Дотик у дитини: розвиток по місяцях, особливості

Наталія Ударцева, 14 листопада 2017
Тактильні відчуття – перший інструмент новонародженого, за допомогою якого той отримує інформацію про навколишній світ. Яким же чином дотик впливає на здоров'я й майбутній розвиток дитини? І що потрібно робити, щоб це відчуття було максимально корисним для малюка? Відповіді на ці та інші питання – в нашій статті.
Розвиток тактильних навичок

Дотик – що це?

По всій поверхні дитячої шкіри (втім, і шкіри дорослих теж) розташовані тактильні клітини. «Повідомляти» маляті про його самопочуття та стан навколишнього середовища – головне їхнє завдання, хоча й не єдине. Торкання до шкіри дитини здатні посилати до мозку імпульси, які впливають на розвиток всіх систем органів. Вони є своєрідними «листоношами», які передають малюкові мамині «листи» про її любов та турботу.

Практика доводить, що немовлята, які отримують достатню кількість ласкавих дотиків, розвиваються набагато краще ніж малюки, яких беруть на руки лише за необхідності. Саме нестача спілкування з дорослими й обмеженість тактильних відчуттів є головними причинами відставання в розвитку малюків з дому маляти. На перший погляд тілесний контакт може здатися природним, однак несуттєвим доповненням догляду за дитиною, але це не так. В поодиноких випадках його відсутність може навіть призвести до загибелі малюка.

Перші тактильні відчуття

Дотик, як різновид відчуттів, починає проявлятись задовго до народження маленької людини – ще на 7 чи 8 тижні вагітності мами.

На 12-13 тижні плід рухає ручками й ніжками, старанно вивчаючи своє тіло, досліджуючи матку зсередини. Це його перші невеличкі кроки до знайомства зі світом.

Відразу після народження зір та слух дитини розвинуті слабко, тому інформацію про навколишній світ вона здебільшого отримує за допомогою дотику.

«Безпосередній контакт матері та дитини шкіра до шкіри визнаний критично важливою умовою м'якого переходу дитини з лона матері в наш світ…Це особливий час, ваш час сімейної близькості, який не має бути потривожений буденними процедурами.» (Марта, Вільям, Роберт, Джеймс Сірс, «Ваш малюк від народження до двох років »

Мамині торкання дають крихітці відчуття тепла й захищеності, такі необхідні для її гармонійного розвитку. Зокрема, тілесний контакт має терапевтичний сенс для новонародженого: рівномірні пестощі нормалізують ритм дихання маленького, полегшуючи перехід до легеневого дихання в перші години його життя.

Розвиток тактильних навичок та дорослішання

Тактильні відчуття немовляти поступово збагачуються й урізноманітнюються. Згодом вони перетворюються на джерело інформації про власне тіло малюка. Наприклад, багаторазові торкання до спинки чи ніжок дитини дозволяють відчути їхню присутність, стати стартом для подальшого вивчення всіх частин свого тіла.

Трохи пізніше саме дотик стане рушійною силою розвитку інших органів чуття й освоєння нових вмінь:

  • смакові відчуття – малюки зовсім не дарма тягнуть все до рота, адже саме на кінчику язика зосереджена величезна кількість тактильних клітин;
  • зір – вивчення предмета неодмінно підкріплюється його обмацуванням, яке в перші місяці життя дає немовляті набагато більше інформації, аніж оглядання;
  • слух – вібрації голосів рідних передаються малюку навіть шкірою, змушуючи його прислуховуватись;
  • відчуття рівноваги й координації рухів – тактильні відчуття дають малюку інформацію про стан його тіла, одночасно розвиваючи й вестибулярний апарат.

З кожним наступним місяцем життя малюка його відчуття дотику «дорослішає» разом з ним.

Перший місяць

Малюк реагує на торкання й пестощі мами; заспокоюється, коли вона його тісно до себе притискає. Відчуваючи палець на своїй долоньці, відразу міцно його стискає.

Другий місяць

Дитина реагує на ніжні погладжування й лоскотання, виражає свою радість, хаотично рухаючи ручками й ніжками.

Третій місяць

В цей період малюк здатен усвідомити присутність вкладеної в ручку іграшки й навіть відрізнити м'яку від твердої. Так у нього з'являються власні вподобання – м'які, теплі предмети в цьому віці він шанує більше за жорсткі.

Активно використовуються також рецептори, розташовані на губах й кінчику язика: малюк захоплено досліджує все нове за допомогою рота.

Четвертий місяць

Місяць досліджень, головним досягненням якого стають спроби самостійно дістатися до цікавих предметів й обмацати їх. Малюк починає жваво цікавитися їхньою текстурою й вивчає, обмацуючи, погладжуючи, ляскаючи.

П'ятий місяць

Період активного дослідження власного тіла. Дитя грає пальчиками, розглядаючи й смокчучи їх. Може уважно роздивлятись пальчики на ніжці, самостійно стягнувши з неї шкарпетку.

Шостий місяць

Навички дотику продовжують розвиватись. Малюк із задоволенням хапає всі предмети, до яких може дотягнутися, й уважно вивчає їх. Проявляє цікавість до частин тіла дорослих: може захоплено смикати мамин ніс чи з радісним криком вчепитися їй у волосся. Щоб розтиснути пальчики маленького дослідника, слід з легким натиском погладити зовнішній бік долоньки.

