11 порад по укладенню малюка спати

Катерина Єльшова, 29 квітня 2018
Життя кожної сім'ї після народження дитини йде за своїм сценарієм, адже всі малюки різні і розвиваються індивідуально. Але є те, що об'єднує, мабуть, всіх молодих батьків. Це недолік сну і «боротьба» з укладанням немовляти. У статті ми розберемо основні поради, які полегшать ваше життя з дитиною і допоможуть налагодити режим його сну.
Як укладати малюка спати

Чи потрібно «вчитися» укладати малюка спати?

Серед молодих батьків поширене переконання - «всі діти «погано» засипають, і з цим просто потрібно змиритися. Скоро він / вона виросте, і тоді ми, нарешті, виспимося». А, якщо хтось із знайомих розповідає, що їхня дитина легко лягає спати, то їм просто «пощастило».

Насправді дійсно дітки в перші місяці погано засинають. Через це дуже сильно страждає якість життя батьків і кількість їх сну. Щовечора може перетворитися на кошмар з багатогодинними спробами вкласти дитину спати. Але не варто «миритися» з таким станом справ і чекати, коли малюк це переросте. У ваших руках змінити ситуацію в свою користь і «навчити» свою дитину швидше і легше засинати. Так-так, це той самий навик, як і багато інших, тому його можна і потрібно розвивати.

Чому ж дітки після народження погано і довго засинають? Протягом 30-40 днів, крім адаптації до нових умов життя, малюки «переживають» процес пологів. Якщо пологи пройшли легко і без ускладнень, то і адаптація дитини буде менш тривалою і легшою для всіх. Крім того, немовлята дійсно просто не вміють засипати самостійно, і їм для цього необхідна допомога дорослих, особливо мами - її груди, руки, тепло, любов.

Як укладати немовляти спати

Є кілька ефективних способів полегшити щоденні укладання. Всі вони зводяться до 3 кроків:

  • ви готуєтеся самі і готуєте дитину до укладання;
  • ви укладаєте малюка, і він засинає;
  • ви допомагаєте йому міцно спати, уникаючи зайвих прокидань.

У цій статті ми детально зупинимося на перших двох пунктах. І ось що ми рекомендуємо вам робити.

Порада № 1. Підготуйте кімнату до сну

Цей крок має на увазі виконання кількох умов. Перш за все, кімната повинна бути як слід провітрена. І в ній повинна бути відповідна температура (20-22 градуса) і вологість (40-50%). Уві сні температура тіла будь-якої людини падає (у дітей 1 року життя приблизно до 35.9 градусів), і якщо в кімнаті буде занадто жарко або холодно, сухо або душно, то заснути і міцно спати буде складно.

Новонародженим комфортніше при більш високій температурі повітря - на рівні 23-24 градусів. Після 30-40 днів життя можна поступово її знижувати. Але не забувайте при цьому одягати дитину так, щоб він не мерз і не пітнів.

Ще один фактор комфортного засинання і продуктивного сну - освітлення в кімнаті. Елізабет Пентлі, автор бестселера «Як вкласти дитину спати без сліз», пише: «Світло допомагає працювати біологічному годиннику вашого малюка». Запам'ятайте головне правило: вдень має бути яскраво і світло, а вночі - темно. Так, дитина запам'ятає і буде знати, коли приходить час спати, а коли - прокидатися.

Крім того, за допомогою світла ви можете відрегулювати циркадні ритми (ритми сну і неспання) не тільки дитини, але і свої. З настанням темряви наш мозок починає виробляти мелатонін, ключовий гормон сну. Зверніть увагу, що його виробленню можуть перешкоджати не тільки природні джерела світла, але і штучні - нічники, монітори, різні підсвічування.

