

Розвиваємось, сміючись

Сміх, як ознака нормального розвитку малюка – не тільки емоційного, але й інтелектуального – також сприяє цьому розвитку. Радісна посмішка стимулює одночасну роботу багатьох м'язів. Тим самим, активизуючи відділи мозку, які відповідають за розвиток інтуїції, образного мислення, уяви й творчих здібностей дитини. Іншими словами, когнітивний розвиток малюка багато в чому залежить від кількості позитивних емоцій, які він відчуває.

Тому тісне спілкування, здатне викликати посмішку, йому настільки ж необхідне, як повноцінний догляд й фізичні вправи.

Смішне виховання

З часом сміх й жарти можуть стати незамінними інструментами у вихованні дорослішої дитини й способом уникнути багатьох конфліктів. Спробуйте змусити дитину показати лікареві горло, якщо їй не хочеться цього робити – нічого з цього не вийде. А от якщо спробувати пограти в жабку-розбишаку й влаштувати жартівливе змагання з художнього скрекотання? Перемога належатиме тому, чиє «ква» буде найголоснішим, найдовшим й насмішить суворого лікаря! При цьому настрій у самого маленького пацієнта підніметься сам по собі, а стосунки з мамою чи татом стануть ще теплішими.

В майбутньому вміння знаходити комічне в найскладніших ситуаціях обов'язково допоможе дитині в боротьбі зі складнощами. Діти, виховані в сім'ях, де заведено сміятись й жартувати, виростають більш чутливими до чужої біди; їх здатність до емпатії (одна з форм співчуття) виявляється значно вищою, ніж в інших дітей. З такими рисами характеру навіть в дорослому житті їм буде легше знайти надійних друзів, а значить – ніколи не пізнати самотності.

Смійтесь на здоров'я!

Щирий сміх впливає не тільки на психоемоційний стан людини. Він прямо пов'язаний з нашим фізичним здоров'ям. Експериментально доведено, що лише очікування перегляду комедійного фільму збільшує кількість гормону росту в організмі майже на 90%. Цей гормон прямо впливає на формування імунітету. Саме тому життєрадісні люди хворіють помітно рідше песимістів.

Окрім того, сміх – дієвий засіб в боротьбі з хворобами дихання. Річ у швидкості повітря, яке виривається з легень під час нестримного сміху, а це близько 100 км на год. При цьому слиз, який накопичується в легенях, просто виштовхується назовні, очищуючи дихальні шляхи. Ось чому веселитись рекомендують пацієнтам будь-якого віку при бронхітах й астмі.

Сучасні медики не оминули стороною цілющих властивостей сміху й створили окремий напрям медицини – сміхотерапію.

Як сміх зростає разом з малюком

Насмішити малюка, якому не виповнилось року, не так вже й складно: він буде зворушливо посміхатись, навіть якщо заговорити з ним лагідним голосом, а від незначного лоскотання взагалі заллється сміхом. А якщо мама сховається за спинкою стільця й раптово покажеться, захвату маляти не буде меж. Ефект несподіванки (якщо він, звісно, не лякає) він сприймає, як дотепний жарт.

Цей період – найкращий для перших кроків в розвитку почуття гумору маленького.

З точки зору дво-трирічного малюка найсмішніші речі – це невідповідності. Спробуйте показати собаку, назвавши його качкою, й почуєте нестримний сміх. Надягніть на руки взуття й «покрокуйте» кімнатою – вас чекатимуть «нестримні овації»!

Розуміння гумору – це певний рівень розумового розвитку людини. Таким чином, реакція на жарти, відповідна до віку дитини, свідчить про нормальний розвиток її індивідуальних здібностей.

Ближче до трирічного віку в дитини з'являється бажання самостійно смішити інших людей. Спочатку вона робить це ненавмисне, надалі ж підмічає, які слова чи дії викликають сміх оточуючих, й багаторазово це повторює. Будьте уважні: втримайтесь від сміху в моменти, коли дитини говорить чи робить непристойні речі, навіть якщо в її виконанні вони виглядають дійсно комічними. Намагаючись догодити батькам, малюк може запросто повторити «жарт» в присутності сторонніх й змусити батьків червоніти.

До чотирьох й п'яти років арсенал жартів малого гумориста значно розширюються за рахунок справжніх жартів, почутих в мультфільмах й казках, які йому читають діти. Через це важливо слідкувати за змістом відеоматеріалів, доступних дитині в цьому віці.

