Дитяча креативність та творчі здібності дитини

Наталія Ударцева, 21 березня 2020
У гонитві за інтелектуальним розвитком дитини батьки часто забувають про таку складову психіки як креативність. І дуже даремно!.. Творчі здібності необхідні людині в повсякденному житті не менш, ніж навички самообслуговування. Не вірите? Посудіть самі!
Дитяча креативність та творчі здібності

У житті кожного знайдеться місце креативу

Креативність — досить новий термін, не цілком звичний для україномовної людини. Термін новий, а суть його пішла корінням у глибину століть. Раніше цю особливість, що відрізняє людей, здатних до нестандартного мислення, називали кмітливістю.

Зумів селянин вісь воза полагодити голими руками, щоб у полі ночувати не довелося, сусіди кажуть: кмітливий чоловік!

Зумів керуючий фабрикою виробництво налагодити так, щоб із десятком робочих замість тридцяти оборот збільшився удвічі — сьогодні б його призначили креативним директором, і оклад теж подвоїли б.

Креативне або творче мислення — це не доля художників і акторів, це здатність людини приймати несподівані рішення, знаходити незвичні шляхи вирішення старих і нових завдань.

Таке вміння не буде зайвим в будь-якій сфері діяльності. Печете ви пироги чи будуєте електростанцію, прикрашаєте стіл до свята чи придумуєте зачіску для доньки, креатив зробить вашу роботу не тільки більш ефективною, але й приємною. Адже творчість — це вже не просто робота, це в якійсь мірі мистецтво, а значить і розвага.

З чого складається креативність

Творчість складно оцінити й розподілити на складові, тому жодному психологу цього зробити поки що не вдалося. Однак існує ціла підбірка критеріїв, за яким фахівці визначають орієнтовний рівень креативного мислення людини. Більшість із них — ті самі гнучкі навички, яким уже була присвячена стаття в цьому блозі. Цікаво, що ці критерії можна застосувати й щодо дитини. У крайньому разі, в якості орієнтира в розвитку креативних здібностей.

  1. Оригінальність у мисленні. Якщо говорити про дитину, це вміння складати й фантазувати, вигадувати те, до чого інші ще не додумалися.
  2. Швидкість, точніше швидкість «видачі» ідей на-гора. Іншими словами, якщо ваш малюк придумує безліч забавних персонажів, чарівні країни або дивовижні транспортні засоби, цей пункт «про нього».
  3. Гнучкість, уміння справлятися зі складнощами незвичайними способами й знаходити рішення проблеми навіть у незвичних умовах. Наприклад, якщо немає пензлика для малювання, креативний малюк використовує замість нього будь-підручний матеріал — ватяну паличку, зім'ятий клаптик тканини або власний палець.
  4. Висока пізнавальна активність. Так-так, прагнення людини (хоч маленької, хоч дорослої) до нових знань — прояв креативності.
  5. Сміливість суджень (Карл Юнг назвав цю якість сміливістю розуму й духу, Маслоу — самовпевненістю, сміливістю та свободою), незалежність, упевненість у собі. Дитина, до чиїх слів прислухаються, чия думка враховується старшими членами сім'ї, має всі шанси вирости людиною з креативними здібностями.
  6. Емоційна сприйнятливість та інтуїтивність. Цей пункт ще раз підтверджує тісний зв'язок між емоційним інтелектом, здатністю до емпатії й творчим розвитком.
  7. Спостережливість, здатність сумніватися в загальноприйнятих стандартах, незалежність суджень і сміливість думати так, як ніхто інший. Діти, що креативно мислять, часто вводять у ступор своїх батьків висловлюваннями на кшталт:

— А чому тата-качку називають селезнем? Нехай буде качок! (Маша, 3 роки).

— Якщо на Землі живуть земляни, то на Венері — венерики (Кирило, 3 роки 10 місяців).

Найцікавішим критерієм креативної особистості можна назвати почуття гумору. Цю здатність одразу декілька відомих психологів визнали рушійною силою творчих навичок, і це не випадковість. Адже почуття гумору — це потужний захисний механізм, який сприяє адаптації людини до зовнішніх умов, до життя в суспільстві. Гумор дозволяє мозку переключитися зі стану «перетравлення» стресової ситуації на пошук вирішення проблеми, тобто спрямовує мислення в креативне русло.