Вдень укладайте дитину спати в освітленій кімнаті або під час прогулянок на вулиці, якщо у нього немає проблем із засипанням при світлі. Коли малюк прокидається вночі, то укладайте його знову в тій же кімнаті, з вимкненим або приглушеним світлом. Якщо ви винесете його в світлу кімнату, то в його мозку «включиться» сигнал «пора вставати!», І ви витратите багато часу на повторне укладання.

Ідеально, якщо ви вимкніть світло в кімнаті за 1-2 години до укладання крихти. Дуже зручні для цього спеціальні вимикачі-диммери, за допомогою яких регулюється інтенсивність освітлення.

Порада №2. Налагодьте режим сну

Існує думка, що маленька дитина і режим - поняття не сумісні. Але це не так. Приблизно з 3-4 місяців створення режиму сну цілком реально. У цьому вам допоможе стаття з нормами сну і неспання дитини по місяцях. З неї ви дізнаєтеся, скільки в нормі зможе спати ваш малюк і коли його необхідно укладати. Ця інформація допоможе вам у створенні режиму, зручного вам (наприклад, «прив'язаного» до вашого графіку або ваших справ).

Що ви можете зробити, знаючи норми сну і неспання:

  1. Спостерігайте за малюком.

Для крихіток, особливо новонароджених, навіть 15 хвилин грає велику роль. «Втративши» час укладання і пропустивши ознаки втоми, ви ризикуєте всю ніч намагатися заспокоїти перезбуджену дитину. При цьому буде здаватися, що він / вона «не хоче спати». Але насправді - не «не хоче», а «не може», так як втому змінили перевтома і перезбудження. Порівняйте самі:

  • Втома - відведення погляду в сторону, втрата інтересу до іграшок, позіхання, знижена активність;
  • Перевтома - малюк капризує, проситься на ручки, тре очі, і при цьому у нього підвищена активність і бажання довго «висіти» на грудях.

Перезбудження і перевтома дуже небезпечні для маленьких діток, так як їх нервова система не витримує і не може «переробити» надлишок вражень від навколишнього світу. Але в той же час, щоб легше заснути, дитина повинна втомитися. Тому знайдіть золоту середину активності, не забуваючи про «тихий» період за 2 години до нічних укладань.

  1. Регулюйте кількість і тривалість денних снів.

Ще одна помилка у багатьох мам і тат - якщо «не давати» дитині багато спати вдень, то він легше і швидше засне на ніч. В результаті малюка бавлять, відволікають, будять, а ввечері ... дивіться попередній пункт :). Малюк не досипає за день покладену норму і перезбуджується.

У статті про типи темпераменту у новонароджених ми говорили про те, що «соні» сплять більше норми, а «бодрячки» - менше. Якщо у вас народився «соня», то його все ж варто іноді будити і «торсати» вдень. Але тільки в тому випадку, якщо він вже поспав необхідну вікову норму.

  1. Укладайте в один і той же час.

Маленькі дітки сильно залежать від режиму, послідовних і прогнозованих дій. Тому, якщо ви хочете, щоб малюк був більш спокійним і легше засинав, то «включіть» його внутрішній годинник. Для цього укладайте в один і той же час, що б не відбувалося. Максимальне відхилення для немовлят - півгодини в ту або іншу сторону. Чим старше дитина, тим більше «плаваючим» може бути час засипання, але не перевищувати відхилення в 1 годину.

Порада №3. Придумайте і дотримуйтесь ритуалу укладання

Ще одне важливе правило, яке теж грунтується на залежності діток від режиму і чітких послідовних дій. Це щоденний ритуал засипання. Він суто індивідуальний, але в загальному вигляді може виглядати так:

  • тихі спокійні ігри за 1-2 години до сну / прогулянка;
  • приглушення світла і зменшення шуму (музики, телевізора і розмов);
  • годування (ввечері бажано годувати малюка частіше, ніж вдень, щоб він був ситим і менше прокидався серед ночі);
  • купання (в деяких випадках купання перезбуджує діток, тому може бути перенесено на період неспання);
  • казка / колискова / легкий заспокійливий масаж.