Сьомий місяць

Оволодіння мистецтвом повзання суттєво розширює дослідницькі можливості малюка в цей період, й він їх використовує на всі 100 відсотків. Одним з улюблених його занять нині стає кидання предметів на підлогу. Не варто дратуватись, адже це – необхідний етап його розвитку. Достатньо заздалегідь підготувати для малюка придатну зону дій, сховавши подалі всі небезпечні й крихкі предмети.

Восьмий місяць

Починаючи відчувати різницю між пласкими й об'ємними предметами, дитина з ще більшою увагою вивчає все, що потрапляє їй до рук. Виявляє увагу до дуже мілких предметів й вміє брати їх великим й вказівним пальчиком.

Дев'ятий місяць

Малюку в цьому віці особливо подобаються ящики й контейнери. Він із задоволенням складає до них іграшки й виймає назад. Потім знову обмацує знахідку, наче переконуючись, що це ті ж самі речі, які він заховав хвилину тому.

Маля продовжує вивчати предмети за допомогою рота, пробуючи на смак навіть меблі й одвірки.

Десятий місяць

Головна особливість десятого місяця життя дитини – пристрасть до міленьких речей та іграшок. Особливо немовлята шанують іграшки з рухомими частинами й деталями. Вони із задоволенням обмацують й оглядають таку річ, перевіряють її на міцність. Батькам слід особливу увагу приділяти безпечності іграшок малюка.

Одинадцятий місяць

До цього віку дитя вже знайоме з багатьма різноманітними текстурами й вміє їх розрізняти. Одні поверхні йому до смаку, інші не викликають зацікавленості. Він із задоволенням вивчає все нове й уважно прислухається до своїх відчуттів. Можливість вільно рухатись будинком відкриває перед ним все нові й нові можливості в плані розвитку відчуття дотику, тому намагайтесь не обмежувати його без нагальної потреби.

Дванадцятий місяць

Дитина все частіше використовує ручки для знайомства з новими предметами й текстурами. Потреба в новій інформації, отриманій за допомогою рота, стає другорядною. Малюк виглядає набагато самостійнішим, ніж декілька місяців тому, але так само потребує тілесного контакту з мамою. Не варто відмовляти йому в теплих обіймах, якщо він про це просить.

Заспокоюємо малюка дотиком

Сила материнського дотику насправді здатна творити дива. Але ніякого чаклунства в цьому немає. Знаходячись в материнському лоні, малюк звик до тисняви, ритму маминого серцебиття, вібрацій її голосу. Коли він засмучений, найкращий заспокійливий прийом – це міцніше притиснути маля до себе й пошепки поговорити чи тихесенько заспівати, ритмічно колихаючи.

Використання слінга має заспокійливий ефект через тісний тактильний контакт з матір'ю. Завдяки слінгу він майже постійно знаходиться поруч з мамою й татом в умовах, подібних до тих, в яких він знаходиться до народження.

Під час тактильного контакту в організмі дорослого виробляється окситоцин – гормон довіри й ніжної любові. Такі маніпуляції позитивно впливають на стан мам й татусів, діючи заспокійливо, а для малюка вони й взагалі життєво необхідні.

Диво торкання: розвиваємось через відчуття дотику

Відчуття дотику – потужний інструмент, який кмітливі батьки успішно застосовують для стимуляції розвитку свого малюка. Запитаєте, як саме це відбувається? Існує декілька способів використання тактильних відчуттів в потрібному напрямі.

Масаж

Це універсальний прийом, окремі види якого можна застосовувати вже з перших днів життя малюка. Масаж не лише стимулює розвиток дитини. З його допомогою можливо корегувати вроджені порушення опорно-рухового апарату, лікувати нервові розлади та інші захворювання.

Якщо спеціальний лікувальний масаж дитині не потрібен, тоді він під силу будь-якій мамі. Головна умова – регулярність сеансів та відповідність масажу й віку малюка.

Масаж також використовують для заспокоєння малюків, схильних до надмірної збудливості.

Тактильні ігри в повсякденному житті

Увага дитини, якій ще не виповнився рік, дуже нестійка. Їй складно концентрувати на чомусь довше, ніж на пару хвилин. Що це означає? Те, що мама, постійно знаходячись поруч з малюком протягом дня, має чудову нагоду розвивати його «між іншим», пропонуючи ігри й заняття, що закріплюють тактильні навички.

Серед найдієвіших способів можна виділити наступні:

  • пропонуємо маляті ігри з предметами різної текстури;
  • дозволяємо гратись зі шматочками їжі й максимально урізноманітнюємо «ігрове меню» - по-різному нарізані овочі, зелений горошок, снеки різноманітних форм дуже вітаються;
  • дозволяємо дитині торкатись всього, що не становить для неї небезпеки й не постраждає від її дотиків, максимально розширюючи кордони її знайомства із зовнішнім світом.

Можливості розвитку малюків за участю тактильних відчуттів майже необмежені. Щоб знайти найефективніші з них, достатньо керуватись цікавістю й особистими перевагами вашого малюка й він сам підкаже вам вірний напрямок.

Додатковi посилання
Коментарі