Творче мислення й інтелект

Креативність та інтелект дитини нерозривно пов'язані. Інтелектуальний розвиток тягне за собою креативне мислення, і навпаки: креатив стимулює розвиток інтелекту. Беручи до уваги теорію множинного інтелекту, такий взаємозв'язок не викликає подиву. Дитина фантазує, вчиться вирішувати нестандартні завдання і в процесі засвоює нові знання, отримує нові навички, вивчає властивості предметів та речовин.

І навпаки: всілякі ігри, що розвивають просторове мислення, уяву й емоційні навички, автоматично стимулюють креативне мислення.

Однак якщо говорити про інтелект як про здатність до освіти, то він сприяє розвитку творчих навичок тільки до певного моменту. Якщо мова йде про вміння сприймати й засвоювати інформацію в галузі точних наук, вивчення мов або оволодіння технічними навичками, то після досягнення певного рівня IQ в дорослому віці зв'язок інтелекту і творчих здібностей переривається. Тобто серед дорослих людей ви легко зустрінете інтелектуалів з низьким рівнем креативності, але ніде не знайдете креативної людини з низьким інтелектом.

Як виростити креативну особистість

Ми привели найбільш часто згадувані психологами якості творчої особистості. Насправді критеріїв оцінки креативності так багато, що вони здатні нагнати тугу на будь-якого батька. Тут впору подумати: «О, жах, моя дитина не креативна! Вона малює олівцем і не придумує імен для дерев у парку... »

Ще й яка креативна! Просто вона поки не виявила своїх здібностей. Їй потрібно допомогти, адже вміння творчо мислити, як і інші гнучкі навички, не дається людині від народження. Воно здатне розвиватися й видозмінюватися, і діти як ніхто інший до цього схильні.

Отже, щоб дитина вчилася проявляти якості творчої особистості, дуже бажано дотримуватися таких умов:

  • Грайте з дитиною скрізь і завжди. Будь-якої хвилини, чим би ви не були зайняті, намагайтеся підключити до справи фантазію й вигадку. Навіть така нудна річ як дорога до магазину або дитячого садку може перетворитися на забавну гру або складання казки. Придумуйте, фантазуйте й діліться своїми ідеями з дитиною. Наприклад, малюкові дуже сподобається ідея уявляти себе в таємничому лісі, навіть якщо поруч ростуть всього три дерева. Придумайте разом, що за істоти живуть у цьому лісі, як вони виглядають і що люблять робити. Згодом створений вами маленький світ обросте деталями, персонажі стануть виразними. Кожного разу, проходячи повз цей сквер, малюк буде включати фантазію. Вдома ви можете намалювати придуманих вами істот і скласти якусь казкову історію про них.
  • Прислухайтеся до дитини. Часто дітям буває складно підібрати потрібні слова, щоб висловити свою думку або бажання. А дорослим не вистачає терпіння їм допомогти або хоча б дослухати до кінця. Такі бесіди часто обриваються різкими «Не говори дурниці» або «Ой, помовчи, будь ласка, хоч хвилинку». Перервана на півслові, дитина наступного разу може не наважитися висловити свою думку, сміливості і впевненості у ній зменшиться — не найкраща умова для розвитку креативних якостей.
  • Виховуйте самостійність. Не забирайте ініціативу у дитини. Навіть якщо бачите, що цей шнурок їй самій нізащо не зав'язати, привчіть себе й малюка до того, що допомога прийде тільки після чітко висловленого прохання (в комплекті зі словом «будь ласка», зрозуміло). Не варто летіти на допомогу, доки вас не попросять.
  • Придумуйте незвичайне застосування для звичайних речей. Наприклад, запропонуйте малюкові використовувати замість виделки за столом шматочок хліба, або пришийте ґудзик у вигляді прикраси на стрічку для волосся й зробіть ляльці цікаву зачіску. Підтримуйте подібні ініціативи, які виходять від малюка, і він буде дивувати вас все більше своїми новими ідеями.
  • Читайте. Читайте багато й часто. Читання дозволяє розширювати кругозір дорослого, розвиваючи його креативні здібності, а вже для дитини читання — це цілий всесвіт, невивчений і безмежний. Це і уява, й фантазія, й розвиток мовлення, й досвід утворення казкових світів. Непоганою альтернативою читання може стати прослуховування аудіоказок, але читання все ж залишається в пріоритеті. І вже точно ніякої користі не принесе малюкові заміна казок мультиками, хіба що в якості доповнення до розказаної мамою історії.
  • Використовуйте нестандартні техніки в малюванні, ліпленні й інших видах діяльності (долоньками, штампами, з природними матеріалами і т.д.). Дитина, що має в розпорядженні різноманітні інструменти, починає експериментувати, а це перший крок до справжньої творчості.
  • Частіше повторюйте «а що, якщо...». А що, якщо місяць упаде в річку? А що, якщо горобчик виросте великим, як слон? А що, якщо до нас у гості прилетить сова? Запитуйте в дитини, що вона думає про ту чи іншу перспективу, вчіть висловлювати свою точку зору. Пробуджуйте в дитині бажання фантазувати й вигадувати.
  • Не виправляйте «помилки» в малюнках або поробках малюка, навіть якщо вони здаються вам безглуздими. Взагалі утримайтеся від негативної критики. Запитайте, чому трава на малюнку помаранчева, й ви здивуєтеся, яке фантастичне пояснення він вам дасть. Звичайно ж, він придумав це тільки що, а намалював просто тому, що йому подобається колір, але хіба це важливо? Зелену траву він бачить щодня, а багата фантазія — це дар, який варто примножувати.
  • Не заощаджуйте на іграшках, що розвивають креативні навички. Перш за все це конструктори, обладнання для театралізованих і рольових ігор. У віці від 3 років — також усілякі види мозаїки й пазлів.