Неважливо, що саме ви включите в свій ритуал. Набагато важливіше, щоб ви повторювали його день у день. Тільки так він «відкладеться» в дитячій свідомості, і малюк буде підсвідомо знати, що очікує його далі. Це допоможе мозку налаштуватися на майбутнє укладання.

Якщо в деяких випадках вам буде потрібно порушити ритуал (наприклад, якщо ви ночуєте не вдома або бачите, що малюк вже буквально засинає на ходу), то можна скоротити його за часом або ж звести до мінімуму обов'язкових дій.

Загальні поради і рекомендації

Наступні поради універсальні і допоможуть вам налаштуватися на спокійне вкладання малюка. Пам'ятайте про те, що одна з умов цього - впевненість і провідна роль дорослих. Якщо ви будете нервувати і думати «О ні! Наближається вечір, і нам належить знову 2 часу благати малюка заснути!», то можете не розраховувати на успіх :). Дітки відчувають ваш настрій і «заражаються» вашим напругою і переживаннями.

Як і у всьому, що стосується маленьких діток, в укладанні спати важливо враховувати унікальні потреби вашого карапуза. І вибирати ті поради, які підходять саме вам. Неважливо, скільки експертів стверджує, що це буде працювати - якщо вам не комфортно виконувати ці рекомендації або вони не підходять саме вашому унікальному дитині, вони не подіють.

Порада №4. Не квапте події

Почати «тренування» по спокійному укладання малюка і формуванню навичок здорового сну ви можете почати вже в перший місяць життя. Але формально дітки можуть спати і не спати по певному режиму не раніше 4 місяців. У цьому віці малюк стане більш сприйнятливим до ваших дій і «хитрощів», а також подовжуються його цикли сну.

Порада №5. Будьте готові до «відкатів»

Будуть моменти, коли все те, що у вас почне виходити в укладанні, раптом перестане працювати. Малюк знову буде наполегливо «не засинати» і прокидатися вночі частіше, ніж останнім часом. Це нормально і тимчасово. Такі відкати назад можливі під час стрибків зростання і розвитку, при змінах в звичному режимі (подорожі, хвороби, знайомства з новими людьми). Багато батьків відзначають, що проблеми з укладанням з'являються знову в 4 місяці (коли малюки стають більш рухливими й активними) і в 9 місяців (коли у них з'являється страх чужих людей і посилюється боязнь розлуки).

Щоб спокійно пройти ці відкати, дотримуйтеся основних правил. Це передбачуваний, послідовний режим дня і заспокійливий «знайомий» ритуал перед сном. Решта порад та рекомендацій пробуйте на практиці. Якщо не бачите поліпшень протягом 1-2 тижнів, то пробуйте інші стратегії укладання.

Порада №6. Обмежте вживання кофеїну

Поки ви годуєте грудьми, кофеїн, що вживається вами, може впливати на вашого малюка. Велика доза кофеїну накопичується в організмі і не виводиться приблизно 96 годин. Тому, якщо ви помітили, що після чашечки кави, міцного чаю або газованої води не можете укласти крихту спати, то обмежте їх вживання і замініть їх іншими напоями.

Порада №7. Слідкуйте за диханням

Доктор філософії та автор книги «Правда про жінок» Джорджія Віткін рекомендує: «Уповільнюючи своє дихання, ви посилаєте малюкові сигнал заспокоїтися». Щоб уповільнити дихання, послухайте в навушниках музику, ритм якої повільніше, ніж ваше серцебиття (рідше 70 ударів в хвилину), а потім дихайте в такт. Або ще один спосіб - приєднатися до дихання крихти. Протягом хвилини дихайте, як ваш малюк, а потім поступово уповільнює своє дихання. І ви побачите, як дитина теж почне дихати повільніше і спокійніше.