Серед школярів дуже популярні жарти про туалет й інші негарні теми. У своїх спробах насмішити дорослих діти цього віку можуть перетинати межу дозволеного, але зациклювати увагу на таких моментах не варто. Достатньо просто пояснити, що подібні жарти не смішні і їх краще не повторювати.

А щоби навчити малюка з раннього дитинства правильно жартувати, батькам потрібно зовсім небагато: навчитись жартувати самим й зробити гумор бажаним гостем свого дому.

Домашня школа гумору

Чимало батьків губляться, стикаючись з питанням розвитку почуття гумору в своєї дитини. Людину можна навчити бути смішним й веселим, чи це дар природи лише для обраних?

Звісно, не остання роль у формуванні звичок й характеру людини належить темпераменту, який впливає і на її ставлення до жартів. Та почуття гумору можна й навіть потрібно розвивати: для цього навіть існує цілий комплекс способів та методів, доступних кожному з батьків.

Смійтесь й жартуйте завжди, коли це доречно

Головний стимул для дитини починати сміятись й смішити інших – особистий приклад батьків. Згадайте історію з кіножурналу «Єралаш», в якій батьків хлопчика викликали до школи через те, що їх син смішив однокласників. Батьки примчали відразу з роботи, а точніше – з вистави… в костюмах клоунів.

Звісно, перетворювати будинок в цирк, а дитину в клоуна – не найкращий задум, а здатність вчасно зупинитись – навичка, не менш важлива за почуття гумору. Але вміння відчути, коли гумор доречний, та вчасно його застосувати – це завжди результат батьківського прикладу.

Використовуючи нейтральні жарти й підсміюючись з самих себе, батьки привчають дитя не ображатись на жарти й використовувати їх обережно, не зачіпаючи почуттів інших людей.

Гумор – серйозна справа

Справді серйозно ставтесь до всіх спроб малюка насмішити вас – тобто смійтесь, навіть якщо його жарти все ще невдалі й наївні. Як і в кожній справі, тут для дитини надзвичайно важлива батьківська підтримка.

Шукати привід до сміху

Залучайте маленького до діяльності, яка зможе його насмішити. Такими можуть бути різноманітні заняття:

  • веселі беззмістовні ігри – лоскотання, галасування;
  • підготовка доброго першоквітневого жарту для когось із близьких;
  • читання малюку знайомої казки з новими й неочікуваними сюжетними ходами;
  • відвідування цирку й смішних дитячих театральних вистав;
  • відвідування кімнати сміху в парку розваг;
  • малювання кумедних казкових героїв;
  • винаходження нових смішних слів;
  • веселі змагання під час святкування дня народження;
  • спільний перегляд смішних мультфільмів, а в дорослішому віці -      й фільмів

Намагаючись навчити малюка жартувати, пам'ятайте, що це – не кінцеве завдання, якого потрібно досягти за всяку ціну, а лише один із засобів розвитку ваших стосунків. Головне завдання кожного з батьків –  відчуття повної довіри й взаєморозуміння між ними та дитиною.

Вагітність, як привід посміятись

Мабуть, всі майбутні мами пізнають всю глибину відчаю щоразу, коли стають на ваги чи опиняються перед дзеркалом. І це приносить їм тільки поганий настрій й погане ж самопочуття. Засмучуватись самій, значить, ділитись своїм настроєм з малям, ще до народження формуючи в нього схильність до смутку й нудьги.

Набагато корисніше й цікавіше перетворити кругленький живіт в привід для добрих жартів й дати його жителю відчути, що йому в цьому світі безумовно раді. Подібний підхід допоможе сформувати в дитини легке й життєрадісне ставлення до навколишнього світу.

Існує принаймні дві причини зробити сміх під час вагітності своєю звичкою:

  • сміх насичує тіло киснем й укріплює імунну систему;
  • в процесі сміху збуджуються ті ж самі ділянки мозку, що реагують на отримання великої суми грошей – рідкісна можливість для майбутньої мами отримати задоволення безпечно для малюка

Але добре все, що в міру, тому варто уникати затяжних нападів істеричного реготу, щоб не спровокувати передчасні перейми.

А якщо маленькому вже саме час з'явитись на світ, а він не квапиться це зробити, то перегляд захопливої комедії – саме те, що вам потрібно. Цілком можливо, що фінал фільму ви додивитесь вже вдвох.

Відео по темі
Коментарі