Вправляємося, граємося й креативимо

Розвиваюче середовище — важливий, але не єдиний фактор, що впливає на становлення креативних навичок у вашого малюка. Тому ми приготували для вас кілька ігор і вправ, що сприяють розвитку креативних здібностей у дитини.

Вони прості й на перший погляд мало відрізняються від загальних розвиваючих ігор. Однак їх поб'єднує одна особливість: всі вони впливають на розвиток творчих здібностей або хоча б однієї з перерахованих вище якостей творчої особистості.

Що на що схоже

Запропонуйте малюкові розповісти, на що схожі навколишні предмети або природні об'єкти. Почніть із самого простого: скажіть дитині, що о-о-он та хмара схоже на зайчика або собаку. Запропонуйте визначити, на що схожа кульбаба або сніговий замет за вікном. Ця проста гра надовго стане однією з улюблених розваг малюка, коли потрібно скоротати час, сидячи біля вікна автобуса або по дорозі до дитсадку.

Сонячний зайчик

Дайте малюкові дзеркальце й покажіть, як пускати сонячного зайчика. Не забудьте «запустити» й свого зайчика, коментуючи при цьому: «Ось вийшли зайчики з будиночка погуляти. Стрибають, скачуть. Здрастуй, Марійчин зайчику!» і т.д.

Така гра сприяє розвитку уяви малюка. Він дійсно бачить під час гри не пляму на стіні, а веселого сонячного зайчика, який вийшов зі своїм приятелем погуляти. Пізніше ви можете придумати й сонячного вовка або лисичку, взявши дзеркальце побільше. У вас може вийти ціла сонячна вистава.

Хто там?

Накиньте на голову хустку собі або іграшковому звірові. Прикривши обличчя, скажіть незвичайним голосом: тук-тук! Вгадай, хто прийшов до тебе в гості? У-у-у, я люблю мед! Ррр!

Допоможіть малюкові «відгадати» загадку і запропонуйте тепер йому самому виступити в образі ведмедика або іншого персонажа.

Ігор на розвиток креативних навичок для дітей раннього віку не так уже й багато. Набагато ефективнішими в цей період є різноманітні види діяльності, де необхідне й бажане прийняття дитиною нестандартних рішень. Це не тільки заняття малюванням або ліпленням, але й ігри з водою, «допомога» мамі на кухні з тістом або крупою, рухливі ігри на дитячому майданчику і будівництво споруд із піску. Намагайтеся будь-яку, навіть найзвичайнісіньку справу урізноманітнити ігровими та сюрпризних моментами, частіше давати малюкові можливість щось придумати або скласти.

І ще одна важлива умова: креативні діти ростуть у сім'ях, де батьки на «ти» з творчістю. Тому не забувайте про себе. Навіть якщо побут затягує, залиште хоча б краєчок свого часу для реалізації особистого творчого потенціалу.

Відео по темі
Коментарі