Порада №8. Кладіть дитину в ліжечко, коли він ще не спить

Кім Вест, експерт з дитячого сну і автор книги «Спокійної вам ночі і міцного сну», рекомендує укладати малюка в ліжечко не тоді, коли він вже заснув у вас на руках, а раніше. Звучить трохи дивно, адже більшість мам тримають дитину на руках до того, як він міцно засне, а потім не знають, як його акуратно перекласти. І іноді це «виливається» в годину і більше мук і спроб перекладання сплячого немовляти. Який з посмішкою відкриває очі саме в той момент, коли ви, нарешті, зважилися його перекласти :).

Приблизно в 3 місяці малюки можуть навчитися засинати самостійно. Важливо не пропустити цей момент і допомогти з розвитком такого навику. Якщо цього не зробити, то у дитини закріпиться асоціація на засинання (смоктання грудей, заколисування, ходіння з ним на руках і т.д.) і з'явиться залежність від неї.

Кім пропонує оцінювати сонливість дитини від 1 (зовсім не налаштований на сон) до 10 (міцно спить) у віці 6-8 тижнів. Як тільки ви бачите, що малюк «дійшов» до 7-8 балів за цією шкалою, то акуратно кладіть його в ліжечко. Після цього ви можете гладити малюка по спинці, співати колискову і щось розповідати. Не чекайте результатів з першого разу, але за 1-2 тижні таких спроб ваш малюк зможе навчитися самостійно засинати в ліжечку.

Порада №9. Не дивіться карапузові в очі

Доктор Алан Грін, автор книги «Від перших поштовхів до перших кроків» пише: «Коли дитина зустрічається з вами поглядом, це можна порівняти з вживанням подвійної порції кави латте. Його серцевий ритм прискорюється, тиск підвищується, і малюк готовий не спати, грати, але тільки не спати». Тому, коли ви під час укладання дивитесь малюку в очі, це привертає його увагу, і ви заважаєте йому заснути. Виберіть будь-яку точку на тілі дитини, наприклад, животик, і дивіться в цю точку. При цьому наспівуйте колискову, гладьте малюка або робіть щось ще, що допомагає йому заснути.

Зорові контакти дуже важливі, тому протягом дня часто дивіться дитині в очі. Це посилить емоційний зв'язок між вами і допоможе дитячому мозку краще розвиватися.

Порада №10. Ніякої тиші і ходіння навшпиньках

Можливо, ви бачили смішні ролики, в яких мами в буквальному сенсі відповзають від ліжечка сплячого малюка. Ось тільки їм в цей момент зовсім не смішно :). Адже карапуз може прокинутися від будь-якого шереху або руху. Щоб не привчати до цього, що не укладайте дитину в цілковитій тиші.

Звичайно, не варто сприймати цю пораду буквально і укладати дитину «під» телевізор або гучну музику. В цьому випадку його мозок не зможе розслабитися і відпочити від денних вражень. Ідеально для укладань підходить «білий шум» - звук води, вентилятора або спеціальні аудіо, які можна скачати в інтернеті.

Порада №11. Сповивайте новонароджених

Це індивідуальна рекомендація, яка підходить не для всіх малюків. Якщо ваш малюк засинає спокійно і не здригається уві сні, то сповивання йому не буде потрібно. Але є немовлята, які «лякають» самі себе здригуваннями ручок або ніжок. В цьому випадку легке, нетугое сповивання допоможе їм засипати і спати спокійніше.

Цей спосіб діє з народження до 2-3 місяців. Також можна використовувати спеціальні «кокони», які м'яко обволікають малюка, створюючи йому умови, як «в животику» у мами.

Наостанок радимо вам не забувати про себе і свій відпочинок. Адже добре спати і швидко засинати потрібно не тільки малюкові :), але і його батькам. Дорослі, що виспалися і відпочили, набагато спокійніше ставляться до укладання і стійко «переносять» їх в складні періоди (коли ріжуться зубки, наприклад). Бажаємо вам легких укладань і міцних снів!

Відео по темі
Коментарі